Tämä tilasto on lakkautettu.
Tilastosta ei enää tuoteta uusia tietoja.
Laatuseloste: Erityistuomioistuimet
- 1. Tilastotietojen relevanssi
- 2. Tilastotutkimuksen menetelmäkuvaus
- 3. Tietojen oikeellisuus ja tarkkuus
- 4. Julkaistujen tietojen ajantasaisuus ja oikea-aikaisuus
- 5. Tietojen saatavuus ja läpinäkyvyys/selkeys
- 6. Tilastojen vertailukelpoisuus
- 7. Yhtenäisyys
1. Tilastotietojen relevanssi
Erityistuomioistuin on laissa erikseen mainittuja asiaryhmiä käsittelevä tuomioistuin. Erityistuomioistuimia ovat vakuutusoikeus, työtuomioistuin ja markkinaoikeus. Erityistuomioistuinten tilasto kuvaa niissä vuoden aikana vireillä olleita ja ratkaistuja asioita asian laadun mukaan.
Vakuutusoikeus käsittelee muun muassa työeläke- ja kansaneläkeasioita, työtapaturma-asioita, työttömyysturva-asioita, sotilasvamma-asioita, rikosvahinkoasioita, asumistukiasioita, opintotukiasioita, vammaistukiasioita, kuntoutusasioita, lapsen ja eläkkeensaajan hoitotukiasioita ja nykyisin myös sairausvakuutuslain mukaisia asioita. Vakuutusoikeus on toimeentuloturva-asioissa ylin muutoksenhakuaste. Toimeentuloturva-asioissa on pääosin kaksiportainen muutoksenhakujärjestelmä. Ensin on haettava muutosta ensimmäisinä muutoksenhakuasteina toimivilta lautakunnilta, joiden ratkaisusta voidaan sitten valittaa vakuutusoikeuteen. Vakuutusoikeuden päätökset ovat yleensä lainvoimaisia, eikä niistä voida valittaa, lukuun ottamatta tiettyjä tapaturmavakuutusasioita, joissa on mahdollisuus hakea valituslupaa korkeimmalta oikeudelta. Asioiden käsittelyyn vakuutusoikeudessa sovelletaan hallintokäyttölakia (586/1996).
Suurimmassa osassa vakuutusoikeuden käsittelemissä asioissa toimivalta etuuslaitoksen päätöksen poistamiseen on siirtynyt asianomaiselle muutoksenhakulautakunnalle vuoden 2007 aikana.
Työtuomioistuin käsittelee ja ratkaisee työehto- ja virkaehtosopimuksia koskevat riita-asiat. Kysymys on useimmiten mainittujen sopimusten oikeasta sisällöstä tai tulkinnasta, sopimusten tai lakien rikkomisesta ja niistä aiheutuvista seuraamuksista. Työnantajan ajamat kanteet koskevat useimmiten työrauhavelvollisuuden vastaista menettelyä ja työntekijäpuolen kanteet palkkauksesta, lomautuksesta ja irtisanomissuojasta aiheutuvia riitoja. Työtuomioistuimen näissä asioissa antamiin tuomioihin ei voida hakea muutosta valittamalla, vaan ne ovat lopullisia. Työtuomioistuin ei käsittele työnantajan ja työntekijän välisestä työsopimuksesta aiheutuvia riitoja, vaan ne käsitellään käräjäoikeudessa ja virkasuhdetta koskevat riidat hallintotuomioistuimissa.
Markkinaoikeus käsittelee kilpailunrajoituksista annetussa laissa, julkisista hankinnoista annetussa laissa, eräiden markkinaoikeudellisten asioiden käsittelystä annetussa laissa ja muussa laissa markkinaoikeuden toimivaltaan säädetyt asiat. Kilpailunrajoitusasioissa ja julkista hankintaa koskevissa asioissa asianosainen voi eräin poikkeuksin hakea markkinaoikeuden päätökseen valittamalla muutosta korkeimmalta hallinto-oikeudelta ja markkinaoikeudellisissa asioissa korkeimmalta oikeudelta, jos korkein oikeus myöntää valitusluvan.
2. Tilastotutkimuksen menetelmäkuvaus
Vakuutusoikeuden tilastotiedot on kerätty vakuutusoikeuden vuosikertomuksesta vuoteen 2005 asti. Vuodesta 2005 lähtien tilaston perusaineisto on saatu oikeushallinnon tietotekniikkakeskuksen ylläpitämästä vakuutusoikeuden asianhallintajärjestelmästä.
Työtuomioistuimen ja markkinaoikeuden tilastotiedot saadaan postitse tai sähköpostilla. Julkaistavat taulukot laaditaan Tilastokeskuksessa.
3. Tietojen oikeellisuus ja tarkkuus
Tilasto sisältää kaikki vuoden aikana erityistuomioistuimissa ratkaistut asiat.
4. Julkaistujen tietojen ajantasaisuus ja oikea-aikaisuus
Vakuutusoikeuden tilastotiedot saadaan tilastovuotta seuraavan vuoden alkupuolella. Muiden erityistuomioistuinten osalta tiedot saadaan kevään aikana.
5. Tietojen saatavuus ja läpinäkyvyys/selkeys
Tietoja erityistuomioistuinten toiminnasta julkaistaan Tilastokeskuksen verkkosivuilla sekä vuosittain ilmestyvässä Oikeustilastollisessa vuosikirjassa Tuomioistuinten toiminta -jaksossa. Tietoja vakuutusoikeuden käsittelemistä asioista julkaistaan lisäksi Tilastokeskuksen PX-Web StatFin -palvelussa.
6. Tilastojen vertailukelpoisuus
Markkinaoikeus on perustettu 1.3.2002 kilpailuneuvoston ja markkinatuomioistuimen tilalle. Ennen vuotta 2002 julkaistut tilastot eivät siten ole vertailukelpoisia. Muiden erityistuomioistuinten osalta tiedot ovat vertailukelpoisia aikaisempiin vuosiin.
7. Yhtenäisyys
Tiedot ovat lopullisia, niitä ei enää julkaisemisen jälkeen muuteta.
Lähde: Oikeustilastot, Tilastokeskus
Lisätietoja: Riitta Forsman (09) 1734 3240, oikeus@tilastokeskus.fi
Vastaava tilastojohtaja: Jari Tarkoma
Päivitetty 03.09.2009
Suomen virallinen tilasto (SVT):
Erityistuomioistuimet [verkkojulkaisu].
ISSN=1798-4521. 2008,
Laatuseloste: Erityistuomioistuimet
. Helsinki: Tilastokeskus [viitattu: 19.11.2024].
Saantitapa: https://www.stat.fi/til/eriktu/2008/eriktu_2008_2009-09-03_laa_001_fi.html