Tämä tilasto on lakkautettu.

Tilastosta ei enää tuoteta uusia tietoja.

Tämä sivu on arkistoitu.

Julkaistu: 31.1.2007

Kuntayhteisöjen kokonaistuottavuus kääntyi kasvuun vuonna 2005

Kuntien ja kuntayhtymien koulutuksen, terveydenhuoltopalveluiden ja sosiaalipalveluiden yhteenlaskettu kokonaistuottavuus kasvoi Tilastokeskuksen Kuntien ja kuntayhtymien tuottavuustilaston tarkentuneiden ennakkotietojen mukaan 1,0 prosenttia vuonna 2005. Kasvu johtui siitä, että tuotoksen volyymi kasvoi enemmän kuin kokonaispanoksen volyymi. Tuotoksen volyymi kasvoi 3,7 prosenttia, kun samanaikaisesti kokonaispanoksen volyymi kasvoi 2,6 prosenttia.

Kuntien ja kuntayhtymien kokonaistuottavuus kasvoi kaikilla kolmella tarkastellulla toimialalla vuonna 2005 ensimmäistä kertaa 2000-luvulla. Terveydenhuoltopalveluissa kokonaistuottavuus kasvoi noin puolitoista prosenttia, johtuen tuotoksen kuuden prosentin kasvusta, vaikka kokonaispanos lisääntyikin samanaikaisesti lähes neljä ja puoli prosenttia. Koulutuksen kokonaispanos kasvoi hieman yli prosentin, mutta parin prosentin lisäys tuotoksessa johti kokonaistuottavuuden prosentin suuruiseen kasvuun. Sosiaalipalveluissa kokonaistuottavuus pysyi lähes edellisvuoden tasolla, kun sekä tuotos että kokonaispanos kasvoivat suunnilleen saman verran.

Nyt julkaistun tarkennetun ennakkotiedon mukaan kuntien ja kuntayhtymien kokonaistuottavuuskehitys on 1,8 prosenttiyksikköä suurempi kuin aiemmat, elo- ja syyskuussa julkistetut ensimmäiset ennakkotiedot osoittivat. Tuotoksen kasvu on 1,7 prosenttiyksikköä suurempi ja kokonaispanoksen kasvu 0,2 prosenttiyksikköä pienempi. Selvästi ensimmäisiä ennakkotietoja suurempi tuotoksen kasvu johtuu ennen kaikkea siitä, että terveydenhuoltopalveluiden ja koulutuksen tuotokset osoittautuivat ennakkotietoa suuremmiksi. Terveydenhuoltopalveluissa muutos johtuu pääosin lähdetietojen ja niiden poimintaehtojen tarkentumisesta. Koulutuksessa muutos johtuu pääasiassa kansantalouden tilinpidon luokitusmuutoksista.

Kuntien ja kuntayhtymien tuotoksen volyymin, kokonaispanoksen volyymin ja kokonaistuottavuuden muutos toimialoittain vuonna 2005, prosenttia edellisestä vuodesta

  Tuotos Kokonaispanos Kokonaistuottavuus
Koulutus 2,2 1,2 1,0
Terveydenhuoltopalvelut 6,0 4,4 1,6
Sosiaalipalvelut 1,5 1,4 0,1
Yhteensä 3,7 2,6 1,0

Vuodesta 2000 vuoteen 2005 kuntayhteisöjen koulutuksen, terveydenhuoltopalveluiden ja sosiaalipalveluiden yhteenlaskettu kokonaistuottavuus on laskenut yli kuusi prosenttia. Lasku selittyy tuotoksen volyymin vajaan seitsemän prosentin kasvulla suhteessa kokonaispanoksen volyymin lähes 14 prosentin kasvuun. Kuntien ja kuntayhtymien kokonaistuottavuus on laskenut 2000-luvulla kaikilla tarkastelluilla toimialoilla. Sosiaalipalveluissa kokonaistuottavuus on alentunut yli kahdeksan prosenttia, terveydenhuoltopalveluissa noin seitsemän ja puoli prosenttia ja koulutuksessa yli kolme prosenttia.

Kuntien ja kuntayhtymien koulutuksen, terveydenhuoltopalveluiden ja sosiaalipalveluiden tuotoksen volyymin, kokonaispanoksen volyymin ja kokonaistuottavuuden kehitys yhteensä vuosina 2000-2005 (2000=100)

Tilasto perustuu kansantalouden tilinpidon tietoihin. Tässä julkaistava terveydenhuoltopalveluiden vuoden 2005 tuotoksen volyymin muutos poikkeaa samaan aikaan julkaistavista kansantalouden tilinpidon tiedoista, koska viime hetkellä tarkentuneita lähdetietoja ei ole vielä voitu ottaa huomioon kansantalouden tilinpidon laskelmissa.

Lähde: Kuntien ja kuntayhtymien tuottavuustilasto. Tilastokeskus

Lisätietoja: Sami Hautakangas (09) 1734 3540, julkinen.tuottavuustilasto@tilastokeskus.fi

Vastaava tilastojohtaja: Ari Tyrkkö

Katsaukset
Taulukot

Liitetaulukot

Kuviot

Päivitetty 31.1.2007

Viittausohje:

Tilasto: Kuntien ja kuntayhtymien tuottavuustilasto [verkkojulkaisu].
ISSN=1797-139X. 2005. Helsinki: Tilastokeskus [viitattu: 18.7.2024].
Saantitapa: https://www.stat.fi/til/kktu/2005/kktu_2005_2007-01-31_tie_001.html