Tilastokeskuksen lupapalvelun saavutettavuusseloste

Tilastokeskus pyrkii takaamaan verkkopalvelujensa saavutettavuuden digitaalisen palvelujen tarjoamisesta annetun lain (306/2019) mukaisesti. Tämä saavutettavuusseloste koskee Tilastokeskuksen lupapalvelua osoitteessa lupa.stat.fi. Tilastokeskuksen muista verkkopalveluista on tehty erilliset selosteet.

Saavutettavuuden tila

Tutkijapalvelun lupapalvelu täyttää Verkkosisällön saavutettavuusohjeiden (WCAG) 2.1 tason AA vaatimukset osittain.

Jos tarvitset sellaista sisältöä, jota et pysty saavutettavuuspuutteiden takia käyttämään, ota yhteyttä Tilastokeskuksen tutkijapalveluihin. Tutkijapalveluiden sähköpostiosoite on tutkijapalvelut@stat.fi. Jos haluat asioida puhelimitse, soita Tilastokeskuksen tietopalveluun, p. 029 551 2220.

Ei-saavutettava sisältö

 • Sivujen otsikoinneissa on puutteita. Otsikkotasoja ei ole käytetty hierarkkisesti oikein. Puutteita on etenkin palvelun etusivulla ja aineistonvalintatyökalussa. Aineistonvalintatyökalu on toteutettu taulukkona. Pdf-tiedosto, jonka hakija voi tuottaa palvelussa hakemuksestaan, ei ole rakenteeltaan saavutettava. (WCAG 1.3.1)
 • Palvelun ohjeissa vedotaan suuntiin. Hakemuslomakkeen pakolliset kentät on merkitty tähdellä, mutta pakollisuutta ei ole kuvattu sanallisesti. (WCAG 1.3.3)
 • Jos käyttäjä suurentaa pelkkää tekstiä, joillakin selaimilla kaikki sisältö ei pysy näkyvissä. (WCAG 1.4.4) Katalogisivulla ja hakemussivulla sisältö ei mukaudu kunnolla eri laitteille ja näytöille, vaan käyttäjä saattaa joutua vierittämään sisältöä kahteen suuntaan. (WCAG 1.4.10)
 • Hakukentän reunaviiva ja hakemussivun kenttien reunaviivat eivät erotu taustasta kunnolla. (WCAG 1.4.11)
 • Jos käyttäjä muuttaa tekstin välistystä, hakemussivulla osa tekstistä häviää näkyvistä. (WCAG 1.4.12)
 • Katalogisivulla olevan katalogin kohtia ei saa auki näppäimistöllä. Jos hakija osaa hakea ainestoa oikealla nimellä, aineistoja pystyy lisäämään aineistokoriin näppäimistöllä, mutta katalogia ei pysty selaamaan. Hakemuslomakkeen alkupuolen kentät näyttävät täydennettäviltä, mutta hakija ei pääse niihin näppäimistöllä eikä hiirellä käsiksi, vaan kentät on täydennetty automaattisesti eikä käyttäjä voi muuttaa niiden sisältöä itse. Tämä voi olla käyttäjälle hämmentävää. (WCAG 2.1.1)
 • Siirry sisältöön -linkki eli hyppylinkki on olemassa, mutta ei toimi aivan oikein. (WCAG 2.4.1)
 • Sivuotsikot eivät kuvaile kunnolla palvelun sivuja. Sivuotsikon vieressä näkyvä pieni ikoni on CSC:n logo eikä Tilastokeskuksen, mikä voi olla käyttäjälle hämmentävää. (WCAG 2.4.2)
 • Lupapalvelussa olevat linkit palvelun erikielisiin versioihin eivät ole kaikille selkeitä. Linkki sähköpostin lisäämisestä asetuksiin on epäselvä. (WCAG 2.4.4)
 • Palvelulla ei ole hakua eikä sivukarttaa, mutta palvelu muodostuu vain neljästä sivusta. Aineistoilla on oma haku. (WCAG 2.4.5)
 • Osa otsikoista ja nimilapuista ei ole kyllin kuvaavia. (WCAG 2.4.6)
 • Lupapalvelun kielivalintojen näkyvä nimi ja nimilapun nimi ovat keskenään erilaiset. (WCAG 2.5.3)
 • Kun käyttäjä kirjoittaa sisältöä kenttään Etsi, katalogin sisältö päivittyy joka kirjaimen jälkeen. Jos käyttäjä tekee hakemussivulla valintoja, seuraavien valikoiden tietojen sisällöt muuttuvat aiemman valinnan perusteella. Näistä muutoksista ei varoiteta käyttäjää etukäteen. (WCAG 3.2.2)
 • Kirjautumattomalle käyttäjälle näytetään etusivu ja katalogi, ja päänavigaatiossa näkyy molempien linkit kummallakin sivulla. Kirjautunut käyttäjä ei näe etusivulinkkiä katalogisivulla ja hakemussivulla. (WCAG 3.2.3)
 • Jos käyttäjä syöttää sähköpostiosoitteen kenttään ilman @-merkkiä, hän saa virheilmoituksen ”Sähköpostiosoite ei kelpaa”. Ilmoitus ei sisällä korjausehdotusta. (WCAG 3.3.3)
 • Hakemussivun koodissa on paljon virheitä. (WCAG 4.1.1)
 • Katalogi sisältää avattavia ja suljettavia kohtia. Avattavista osioista ei välity apuvälineille mitään tietoa. (WCAG 4.1.2)

Lupapalvelun on toteuttanut Tieteen tietotekniikan keskus CSC. Pyrimme korjaamaan saavutettavuuspuutteet yhdessä CSC:n kanssa.

Tämän saavutettavuusselosteen laatiminen

Tämä seloste on laadittu 23.6.2022 ja sitä on päivitetty 11.8.2022.

Olemme arvioineet palvelun saavutettavuuden itse. 

Palaute ja yhteystiedot

Jos huomaat sellaisia puutteita, joita ei ole listattu tällä sivulla, kerro puutteista meille. Teemme parhaamme puutteiden korjaamiseksi.

Voit antaa palautetta palautelomakkeellamme tai sähköpostitse osoitteeseen saavutettavuus@stat.fi. Jos haluat antaa palautetta puhelimitse, soita Tilastokeskuksen tietopalveluun, p. 029 551 2220.

Vastaamme palautteeseesi mahdollisimman pian tai viimeistään kahden viikon sisällä.

Valvontaviranomainen

Jos huomaat sivustolla saavutettavuusongelmia, anna ensin palautetta meille eli sivuston ylläpitäjälle. Vastauksessa voi mennä 14 päivää.

Jos et ole tyytyväinen meiltä saamaasi vastaukseen tai et saa vastausta lainkaan kahden viikon aikana, voit tehdä ilmoituksen Etelä-Suomen aluehallintovirastoon. Etelä-Suomen aluehallintoviraston sivulla kerrotaan tarkasti, miten ilmoituksen voi tehdä ja miten asia käsitellään.

Valvontaviranomaisen yhteystiedot

Etelä-Suomen aluehallintovirasto
Saavutettavuuden valvonnan yksikkö
Saavutettavuusvaatimukset-verkkopalvelu
saavutettavuus(at)avi.fi
puhelinnumero (vaihde) 0295 016 000