Tämä tilasto on lakkautettu.
Tilastosta ei enää tuoteta uusia tietoja.
Laatuseloste: Joukkovelkakirjat
1. Tilastotietojen relevanssi
Joukkovelkakirjatilasto sisältää tiedot Suomessa yleisölle tarjotuista pitkäaikaisista (vähintään yhden vuoden pituisista) joukkovelkakirjalainoista, joita koskeva esite on arvopaperimarkkinalain nojalla annettu Rahoitustarkastuksen hyväksyttäväksi. Lisäksi julkaisussa ovat Valtiokonttorin toimittamat tiedot valtion joukkovelkakirjoista. Niin kutsutuista erillislainoista ovat mukana ne lainat, joista tiedot on annettu arvo-osuusjärjestelmään ja Rahoitustarkastuksen ylläpitämään joukkovelkakirjaluetteloon.
Tilastokeskus on laatinut joukkovelkakirjatilastoa vuodesta 1978 lähtien. Tilastoa tarvitaan mm. rahoitustilinpidon ja Euroopan keskuspankin tarpeisiin.
1.1. Tietosisältö
Kullekin lainalle määritellään seuraavat tunnistetiedot:
1. Lainan liikkeeseen laskijan tunnus
2. Lainan vaadetyyppi
3. Lainan numero (=liikkeeseen laskuvuosi ja juokseva
järjestysnumero vuoden alusta lähtien)
4. Liikkeeseen laskuaika (=vuosi+kuukausi+päivä)
5. Verotustunnus (nykyään kaikki lainat ovat verollisia)
6. Lainan tyyppitunnus (yleisölainat tai erillislainat eli nk.
private placement lainat)
7. Sektoritunnus
8. Toimialatunnus
9. Lainan korkotyyppi
10. Lainan päättymispäivä (vuosi+kuukausi+päivä)
1.2 Käytetyt luokitukset
1.2.1 Sektoriluokitus
Lainalle annetaan sektoritunnus lainan liikkeeseen laskijan
sektorin mukaisesti. Sektoriluokitus on pääosin Tilastokeskuksen
sektoriluokituksen mukainen ((Sektoriluokitus 2000,
Tilastokeskus, Käsikirjoja No 5) Talletuspankkien lainat on
lisäksi ryhmitelty kunkin pankkiryhmän mukaisesti.
1.2.2. Toimialaluokitus
Lainoille annetaan toimialatunnus. lainan liikkeeseen laskijan
toimialan mukaisesti. Vuositilastossa ainoastaan yritysten lainat
on taulukoitu toimialan mukaisesti. Toimialaluokitus on
Tilastokeskuksen toimialaluokituksen mukainen (Toimialaluokitus
1995, Tilastokeskus, Käsikirjoja No 4).
1.2.3. Korkoluokitus
EKP edellyttää, että lainat ryhmitellään koron mukaan
kiinteäkorkoisiin, vaihtuvakorkoisiin ja nolla -korkoisiin.
Kiinteäkorkoisia ovat myös ne lainat, joiden korko on kiinteä
tietyn ajan lainan juoksuajasta.
1.2.4.Vaadeluokitus
Joukkovelkakirjat ryhmitellään obligaatioihin, debentuureihin ja
muihin joukkolainoihin. Tätä ryhmittelyä käytetään vain
vuositilaston taulukoissa.
1.2.5.Tyyppiluokitus.
Yleisölainat ja erillislainat.
2 Tilastotutkimuksen menetelmäkuvaus
Joukkovelkakirjatilasto on kokonaistutkimus, jonka perusjoukkona ovat kaikki ne joukkolainat, joita koskeva esite on arvopaperimarkkinalain nojalla annettu Rahoitustarkastuksen hyväksyttäväksi. Julkaisun tiedot ovat pääosin peräisin Rahoitustarkastuksen ylläpitämästä joukkovelkakirja-luettelosta.
Uudet lainat lisätään kuukausittain joukkovelkakirjatiedostoon. Lainojen kuoletustiedot perustuvat pääosin alkuperäiseen kuoletussuunnitelmaan. Liikkeessä oleva kanta periodin lopussa = kanta periodin alussa + uudet lainat miinus kuoletukset.
3. Tietojen oikeellisuus ja tarkkuus
Valtaosaa vuositilaston tiedoista voidaan pitää varsin luotettavina. Näihinkin tulee muutoksia, jos saadaan tieto esim. lainan ennenaikaisesta kuoletuksesta. Ennakkotietoihin tulee valtion tietoja lukuun ottamatta muutoksia, jotka vaikuttavat emissiomäärään ja liikkeessä olevaan kantaan.
4. Julkaistujen tietojen ajantasaisuus ja oikea-aikaisuus
Joukkovelkakirjalainoista laaditaan tilastoa kuukausittain noin 2-3 viikkoa kunkin kuukauden jälkeen. Tässä vaiheessa emissiotiedot ovat valtion lainoja lukuun ottamatta aiottuja emissioita. Todelliset myydyt määrät saadaan vasta jälkikäteen riippuen mm. lainat merkintäajasta. Tästä johtuen lainojen ennakolliset emissiotiedot ovat lähes aina suurempia kuin lopullisesti myydyt määrät. Myöskin kuoletustietoihin voidaan tehdä korjauksia, jos laina kuoletetaan ennen alkuperäistä kuoletusaikaa. Valtion lainojen myynnit ja kuoletukset perustuvat todellisiin määriin eikä näihin lukuihin tule juuri korjauksia.
Tilastokeskuksen Rahoitusmarkkinoiden kuukausisarjoissa julkaistaan suppea ennakollinen taulukko joukkovelkakirjoista. Kerran vuodessa julkaistaan erillinen taulukkopaketti, joka perustuu emissioiden osalta myytyihin määriin ja joka on lähes lopullinen.
5. Tietojen saatavuus ja läpinäkyvyys/selkeys
Joukkovelkakirjoista julkaistaan verraten runsaasti tilastotietoja.
Tilastokeskus julkaisi vuosina 1978-1992 neljännesvuosittain joukkovelkakirjatilastoa . Sen jälkeen julkaistiin suppea taulukko kuukausittain ja laaja taulukkopaketti vuositilastossa vuosina 1993-2002. Vuodesta 2003 lähtien on julkaistu "Rahoitusmarkkinoiden kuukausisarjat"- tilastossa toukokuussa laaja taulukkopaketti, jossa emissioista on jo lähes lopulliset tiedot.
Rahoitusmarkkinoiden kuukausisarjat - tilastossa on taulukko, jossa kuvataan lainojen emissiot ja kuoletukset kuukauden aikana sektoreittain ja lainakanta kuukauden lopussa sekä lainojen kumulatiiviset emissiot ja kuoletukset vuoden alusta lähtien. Nämä tiedot ovat lähes aina valtion tietoja lukuun ottamatta ennakollisia.
Suomen Pankin "Rahoitusmarkkinat" -tilastossa on myös taulukko joukkovelkakirjoista, jossa julkaistaan lähes samat tiedot kuin Tilastokeskuksen kuukausitaulukossa. Suomen Pankki julkaisee myös joukkovelkakirjoista lainakohtaisen tilastotiedotteen, jossa esitetään kunkin uuden lainan lainaehdot ja lisäksi suppea yhteenveto kaikista lainoista.
6. Tilastojen vertailukelpoisuus
Joukkovelkakirjatilaston tietosisältö muuttui merkittävästi vuodesta 1994 lähtien, kun uusi arvopaperilaki tuli voimaan. Uusien erillislainojen emissioita, joita aiemmin lukumääräisesti oli eniten, ei enää ollut mukana. Vuodesta 1996 lähtien ovat taas mukana ne erillislainat, jotka ovat arvo-osuusjärjestelmässä. .
7. Selkeys ja eheys/yhtenäisyys
Katso kohta 6.
Päivitetty 19.5.2006
Tilasto:
Joukkovelkakirjat [verkkojulkaisu].
Helsinki: Tilastokeskus [viitattu: 20.1.2025].
Saantitapa: https://www.stat.fi/til/jvk/jvk_2006-05-19_laa_001.html