Laatuseloste: Henkilöstökoulutustilasto
Työvoimatutkimuksen aineisto, otanta-asetelma ja tutkimuksen toteutus
Työvoimatutkimuksella kerätään tietoja työikäisen väestön työssäkäynnistä ja työelämään liittyvistä asioista. Vastaavaa tutkimusta tehdään kaikissa Euroopan unionin jäsenmaissa, jäsenyyttä hakeneissa kandidaattimaissa sekä Islannissa, Norjassa ja Sveitsissä Euroopan unionin tilastoviraston Eurostatin antamien ohjeiden mukaisesti. Tavoitteena on tuottaa mahdollisimman vertailukelpoista tietoa.
Työvoimatutkimuksen perusjoukkona on Suomessa vakinaisesti asuva 15- 74-vuotias väestö. Otos poimittiin systemaattisella otannalla kotipaikkatunnuksen mukaan järjestetystä väestön keskusrekisteristä, jolloin otos jakautui alueellisesti samoin kuin perusjoukko.
Työvoimatutkimuksen tiedot kerätään tietokoneavusteisella puhelinhaastatteluilla ja sen kuukausittainen otos on noin 12 000 henkeä. Vuoden 2003 2. vuosineljänneksen aikana työvoimatutkimuksen otokseen kuului 36 967 henkilöä, joista 30 627:ltä saatiin tiedot. Nettokato on viime vuosina ollut noin 15-16 prosenttia.
Työvoimatutkimuksen menetelmää, luotettavuutta ja vertailtavuutta on kuvattu työvoimatutkimuksen nettisivuilla http://www.tilastokeskus.fi/til/tyti/laa.html
Elinikäisen oppimisen lisäkysymykset v. 2003
Työvoimatutkimuksessa toteutettiin vuoden 2003 toisella vuosineljänneksellä (huhti-, touko- ja kesäkuu) ns. elinikäisen oppimisen kysymyssarja. Tämä Euroopan unionin tilastoviraston, Eurostatin koordinoima lisätutkimus (ns. ad hoc tutkimus) keskittyy elinikäiseen oppimiseen. Siinä selvitettiin 15- 74-vuotiaan väestön osallistumista eri tavoilla järjestettyyn koulutukseen tutkimusta edeltävien 12 kuukauden aikana.
Elinikäisen oppimisen kysymyssarja jakautuu kolmeen ryhmään: tutkintoon johtavaan koulutukseen osallistumista, muuhun koulutukseen ja opetukseen osallistumista (ns. kurssikoulutus) sekä erilaisia itseopiskelun tapoja selvittäviin kysymyksiin.
Kurssikoulutukseen osallistuneilta kysyttiin ajallisesti kolmesta viimeisimmästä kurssista seuraavat tiedot: kurssin nimi ja sisältö, koulutuksen järjestäjä, oliko osallistunut kurssille työhön tai ammattiin liittyvistä vai muista syistä, kurssille osallistumisen ajankohta (työ/vapaa-aika) ja saatujen opetustuntien määrä. Jos henkilöllä oli kursseja enemmän kuin kolme, kysyttiin näiden loppujen kurssien yhteenlaskettu opetustuntimäärä.
Päivitetty 16.6.2005
Tilasto:
(none) [verkkojulkaisu].
Helsinki: (none) [viitattu: 22.12.2024].
Saantitapa: https://www.stat.fi/til/heko/heko_2005-06-16_laa_001.html