Dokumentation som var i kraft 10.1.2025

Statistikens primäruppgifter

Allmän beskrivning

Statistiken över småbarnspedagogik beskriver deltagandet i småbarnspedagogik. Med småbarnspedagogik avses planmässig och målinriktad verksamhet som tillhandahåller fostran, undervisning och omsorg för barnet, med särskilt fokus på pedagogik. Småbarnspedagogiken är verksamhet som grundas på lagen om småbarnspedagogik (540/2018) och på grunderna i planen för småbarnspedagogik. Med barn som deltar i småbarnspedagogik avses i denna statistik de barn som deltar i småbarnspedagogik under statistikåret och vars beslut och plats inom småbarnspedagogiken är i kraft under årets sista dag (tvärsnittsuppgifter om läget 31.12). Varje barn inräknas i barnantalet endast en gång. Statistiken innehåller de barn som deltar i dagvård på daghem och i familjedagvård. 

Statistikens population

Med barn som deltar i småbarnspedagogik avses i statistiken över småbarnspedagogik i de uppgifter som grundas på Utbildningsstyrelsens informationsresurs inom småbarnspedagogiken Varda de barn som deltagit i småbarnspedagogik under statistikåret och vars beslut och plats inom småbarnspedagogiken var i kraft under årets sista dag (tvärsnittsuppgifter över läget 31.12). Varje barn inräknas i barnantalet endast en gång. Om barnet deltar i småbarnspedagogiken vid flera verksamhetsställen väljs det som är på heltid. Om barnet inte har en heltidsplats inom småbarnspedagogiken väljs den plats inom småbarnspedagogiken med flest veckotimmar. Statistiken innehåller de barn som deltar i dagvård på daghem och i familjedagvård. 

Uppgifterna i statistiken över småbarnspedagogik grundas på Utbildningsstyrelsens informationsresurs inom småbarnspedagogiken, Varda, och på individbaserade uppgifter i informationsresursen. Informationsresursen inom småbarnspedagogiken (Varda) innehåller riksomfattande uppgifter om småbarnspedagogiken. Aktörerna inom småbarnspedagogiken, det vill säga kommuner, samkommuner och privata serviceproducenter inom småbarnspedagogik sparar i Varda uppgifter om aktörer och verksamhetsställen som tillhandahåller småbarnspedagogik, om barn inom småbarnspedagogiken och deras vårdnadshavare samt om personal inom småbarnspedagogiken. Varda infördes stegvis åren 2019–2020. Varda administreras av Utbildningsstyrelsen och styrs av undervisnings- och kulturministeriet. Om informationsresursen föreskrivs i lagen om småbarnspedagogik (540/2018). 

Statistiken innehåller också summabaserade uppgifter om Åland. Dessa fås av ÅSUB (Ålands statistik- och utredningsbyrå). Uppgifterna beskriver de barn som deltar i dagvård på daghem och i familjedagvård enligt tvärsnittsläget 31.12.

Områdesuppgiften statistikförs enligt kommunen där det huvudsakliga arbetsstället inom småbarnspedagogik ligger.

Materialet är ett totalmaterial.

Statistisk enhet

Statistisk enhet är ett barn som deltar i småbarnspedagogik.

Måttenhet

Måttenheten i statistiken är antalet barn som deltar i småbarnspedagogik.

Referensperiod

Uppgifter i statistiken över småbarnspedagogik publiceras varje år för ett kalenderår. Referensperioden är uppgiften vid tvärsnittstidpunkten 31.12.

Referensområde

Referensområdet är hela Finland. Uppgifterna är tillgängliga med alla de regionala uppgifter som Statistikcentralen använder.

Sektortäckning

Statistiken över småbarnspedagogik innehåller uppgifter om barn som deltar i småbarnspedagogik. Statistikens material är totalmaterial som innehåller uppgifter om alla barn som deltar i småbarnspedagogik. 

Tidstäckning

Uppgifter är tillgängliga från och med år 2021. De tidigare tidsserierna grundas på uppgifter som insamlats av Institutet för hälsa och välfärd.

Distributionsfrekvens

Uppgifter i statistiken över småbarnspedagogik publiceras varje år för ett kalenderår. Referensperioden är uppgiften vid tvärsnittstidpunkten 31.12.

Begrepp

Aktör inom småbarnspedagogik

En organisation eller en person som anordnar eller producerar småbarnspedagogik i enlighet med lagen om småbarnspedagogik. En aktör inom småbarnspedagogiken kan vara till exempel en kommun, en samkommun, en privat producent av avtalstjänster till kommunen, en serviceproducent som verkar med servicesedlar, en familjedagvårdare eller en annan privat registrerad aktör som tillhandahåller småbarnspedagogik. Att till hemmet anställa en vårdare i anställningsförhållande med stöd för privat vård av barn eller med hemvårdsstöd är inte småbarnspedagogik i enlighet med lagen om småbarnspedagogik och de anställda är inte aktörer inom småbarnspedagogik.

Daghemsverksamhet

Ett daghem är ett verksamhetsställe som tillhandahåller småbarnspedagogik, och där behörig personal ansvarar för småbarnspedagogiken. Daghemsverksamhet är småbarnspedagogisk verksamhet på ett daghem

Familjedagvård

Ett familjedaghem är ett verksamhetsställe som tillhandahåller småbarnspedagogik, och där behörig personal ansvarar för småbarnspedagogiken och där antalet barn inte får överskrida gränsen som anges i lagen. På ett familjedaghem ansvarar en familjedagvårdare för småbarnspedagogiken. Familjedagvård är småbarnspedagogisk verksamhet på ett familjedaghem

Form för anordnande av småbarnspedagogiken

Småbarnspedagogik kan anordnas av en kommun eller en samkommun, som en köptjänst som köps in av en kommun eller en samkommun, med en servicesedel som ges av en kommun eller en samkommun, med stöd för privat vård av barn eller som privat småbarnspedagogik utan stöd för privat vård av barn

Gruppfamiljedagvård

Ett gruppfamiljedaghem är ett verksamhetsställe som tillhandahåller småbarnspedagogik, och där behörig personal ansvarar för småbarnspedagogiken i en lokal som godkänts för ändamålet och där antalet barn får inte överskrida gränsen som anges i lagen. På ett gruppfamiljedaghem ansvarar två eller flera familjedagvårdare eller annan personal med yrkeskompetens inom småbarnspedagogik för småbarnspedagogiken. Gruppfamiljedagvård är familjedagvård som tillhandahålls av två eller tre familjedagvårdare tillsammans

Härkomst och bakgrundsland

Statistikcentralen har under år 2012 infört en ny klassificering efter härkomst. En liknande klassificering används redan i de övriga nordiska länderna. Härkomst och bakgrundsland bestäms utgående från uppgiften om födelseland för en persons föräldrar. Med hjälp av klassificeringen efter härkomst är det lätt att särskilja utrikes födda och inrikes födda personer med utländsk bakgrund.

Uppgifter om personer som dött före år 1964 har inte förts in i Befolkningsregistercentralens befolkningsdatasystem. I Finlands befolkning ingår något under 900 000 personer födda i Finland, vars båda föräldrar har okänt födelseland, eftersom dessa personers föräldrar var döda innan befolkningsdatasystemet grundades. Då uppgifter saknas om föräldrar till personer som är födda i Finland före år 1970 har man slutit sig till att de är av finländsk bakgrund, om de talar ett inhemskt språk som sitt modersmål (finska, svenska, samiska). Även alla personer som har minst en förälder som är född i Finland är av finländsk bakgrund. Alla personer som är av finländsk bakgrund har Finland som bakgrundsland.

De personer vars enda kända förälder eller båda föräldrar är födda utomlands är av utländsk bakgrund. Av utländsk bakgrund är också utrikes födda personer med föräldrar om vilka det inte finns uppgifter i befolkningsdatasystemet. Man har slutit sig till att personer som är födda i Finland före år 1970 och som talar ett främmande språk som modersmål är av utländsk bakgrund liksom också personer som är födda i Finland år 1970 eller efter det, om det inte finns uppgifter om någondera föräldern i befolkningsdatasystemet.

Om personens båda föräldrar är utrikes födda är bakgrundslandet i första hand det land där den biologiska modern är född. Om det bara finns uppgift om den utrikes födda fadern, är bakgrundslandet det land där fadern är född. Om det inte finns uppgifter om någondera förälderns födelseland, är utrikes födda personers bakgrundsland personens eget födelseland. I sådana fall där det inte finns uppgifter om föräldrarna till inrikes födda personer och då man slutit sig till att personerna är med utländsk bakgrund är bakgrundslandet okänt.

I fråga om barn som är adopterade från utlandet jämställs adoptivföräldrar med biologiska föräldrar. På så sätt betraktas barn som adopterats från utlandet av personer födda i Finland som barn med finländsk bakgrund och deras bakgrundsland är sålunda Finland.

Skiftomsorg

Barnet omfattas av skiftomsorg, om småbarnspedagogiken äger rum utanför s.k. normala tider för småbarnspedagogik. Som normal tid för småbarnspedagogiken har fastställts småbarnspedagogik som äger rum vardagar (mån–fre) kl. 6.00–18.00.

Småbarnspedagogik

Planmässig och målinriktad verksamhet som tillhandahåller fostran, undervisning och omsorg för barn, med särskilt fokus på pedagogik. Verksamhetsformer inom småbarnspedagogiken är daghemsverksamhet, familjedagvård och öppen småbarnspedagogisk verksamhet. Familjedagvård kan ordnas som familjedagvård eller som gruppfamiljedagvård.

Småbarnspedagogik på deltid

Småbarnspedagogik som barnet deltar i 5 timmar eller mindre per dag

Småbarnspedagogik på heltid; heldagsvård

Småbarnspedagogik som barnet enligt överenskommelse deltar i mer än 5 timmar per dag

Verksamhetsform inom småbarnspedagogiken

Verksamhetsformer inom småbarnspedagogiken är daghemsverksamhet, familjedagvård, gruppfamiljedagvård och öppen småbarnspedagogisk verksamhet

Verksamhetsställe inom småbarnspedagogik

En fysisk helhet där en serviceproducent som tillhandahåller småbarnspedagogik utövar verksamhet i enlighet med lagen om småbarnspedagogik. Ett verksamhetsställe inom småbarnspedagogik är till exempel ett daghem, ett familjedaghem eller ett gruppfamiljedaghem, som är beläget på en gatuadress. Till exempel alla filialer till ett daghem är enskilda verksamhetsställen.

Öppen småbarnspedagogisk verksamhet

Småbarnspedagogisk verksamhet av klubbkaraktär som tillhandahålls för barn eller barn tillsammans med en vuxen. Öppen småbarnspedagogisk verksamhet riktas huvudsakligen till barn som inte deltar i småbarnspedagogik på deltid eller på heltid. Öppen småbarnspedagogisk verksamhet är till exempel lekparksverksamhet, lek- och klubbverksamhet för barn och öppen dagvårdsverksamhet. Lagstiftningen innehåller inga föreskrifter om personaldimensioneringen eller behörighetskraven inom öppen
småbarnspedagogisk verksamhet.

Noggrannhet, tillförlitlighet och aktualitet

Noggrannhet och tillförlitlighet i allmänhet

Brister och fel i uppgifter som meddelats av aktörer inom småbarnspedagogiken påverkar statistikens kvalitet. Fel kan uppstå när aktörerna sparar uppgifter i informationsresursen inom småbarnspedagogiken, Varda, eller när Statistikcentralen tar uppgifter från gränssnittet till informationsresursen. 

Aktualitet

Statistiken över småbarnspedagogik publiceras ungefär 11 månader efter statistikföringstidpunkten (31.12).

Punktlighet

Det förekommer ingen fördröjning mellan publiceringskalendern och det egentliga publiceringsdatumet.

Jämförbarhet

Geografisk jämförbarhet

I statistiken används i tillämpliga delar Den nationella utbildningsklassificeringen 2016, som grundas på Unescos klassificering International Standard Classification of Education 2011 (ISCED 2011). Statistiken är internationellt jämförbar och omfattar hela Finland. Uppgifterna i statistiken är tillgängliga för hela Finland med alla kommunbaserade grupperingsuppgifter. 

Jämförbarhet över tid

I statistikföringen av småbarnspedagogiken övergick man statistikåret 2021 till att använda uppgifterna i Utbildningsstyrelsens informationsresurs inom småbarnspedagogik Varda. Uppgifterna kompletteras med uppgifter för Åland, som fås av ÅSUB (Ålands statistik- och utredningsbyrå). Fram till statistikuppgifterna år 2020 publicerades uppgifter om småbarnspedagogiken av Institutet för hälsa och välfärd. Jämförbarheten mellan olika år påverkas av ändringar i småbarnspedagogiksystemet, klassificeringarna och statistikföringen. 

Enhetlighet över statistikområdena

Uppgifterna i statistiken över småbarnspedagogik grundas på Utbildningsstyrelsens informationsresurs inom småbarnspedagogik, Varda. De har framställts enligt samma principer som Statistikcentralens övriga statistik över utbildning. 

Intern enhetlighet

Det finns inga inbördes motstridigheter i materialet som gäller ett enskilt statistikår i statistiken över småbarnspedagogiken. Jämförbarheten mellan olika år påverkas emellertid av ändringar i småbarnspedagogiksystemet, i klassificeringarna och i statistikföringen.

Källmaterial och datainsamlingar

Källmaterial

Materialet i statistiken över småbarnspedagogiken är totalmaterial som grundas på administrativa register. Statistiken över småbarnspedagogiken grundas på Utbildningsstyrelsens informationsresurs inom småbarnspedagogiken, Varda, och på individbaserade uppgifter i informationsresursen. Informationsresursen inom småbarnspedagogiken (Varda) innehåller riksomfattande uppgifter om småbarnspedagogiken. Aktörerna inom småbarnspedagogiken, det vill säga kommuner, samkommuner och privata serviceproducenter inom småbarnspedagogik sparar i Varda uppgifter om aktörer och verksamhetsställen som tillhandahåller småbarnspedagogik, om barn inom småbarnspedagogiken och deras vårdnadshavare samt om personal inom småbarnspedagogiken. Varda infördes stegvis åren 2019–2020. Varda administreras av Utbildningsstyrelsen och styrs av undervisnings- och kulturministeriet. Om informationsresursen föreskrivs i lagen om småbarnspedagogik (540/2018). Uppgifterna kompletteras med uppgifter för Åland, som fås av ÅSUB (Ålands statistik- och utredningsbyrå). Uppgifterna som gäller Åland är summabaserade. Materialet är ett totalmaterial.

Datainsamlingsmetod

Enligt ett avtal mellan Statistikcentralen och Utbildningsstyrelsen får Statistikcentralen av Utbildningsstyrelsen via ett gränssnitt till informationsresursen inom småbarnspedagogiken Varda, uppgifter om barn, aktörer, verksamhetsställen och personal inom småbarnspedagogiken. Uppgifterna kompletteras med uppgifter för Åland, som fås av ÅSUB (Ålands statistik- och utredningsbyrå). 

Frekvens för datainsamling

Uppgifter i statistiken över småbarnspedagogik samlas årligen från Utbildningsstyrelsens informationsresurs inom småbarnspedagogiken, Varda.

Metoder

Databehandling

I materialet som gäller småbarnspedagogiken kontrolleras bland annat uppgifter som saknas, logiska fel och uppgifter som förekommer två gånger. Uppgifterna jämförs också med föregående års motsvarande uppgifter. Om det finns något att korrigera i materialet, meddelas detta till Utbildningsstyrelsen. Dessutom kan man bli tvungen att göra en del korrigeringar direkt i det material som statistikförs. Materialen kompletteras med klassificeringar och register.

Uppgifterna är slutliga, då statistiken har publicerats.

Datavalidering

Materialet för statistiken över småbarnspedagogiken valideras i flera faser under statistikprocessen. Under processen för behandling av uppgifter säkerställs en hög kvalitet på uppgifterna om småbarnspedagogiken med flera olika statistiska kontrollprogram samt genom jämförelse med tidigare motsvarande statistik och övriga uppgiftskällor.

Principer och riktlinjer

Organisation

Statistikcentralen

Organisationsenhet

Samhällsstatistik

Lagstiftning och andra överenskommelser

Framställningen av statistik styrs av statistiklagen. I statistiklagen föreskrivs bl.a. om insamling av uppgifter, behandling av uppgifter och uppgiftsskyldighet. Vid statistikproduktionen tillämpas på behandlingen av uppgifter utöver statistiklagen också dataskyddslagen samt lagen om offentlighet i myndigheternas verksamhet.

Vid utarbetandet av statistik tillämpar Statistikcentralen EU:s statistikförordningar, som styr statistikbyråerna i alla EU-länder.

Ytterligare information: Statistiklagstiftning

Principer för dataskydd

Dataskyddet för uppgifter som samlats in för statistiska ändamål garanteras i enlighet med kraven i statistiklagen (280/2004), lagen om offentlighet i myndigheternas verksamhet (621/1999), EU:s allmänna dataskyddsförordning (EU) 2016/679 och dataskyddslagen (1050/2018). Datamaterialen är skyddade med behövliga fysiska och tekniska lösningar i alla skeden av bearbetningen. Statistikcentralen har utarbetat detaljerade föreskrifter och anvisningar för den konfidentiella bearbetningen av uppgifter. Personalen har bara tillgång till de uppgifter som är nödvändiga med tanke på arbetsuppgifterna. Utomstående har inte tillträde till de lokaler där material på enhetsnivå behandlas. De anställda har undertecknat ett sekretessavtal när de trädde i tjänst. Överträdelser av datasekretessen bestraffas

Ytterligare information: Dataskydd | Statistikcentralen (stat.fi)

Sekretess – behandling av uppgifter

I baspublikationerna av statistiken följs Statistikcentralens officiella skyddsanvisningar för personuppgifter i tabellformat, vilka baserar sig på statistiketiska principer och lagstiftning. Ett centralt rättesnöre i dataskyddet är att undvika att publicera statistikuppgifter i ett format där enskilda personer kan identifieras. Uppgifterna om antalet barn hos aktörerna inom småbarnspedagogik är i övrigt offentliga, eftersom verksamheten finansieras eller övervakas av en offentlig myndighet (Statistiklagen 12 §). 

Databastabellerna är i högre grad av standardformat och informationsinnehållet är precisare än i publikationstabeller. Bakgrundsvariablerna är vanligen precisare än i publiceringstabellerna. Som dataskyddsmetod har klassificeringens exakthet reducerats redan när tabellerna planerats; databastabeller publiceras inte med de mest precisa variablerna, av dataskyddsorsaker. Vid informationstjänstuppdrag ska man beakta det aktuella fallet och särskilt att små observationsmängder och (eventuella) noggrannare bakgrundsvariabler kan påverka dataskyddet. Om informationstjänsttabellen innehåller variabler som klassificeras som känsliga har man använt grövre klassificeringar för övriga variabler, bland annat för områdesuppgiften. Om man inte vill reducera variablernas exakthet, kan man använda tröskelvärdesregeln.

Principer för offentliggörande

Statistikcentralen publicerar nya statistiska uppgifter vardagar kl. 8.00 i sin webbtjänst. Publiceringstidpunkterna för statistik uppges på förhand i den publiceringskalender som finns i webbtjänsten. Uppgifterna är offentliga efter att de har uppdaterats i webbtjänsten.

Ytterligare information: Statistikcentralens principer för offentliggörande av statistik

Datautbyte

Uppgifterna används bland annat vid planering av småbarnspedagogiken och undervisningen, vid forskning och utvärdering samt inom internationell utbildningsstatistik. Uppgifterna i statistiken rapporteras till Unesco, OECD och Eurostat med UOE-enkäten om utbildningsstatistik och med anknytande separata enkäter.

Tillgänglighet och tydlighet

Nya statistiska uppgifter publiceras som databastabeller i databasen StatFin. Databasen är det primära forumet för att publicera uppgifter och de nya uppgifterna uppdateras först i databasen. Vid publicering av statistiska uppgifter kan befintliga databastabeller uppdateras med nya uppgifter eller så kan helt nya databastabeller publiceras.

Utöver de statistiska uppgifter som publiceras i databasen StatFin publiceras i allmänhet ett meddelande om de viktigaste uppgifterna i webbtjänsten. Om offentliggörandet innehåller uppgifter från flera referensperioder (t.ex. månads- och årsuppgifter), publiceras i webbtjänsten en översikt som sammanställer dessa uppgifter. Både i meddelandet och i översikten listas de databastabeller som uppdaterats vid publiceringstidpunkten. Statistikuppgifter kan i vissa fall också publiceras enbart som databasoffentliggöranden i databasen StatFin. I samband med dessa s.k. databasoffentliggöranden publiceras varken ett meddelande eller en översikt.

Meddelandena och databastabellerna publiceras på tre språk: finska, svenska och engelska. De svenska och engelska versionerna av meddelandena kan vara mindre omfattande än de finska.

Om det sker ändringar i tidsplanerna för offentliggöranden och databastabeller informeras allmänheten genom ändringsmeddelanden i webbtjänsten, liksom om det görs korrigeringar.

Riktlinjer för revidering av uppgifter

Revidering av redan publicerade statistiska uppgifter är en del av den normala statistikproduktionen och innebär förbättrad kvalitet. Principen är att de statistiska uppgifterna bygger på bästa tillgängliga material och information om det fenomen som statistikförs. Å andra sidan strävar man efter att informera om revideringar så transparent som möjligt på förhand. Med förhandskommunikation säkerställs att användarna kan bereda sig på revideringar av uppgifter.

Bakgrunden till revideringen av uppgifter i offentliggörandena är ofta komplettering av material. I så fall grundar sig den nya, reviderade statistiksiffran på en bredare informationsgrund och beskriver fenomenet ännu mer exakt.

Revideringen av uppgifterna i statistiken kan också bero på den beräkningsmetod som använts, exempelvis årlig avstämning av siffror eller uppdatering av viktstruktur. Också ändring av basår och använda klassificeringar orsakar revidering av uppgifter.

Kvalitetsbedömning

Kvaliteten på statistiken över småbarnspedagogiken bedöms i flera faser av statistikprocessen. Under processen för behandling av uppgifterna säkerställs kvaliteten på uppgifterna om småbarnspedagogiken med flera olika kontrollprogram samt genom jämförelse med tidigare motsvarande statistik och övriga uppgiftskällor.

Kvalitetssäkring

Kvalitetsledningen förutsätter helhetsinriktad styrning av verksamheten. Statistikområdets egen ram för kvalitetsledning är riktlinjerna för europeisk statistik (CoP). Också kvalitetskriterierna för Finlands officiella statistik överensstämmer med riktlinjerna för europeisk statistik

Ytterligare information: Kvalitetsledning (på finska) | Statistikcentralen (stat.fi)

Användarnas tillgång

Uppgifterna publiceras samtidigt för alla användare. Innan statistiska uppgifter publiceras får de behandlas och lämnas ut bara av de personer vid Statistikcentralen som deltar i framställningen av statistiken eller som behöver uppgifterna i sitt eget arbete innan de publiceras.

Ytterligare information: Principer för publicering av statistik

Statistikcentralen är producent till materialet och äger upphovsrätten om inte annat anges i anslutning till produkten, uppgiften eller tjänsten. Användarvillkor för statistiska uppgifter.

Statistikexperter

Mika Tuononen
utvecklingschef
029 551 3504