Tämä sivu on arkistoitu.

5.4.2022 jälkeen julkaistut tiedot löydät uudistetulta sivustolta.

Siirry uudelle tilastosivulle

Katsaus

Oma ja Suomen talous

Tammikuussa 48 prosenttia kuluttajista uskoi, että Suomen taloustilanne paranee seuraavan vuoden aikana. Kuluttajista vain 7 prosenttia puolestaan arvioi maamme talouden huononevan. Vastaavat osuudet olivat joulukuussa 51 ja 8 prosenttia ja viime vuoden tammikuussa 49 ja 14 prosenttia.

Oman taloutensa kohentumiseen luotti tammikuussa 29 prosenttia kuluttajista ja vain 8 prosenttia pelkäsi taloutensa huononevan vuoden kuluessa. Kuukautta aiemmin osuudet olivat 30 ja 11 prosenttia ja vuosi sitten 29 ja 12 prosenttia.

Työttömyys ja inflaatio

Kuluttajista 50 prosenttia odotti tammikuussa, että työttömyys vähenee seuraavan vuoden aikana, ja 14 prosenttia arvioi työttömyyden lisääntyvän. Osuudet olivat joulukuussa 47 ja 16 prosenttia ja vuosi sitten 41 ja 22 prosenttia.

Työllisistä 17 prosenttia uskoi tammikuussa työttömyyden uhan viime kuukausina vähentyneen omalla kohdallaan ja 11 prosenttia arvioi uhan kasvaneen. Työllisistä 27 prosenttia koki, ettei heillä ole lainkaan vaaraa joutua työttömäksi.

Kuluttajat arvioivat tammikuussa, että kuluttajahinnat nousevat 1,7 prosenttia seuraavien 12 kuukauden aikana. Inflaatio-odotuksen pitkän ajan keskiarvo on 2,2 prosenttia.

Kestotavaroiden ostaminen

Kuluttajista 50 prosenttia piti tammikuussa kestotavaroiden ostamista kannattavana. Pitkän ajan keskimääräinen osuus on 45 prosenttia. Kotitalouksista 19 prosenttia aikoi joko hyvin tai melko varmasti ostaa auton vuoden sisällä. Asunnon ostoa harkitsi 7 prosenttia kotitalouksista. Tammikuussa 19 prosenttia kotitalouksista suunnitteli käyttävänsä vuoden sisällä rahaa asuntonsa peruskorjaamiseen.

Säästäminen ja lainanotto

Tammikuussa 70 prosenttia kuluttajista piti ajankohtaa hyvänä säästämiselle. Vastaava osuus oli vuosi sitten 57 prosenttia. Tammikuussa 68 prosentilla kotitalouksista oli jäänyt rahaa säästöön ja 78 prosenttia uskoi pystyvänsä säästämään seuraavan vuoden aikana. Tammikuussa aiottiin säästää etupäässä pahanpäivän varalle tai lomamatkaan. Erilaisten pankkitilien jälkeen eniten suunniteltuja sijoituskohteita olivat sijoitusrahastot.

Lainan ottamisen arvioi tammikuussa kannattavaksi 74 prosenttia kuluttajista. Pitkän ajan keskimääräinen osuus on 63 prosenttia. Tammikuussa 12 prosenttia kotitalouksista harkitsi ottavansa lainaa vuoden sisällä.

Kuluttajien luottamus suuralueilla ja väestöryhmissä

Tammikuussa kuluttajien luottamus talouteen oli vahvinta pääkaupunkiseudulla ja heikointa Itä-Suomessa. Väestöryhmistä ylemmät toimihenkilöt ja yrittäjät olivat optimistisimpia. Kielteisimmin talouskehitystä arvioivat eläkeläiset ja työttömät.

Tutkimuksen aineisto

Kuluttajabarometrin otoskoko on 2 350 henkilöä kuukausittain. Tammikuussa vastaukset saatiin 1 195 henkilöltä ja vastauskato oli siten 49,1 prosenttia. Vastauskato sisältää tutkimuksesta kieltäytyneiden tai muuten estyneiden lisäksi henkilöt, joita ei onnistuttu tavoittamaan. Myös mahdollinen ylipeitto sisältyy tässä vastauskatoon.

EU-tulokset

Kaikkien EU-maiden (kausitasoitetut) barometritulokset julkaistaan kuukausittain Euroopan komission sivuilla: Lehdistötiedotteet .


Lähde: Kuluttajabarometri 2018, tammikuu. Tilastokeskus

Lisätietoja: Pertti Kangassalo 029 551 3598, kuluttaja.barometri@tilastokeskus.fi

Vastaava tilastojohtaja: Jari Tarkoma


Päivitetty 29.1.2018

Viittausohje:

Suomen virallinen tilasto (SVT): Kuluttajien luottamus [verkkojulkaisu].
ISSN=2669-8862. tammikuu 2018, Katsaus . Helsinki: Tilastokeskus [viitattu: 27.2.2024].
Saantitapa: https://www.stat.fi/til/kbar/2018/01/kbar_2018_01_2018-01-29_kat_001_fi.html