Dokumentation som var i kraft 15.11.2024

Statistikens primäruppgifter

Allmän beskrivning

Statistiken över bostadsaktiebolagens ekonomi beskriver bostadsaktiebolagens bokslut, kostnader och inkomster. Statistiken innehåller data som klassificeras enligt område, hustyp och byggår. Syftet med statistiken är att tillhandahålla information om hur bostadsaktiebolagens kostnader och inkomster utvecklas på årsnivå.

Statistikens population

Populationen av bostadsaktiebolag omfattar alla bostadsaktiebolag i Finland, och dessa var ungefär 89 000 år 2020. I urvalet tas med dock endast de bolag som har en tillräckligt stor totalarea på bostadslägenheterna.

Statistisk enhet

Statistisk enhet är ett bostadsaktiebolag.

Måttenhet

Data i statistiken publiceras som värden cent/m2/månad. Ytan avser den sammanräknade lägenhetsytan i bostads-, affärs- och kontorslokaler.

Referensperiod

Statistikens referensperiod är ett år. Enkäten för statistikåret gäller en räkenskapsperiod som gick ut senast tre månader efter utgången av referenstidpunkten för statistikåret. Statistiken omfattar endast bostadsaktiebolag vars räkenskapsperiod är 12 månader. Uppgifter i publikationen kan delvis vara preliminära bokslutsuppgifter.

Referensområde

Statistiken över bostadsaktiebolagens ekonomi publiceras för hela landet samt efter storområde, men utan Åland.

Sektortäckning

Statistiken baserar sig på en urvalsundersökning. Täckningen av urvalet av bostadsaktiebolag är ungefär 4 procent av populationen. Tillförlitligheten i tidsjämförelserna förbättras av att bara en tredjedel av urvalet byts ut årligen, dvs. ett husbolag deltar i urvalet tre år i sänder.

Urvalsramen för statistiken över bostadsaktiebolagens ekonomi täcker de bostadsaktiebolag vars totala yta med bostadslägenheter enligt fastighetsregistret är minst 700 m² (flervåningshus) eller minst 500 m² (radhus). Den egentliga urvalsramen omfattar ungefär 43 000 bolag (år 2019) varav ungefär 3 200 bolag väljs ut för urvalet med ett förenklat stratifierat slumpmässigt urval. Urvalet täcker på så sätt ungefär 4 procent av populationen och 7 procent av urvalsramen. Urvalet tas ur Skatteförvaltningens fastighetsregister.

Tidstäckning

Om bostadsaktiebolag finns data om skötselkostnader och intäkter sedan år 1980. Om Aravahyreshus finns det jämförbar data för åren 1980–2008. På webbplatsen är uppgifterna i tabellerna tillgängliga sedan år 2009, varvid den nedre gränsen för arean i radhusen i statistiken sänktes från 700 kvadratmeter till 500 kvadratmeter. Äldre uppgifter har arkiverats.

Distributionsfrekvens

Statistikuppgifterna publiceras varje år på Statistikcentralens webbplats.

Begrepp

Aktiverade reparationskostnader

Med aktiverade reparationskostnader avses kostnader som förorsakas av grundläggande renovering eller ombyggnad och som inte bokförs i resultaträkningen som kostnader under räkenskapsperioden. Aktiverade reparationskostnader ingår i anläggningstillgångarna och höjer deras värde.

Avskrivningar

En avskrivning innebär att en nyttighet avskrivs från bokslutet under dess ekonomiska verkningstid.

Bokslut

En lagstadgad handling som ska upprättas inom föreskriven tid och ge en korrekt och tillräckligt täckande bild av den bokföringsskyldiges ekonomiska ställning på bokslutsdagen och av resultatet för räkenskapsperioden eller en del av den. Bokslutet innehåller en balansräkning, en resultaträkning och noter till dessa samt eventuellt en verksamhetsberättelse och en finansieringsanalys och dess noter. Bestämmelser om bokslut finns i bokföringslagen och i EU-direktiv.

Bokslut

Bokslutet för aktiebolaget och bostadsaktiebolaget omfattar minst en resultaträkning, en balansräkning och en verksamhetsberättelse.

Bokslutsdispositioner

Bolaget kan som frivillig reservering ha en bostadshusreservering. Med en bostadshusreservering insamlas medel för finansiering av framtida renoveringar. Bostadshusreserveringen kan också användas som resultatutjämningsmetod, varvid inga medel eller skatter ackumuleras för bolaget.

Bolagsvederlag

En ersättning som aktieägaren enligt bolagsordningen ska betala till bostadsaktiebolaget eller det ömsesidiga fastighetsaktiebolaget för att täcka bolagets utgifter. Bolagsvederlaget består av ett skötselvederlag och ett eventuellt kapitalvederlag.

Bolagsvederlag

Bolagsvederlaget består av skötselvederlag och finansieringsvederlag.

Bostadsaktiebolag

En bostadsaktiebolag är ett aktiebolag som har till syfte att äga och besitta en eller flera byggnader i vilka mer än hälften (inte nödvändigtvis) av lägenheternas sammanlagda golvyta enligt bolagsordningen upptas av bostadslägenheter i aktieägarnas besittning och i vilket varje aktie ensam för sig eller tillsammans med andra aktier medför rätt att besitta en i bolagsordningen angiven lägenhet eller någon annan del av en byggnad som bolaget äger eller av en fastighet som det besitter.

Byggnadens volym

Byggnadens volym beräknas enligt Finlands standardiseringsförbunds standard SFS 2460, RT 120.12.

Byggnadsår

Med byggnadsår avses det år byggnaden blev färdig för användning. Om byggnadsåret är tidigare än 1980 har också ombyggnadsåret kunnat uppges som byggnadsår.

Delägarprestationer av engångsart

Med delägarprestationer av engångsart kan delägarna betala sin andel av ett visst reparationsprojekt eller ett annat motsvarande projekt.

Drifts- och underhållskostnader

Drifts- och underhållskostnaderna är kostnader för fastighetens drifts- och underhållstjänster. De baserar sig på avtal som ingåtts med separata företag eller på fakturering.

El- och gaskostnader

Elkostnaderna består av energiavgifter baserade på eltariffer och på mätning av förbrukning av el och gas som levereras av energiverket, av mätarhyror o.d. avgifter.

Fastighet

Med fastighet avses en enhet för ägande av jord- eller vattenområde som i fastighetsregistret antecknats som fastighet. Till fastigheten hör de byggnader och fasta anordningar som fastighetsägaren äger och som finns på fastigheten.

Fastighetens intäkter

Resultaträkningens del för specificering av fastighetens inkomster.

Finansieringstyp

En klassificering som beskriver bostadens eller fastighetens finansieringskälla.

Aravabostad är en bostad som byggts med statens aravalån. Hyran för denna typ av bostad fastställs med hjälp av kostnadsmotsvarighetsprincipen. De flesta aravabostäderna ägs av kommuner.

Fritt finansierade bostäder är inte aravabostäder.

Finansieringsvederlag

Med finansieringsvederlag betalas lägenhetens skuldandel av bostadsaktiebolagets bolagslån.

Försäkringskostnader

Försäkringskostnaderna omfattar fastighetens avgifter för fullvärdes-, fastighets-, brand-, vattenskade-, inbrotts-, stöld-, utrustnings-, glas-, lösöres- och ansvarsförsäkring o.d.

Förvaltningskostnader

Till förvaltningskostnader räknas kostnader som uppkommer vid skötsel av bolagets förvaltning genom avtal med separata företag eller genom fakturering, t.ex. kostnader för disponent-, bokförings-, revisions- och juristtjänster samt tjänster av förvaltningsexperter. Till förvaltningskostnaderna hör också direkta kostnader i bostadsaktiebolaget, såsom kontors- och möteskostnader.

Hustyp

Klassificeringen indelar bostäderna i olika typer, t.ex. flervåningshus, radhus, småhus.

Kapitalvederlag

Den del av bolagsvederlaget som täcker lägenheternas skuldandel av utgifter med lång verkningstid, såsom utgifter för anskaffning, byggande, grundläggande renovering och ombyggnad av fastigheter och byggnader, om inte något annat uppges i bolagsordningen.

Kostnader för avfallshantering

Avgifterna för avfallshantering består av avfallsbolagets avgifter för transport och hantering av avfall.

Kostnader för vatten- och avloppsvatten

Kostnaderna för vatten och avloppsvatten består vanligen av vatten och avloppsvatten som det lokala vattenverket fakturerar för. Vattenavgiften består vanligen av en grundavgift, förbrukningsavgift och mätarhyra.

Kreditförluster och övriga korrektivposter

Med kreditförlust korrigeras intäkterna av fastigheten till beloppet av uteblivna intäkter som konstaterats slutligt förlorade under räkenskapsperioden. Dylika är t.ex. obetalda hyror, som har konstaterats slutligt förlorade. Som korrektivpost bokförs bl.a. intäkt som redan bokförts som kreditförlust, men som erhålits vid efterindrivning.

Lägenhetsyta

I statistiken över bostadssamfundens ekonomi avser lägenhetsytan den sammanräknade ytan i bostads-, affärs- och kontorslokaler som ägs av bolaget och delägarna.

Mervärdesskatt vid eget bruk

Nästan all försäljning av varor och tjänster i Finland är mervärdesskattepliktig. Ett undantag från detta är dock att en fastighet ska betala mervärdesskatt för tjänster som hänför sig till fastigheten och som utförs av egen personal. Dessa tjänster är byggnads-, reparations- och fastighetsskötseltjänster.

Personalkostnader

Löner och arvoden, pensionskostnader och övriga personalbikostnader = Personalkostnader

Personalkostnaderna omfattar löner på vilka förskottsinnehållning ska verkställas och därmed jämförbara kostnader samt direkt på lönen baserade kostnader såsom socialskyddsavgifter, lagstadgade och frivilliga personförsäkringspremier samt pensionskostnader.

Till personalkostnaderna hör de löner och arvoden samt personalbikostnader som är underkastade förskottsinnehållning och som betalas till personer (t.ex. gårdskarl och disponent) som har ett direkt anställningsförhållande till bostadsaktiebolaget.

Reparations- eller annat specialvederlag

Bostadsaktiebolagen kan på förhand uppbära reparationsvederlag för kommande utgifter. Bolagen kan också uppbära specialvederlag, t.ex. vederlag för kabel-tv, satellitantenn eller balkongglas.

Ränteintäkter

Ränteintäkter i bostadsaktiebolag uppkommer i huvudsak vid dröjsmål med betalning av vederlag och serviceintäkter.

Räntekostnader

Räntekostnader i bostadsaktiebolag förorsakas av bl.a. lång- och kortfristiga lån, utnyttjad kredit på checkkonton med kredit, leverantörsskulder och dröjsmålsräntor.

Serviceintäkter för bastu o.d.

Serviceintäkterna är ersättningar som bolaget uppbär för användningen av bastur, tvättstugor, torkrum o.d.

Skötselkostnader av gårdsområden

Kostnader för skötsel av gårdsområden är bl.a. avgifter som betalts till fastighetsskötselföretag för renhållning av gårdsområden, skötsel av grönområden och planteringar, snöskottning och halkbekämpning.

Skötselkostnader för fastighet

Del av resultaträkning, där det specificeras vad kostnaderna för skötsel av fastigheten består av.

Skötselvederlag

Den del av bolagsvederlaget som täcker bolagets andra kostnader än de som kapitalvederlaget täcker, eller alternativt bolagets alla kostnader, om det inte finns något kapitalvederlag.

Skötselvederlag

Skötselvederlaget täcker bostadsaktiebolagets löpande kostnader.

Städkostnader

Städkostnaderna är kostnader som hänför sig till städning av fastigheten och som baserar sig på avtal med separata företag eller på fakturering.

Värmekostnader

Värmekostnaderna består i fjärrvärmeanslutna hus av en grundavgift och en energiavgift. I fastigheter vars uppvärmning sköts med en egen värmecentral, utgörs värmekostnaderna av anskaffningspriset på bränsle och av förbrukad mängd energi.

Årlig reparation

Med årlig reparation avses kostnader som bokförts som utgifter i bostadsaktiebolagets resultaträkning.

Årsreparation

En förutsebar reparation som ingår i årsreparationsplanen. I årsreparationsprogrammet ingår i allmänhet en årlig kartläggning av reparationsbehoven. I samband med årsreparationer kan även oförutsedda reparationer göras. Årsreparationen höjer byggnadens värde och förlänger dess livscykel. Årsreparationerna bokförs i resultaträkningen som räkenskapsperiodens kostnader.

När det gäller statistiken över bostadsaktiebolagens ekonomi, från reparationskostnader inga ersättningar eller understöd har dragits, men aktivering till balansräkningen har dragits av.

Övriga intäkter av fastigheten

Övriga intäkter av fastigheten är bl.a. återförsäljning av el, värme eller vatten till ett annat bostadsaktiebolag samt ersättningar som bolaget erhållit och bolagets motsvarande övriga intäkter.

Övriga skötselkostnader

Övriga skötselkostnader omfattar t.ex. utgifter för personalutbildning, uppvaktning på bemärkelsedagar o.d. poster.

Noggrannhet, tillförlitlighet och aktualitet

Noggrannhet och tillförlitlighet i allmänhet

Syftet med statistiken är att uttrycka bostadsaktiebolagens genomsnittliga kostnader och inkomster, vilket ska beaktas vid jämförelse av uppgifter om enskilda bolag med uppgifterna i statistiken. Dessutom ska man beakta bostadsaktiebolagens särdrag, såsom hyrestomt, stora ombyggnader eller hyresinkomster.

Uppgifterna i statistiken baserar sig på bostadsaktiebolagens bokslutsuppgifter i euro. I enkätdatainsamlingen kan det förekomma rapporteringsfel, men i samband med valideringen försöker man korrigera felaktiga uppgifter eller radera klart avvikande observationer.

I bostadsaktiebolagens bokslut framgår det inte direkt specificerade uppgifter hur kostnaderna för renoveringsbyggande fördelas mellan årsrenoveringar och ombyggnader. I statistiken uppskattas antalet årsrenoveringar genom att från reparationskostnaderna dra av de aktiveringar som förts in i balansräkningen.

Aktualitet

Statistiken publiceras inom ungefär ett halvår efter referenstidens slut.

Punktlighet

Uppgifterna har publicerats i enlighet med de datum som angetts i publiceringskalendern.

Jämförbarhet

Geografisk jämförbarhet

Vid statistikproduktionen används storområden i enlighet med EU:s områdesklassificeringssystem, NUTS2-klassificeringen (klassificering som trädde i kraft 11.7.2003), vilket innebär att uppgifterna i statistiken är internationellt jämförbara och täcker hela Finland. Dessutom används indelningen Huvudstadsregionen och Övriga Finland.

Jämförbarhet över tid

Om bostadsaktiebolag finns det sedan år 1980 jämförbar data ifråga om skötselkostnader och intäkter. Gällande Aravahyreshus finns det jämförbar data för åren 1980–2008.

Strukturen i urvalet för statistiken över bostadsaktiebolagens ekonomi ändrades för år 2009 på så vis att för radhus sänktes den lägsta godkända gränsen för bostadskvadratmeter från 700 kvadrat till 500 kvadrat. Samtidigt ökade rotationens andel som togs ut år 2010 exceptionellt till 53 procent av urvalet. Ändringen har i viss mån kunnat påverka fördelningen av kostnadsposter i resultaträkningen när det gäller radhus.

Enhetlighet över statistikområdena

Utöver statistiken över bostadsaktiebolagens ekonomi finns det inga andra publikationer där bostadsaktiebolagens kostnader och inkomster mäts. I statistiken över reparationsbyggande av byggnader och bostäder nyttjas data som insamlats i den gemensamma datainsamlingen för statistiken över bostadsaktiebolagens ekonomi angående renoveringskostnader i rad- och flervåningshus.

Intern enhetlighet

Statistikuppgifterna har insamlats och behandlats på ett enhetligt sätt ifråga om alla uppgiftslämnare.

Källmaterial och datainsamlingar

Källmaterial

Bostadsaktiebolagens uppgifter baseras på en urvalsundersökning, där uppgifter som behövs för att framställa statistiken insamlas från disponenterna för bostadsaktiebolagen i urvalet. Disponenterna kan sända uppgifterna om det bostadsaktiebolag de representerar till Statistikcentralen. När urvalet med bostadsaktiebolag tas ut används Skatteförvaltningens fastighetsregister.

Datainsamlingsmetod

Uppgifterna samlas i första hand in med webblankett från bostadsaktiebolag som valts med i urvalet.

Frekvens för datainsamling

Datainsamlingen görs varje år.

Metoder

Databehandling

Efter validering av materialet görs en beräkning för konsumentprisindexet samt för statistiken över bostadsaktiebolagens ekonomi.

För konsumentprisindexet beräknas de geometriska medelvärdena av skötselvederlagen och vattenavgifterna, och de summeras områdesvis. Av dessa bildas årsförändringen jämfört med föregående års uppgifter.

För statistiken över bostadsaktiebolagens ekonomi bildas efter validering för stratumen viktkoefficienter för beräkning av medelvärden. Medelvärden av resultaträkningens poster beräknas enligt olika klassificeringar och avgränsningar.

Datavalidering

Materialet kontrolleras efter datainsamlingen. För konsumentprisindexet kontrolleras först att skötselvederlagen och vattenavgifterna för april det aktuella året är korrekta. Dessa uppgifter kan avvika från räkenskapsperiodens (statistikårets) resultaträkning, om skötselvederlaget har ändrats efter räkenskapsperiodens utgång. Uppgifternas riktighet härleds genom att efter bostadsbolag jämföra vederlagen i euro per kvadratmeter för olika år. Avvikande stora ändringar godkänns inte. Skötselvederlaget ska inte innehålla kapitalvederlaget eller vattenavgiften.

För statistikpublikationen jämförs resultaträkningens slutsummor med de angivna och beräknade uppgifterna, som ska stämma överens. Man lokaliserar felaktigt meddelade poster och strävar efter att korrigera dem med hjälp av bokslutsbilagor. När det gäller reparationskostnader utelämnas sådana observationer där reparationskostnaderna per kvadratmeter är exceptionellt stora.

Dessutom kontrollerar man att uppgifterna om bostadsaktiebolagets yta inte saknas eller har angetts felaktigt. Husbolagets yta för byggnader ska fördelas på ett vettigt sätt mellan aktieägarna och den yta som ägs av husbolaget. Över hälften av bostadsaktiebolagens sammanlagda golvyta har i bolagsordningen fastställts som bostadslägenheter i aktieägarnas besittning.

Principer och riktlinjer

Organisation

Statistikcentralen

Organisationsenhet

Samhällsstatistik

Lagstiftning och andra överenskommelser

Framställningen av statistik styrs av statistiklagen. I statistiklagen föreskrivs bl.a. om insamling av uppgifter, behandling av uppgifter och uppgiftsskyldighet. Vid statistikproduktionen tillämpas på behandlingen av uppgifter utöver statistiklagen också dataskyddslagen samt lagen om offentlighet i myndigheternas verksamhet. 

Vid utarbetandet av statistik tillämpar Statistikcentralen EU:s statistikförordningar, som styr statistikbyråerna i alla EU-länder.  

Ytterligare information: Statistiklagstiftning

Principer för dataskydd

Dataskyddet för uppgifter som samlats in för statistiska ändamål garanteras i enlighet med kraven i statistiklagen (280/2004), lagen om offentlighet i myndigheternas verksamhet (621/1999), EU:s allmänna dataskyddsförordning (EU) 2016/679 och dataskyddslagen (1050/2018). Datamaterialen är skyddade med behövliga fysiska och tekniska lösningar i alla skeden av bearbetningen. Statistikcentralen har utarbetat detaljerade föreskrifter och anvisningar för den konfidentiella bearbetningen av uppgifter. Personalen har bara tillgång till de uppgifter som är nödvändiga med tanke på arbetsuppgifterna. Utomstående har inte tillträde till de lokaler där material på enhetsnivå behandlas. De anställda har undertecknat ett sekretessavtal när de trädde i tjänst. Överträdelser av datasekretessen bestraffas. 

Ytterligare information: Dataskydd | Statistikcentralen (stat.fi)

Sekretess – behandling av uppgifter

Datamaterialen är skyddade med behövliga fysiska och tekniska lösningar i alla skeden av bearbetningen. Enhetsspecifika uppgifter i beräkningsmaterialet är sekretessbelagda. Uppgifterna behandlas endast av de personer som behöver dem i sitt arbete. Användningen av uppgifter är avgränsad med hjälp av behörighet. De olika skedena i statistikproduktionsprocessen genererar ett slutresultat som inte gör det möjligt att identifiera enskilda uppgiftslämnare. Alla anställda har undertecknat ett sekretessavtal, där de förbinder sig att hemlighålla de uppgifter som är sekretessbelagda med stöd av statistiklagen eller lagen om offentlighet i myndigheters verksamhet. Uppgifterna i statistiken publiceras på en så grov nivå så att enskilda uppgiftslämnares dataskydd inte ska äventyras.

I prisstatistiken för bostäder tillämpas aktivt dataskydd. Målet med dataskyddet när det gäller prisstatistiken för bostäder är att man utifrån de siffror som Statistikcentralen publicerar inte ska kunna ta reda på köpeskillingen eller hyran för en enskild bostad eller bokslutsuppgifter för ett enskilt bostadsaktiebolag. I de uppgifter som publiceras är det inte möjligt att identifieras en enskild uppgiftslämnarpart.

Principer för offentliggörande

Statistikcentralen publicerar nya statistiska uppgifter vardagar kl. 8.00 i sin webbtjänst. Publiceringstidpunkterna för statistik uppges på förhand i den publiceringskalender som finns i webbtjänsten. Uppgifterna är offentliga efter att de har uppdaterats i webbtjänsten. 

Ytterligare information: Statistikcentralens principer för offentliggörande av statistik

Datautbyte

Statistikuppgifterna publiceras varje år i juni på statistikens webbsida.

Tillgänglighet och tydlighet

Nya statistiska uppgifter publiceras som databastabeller i databasen StatFin. Databasen är det primära forumet för att publicera uppgifter och de nya uppgifterna uppdateras först i databasen. Vid publicering av statistiska uppgifter kan befintliga databastabeller uppdateras med nya uppgifter eller så kan helt nya databastabeller publiceras.   

Utöver de statistiska uppgifter som publiceras i databasen StatFin publiceras i allmänhet ett meddelande om de viktigaste uppgifterna i webbtjänsten. Om offentliggörandet innehåller uppgifter från flera referensperioder (t.ex. månads- och årsuppgifter), publiceras i webbtjänsten en översikt som sammanställer dessa uppgifter. Både i meddelandet och i översikten listas de databastabeller som uppdaterats vid publiceringstidpunkten. Statistikuppgifter kan i vissa fall också publiceras enbart som databasoffentliggöranden i databasen StatFin. I samband med dessa s.k. databasoffentliggöranden publiceras varken ett meddelande eller en översikt. 

Meddelandena och databastabellerna publiceras på tre språk: finska, svenska och engelska. De svenska och engelska versionerna av meddelandena kan vara mindre omfattande än de finska.   

Om det sker ändringar i tidsplanerna för offentliggöranden och databastabeller informeras allmänheten genom ändringsmeddelanden i webbtjänsten, liksom om det görs korrigeringar.

Riktlinjer för revidering av uppgifter

Revidering av redan publicerade statistiska uppgifter är en del av den normala statistikproduktionen och innebär förbättrad kvalitet. Principen är att de statistiska uppgifterna bygger på bästa tillgängliga material och information om det fenomen som statistikförs. Å andra sidan strävar man efter att informera om revideringar så transparent som möjligt på förhand. Med förhandskommunikation säkerställs att användarna kan bereda sig på revideringar av uppgifter. 

Bakgrunden till revideringen av uppgifter i offentliggörandena är ofta komplettering av material. I så fall grundar sig den nya, reviderade statistiksiffran på en bredare informationsgrund och beskriver fenomenet ännu mer exakt. 

Revideringen av uppgifterna i statistiken kan också bero på den beräkningsmetod som använts, exempelvis årlig avstämning av siffror eller uppdatering av viktstruktur. Också ändring av basår och använda klassificeringar orsakar revidering av uppgifter.

Kvalitetsbedömning

Uppgifter som samlats för statistiken jämförs med föregående års siffor vad gäller de husbolag som ingått i urvalet under år som följer på varandra. Tillförlitligheten i tidsjämförelserna förbättras av att bara en tredjedel av urvalet byts ut årligen, dvs. ett husbolag deltar i urvalet tre år i sänder. Vid validering av materialet strävar man efter att ingående bedöma riktigheten i de meddelade uppgifterna. I statistiken godkänns inte fall där resultaträkningsdatan har exceptionella värden, eller där resultaträkningens poster inte stämmer.

Kvalitetssäkring

Kvalitetsledningen förutsätter helhetsinriktad styrning av verksamheten. Statistikområdets egen ram för kvalitetsledning är riktlinjerna för europeisk statistik (CoP). Ramarna kompletterar varandra. Också kvalitetskriterierna för Finlands officiella statistik överensstämmer med riktlinjerna för europeisk statistik. 

Ytterligare information: Kvalitetsledning (på finska) | Statistikcentralen (stat.fi)

Användarnas tillgång

Uppgifterna publiceras samtidigt för alla användare. Innan statistiska uppgifter publiceras får de behandlas och lämnas ut bara av de personer vid Statistikcentralen som deltar i framställningen av statistiken eller som behöver uppgifterna i sitt eget arbete innan de publiceras. 

Ytterligare information: Principer för publicering av statistik 

Statistikcentralen är producent till materialet och äger upphovsrätten om inte annat anges i anslutning till produkten, uppgiften eller tjänsten. Användarvillkor för statistiska uppgifter.

Ändringar i statistiken

Statistikexperter

Elina Peltoniemi
överaktuarie
029 551 3088