Denna statistik har lagts ned.

Nya uppgifter produceras inte längre om statistiken.

Denna sida är arkiverad.

Publicerad: 31.1.2007

Samkommunernas totalproduktivitet började öka år 2005

Enligt de preciserade preliminära uppgifterna i Statistikcentralens statistik över kommunernas och samkommunernas produktivitet ökade den sammanlagda totalproduktiviteten av utbildning, social- och hälsovårdstjänster i kommunerna och samkommunerna med 1,0 procent år 2005. Ökningen berodde på att produktionsvolymen gick upp mer än volymen av totalinsatsen. Produktionsvolymen ökade med 3,7 procent, medan volymen av totalinsatsen samtidigt ökade med 2,6 procent.

År 2005 steg kommunernas och samkommunernas totalproduktivitet för första gången under 2000-talet inom alla de tre granskade näringsgrenarna. Inom hälsovårdstjänsterna ökade totalproduktiviteten med omkring en och en halv procent, vilket berodde på ökningen av produktionen med sex procent, även om totalinsatsen samtidigt ökade med närmare fyra och en halv procent. Inom utbildningen steg totalinsatsen med något över en procent, men produktionsökningen på ett par procent ledde till att totalproduktiviteten steg med en procent. Totalproduktiviteten av socialtjänsterna bibehölls på nästan samma nivå som föregående år, eftersom både produktionen och totalinsatsen ökade ungefär lika mycket.

Enligt dessa preciserade preliminära uppgifter är utvecklingen av kommunernas och samkommunernas totalproduktivitet 1,8 procentenheter större än vad de första preliminära uppgifterna från augusti och september visade. Produktionsökningen är 1,7 procentenheter större och ökningen av totalinsatsen är 0,2 procentenheter mindre. Att produktionsökningen var klart större än de första preliminära uppgifterna utvisade beror framför allt på att produktionen inom hälsovårdstjänsterna och utbildningen visade sig vara större än förhandsuppgifterna. Förändringen inom hälsovårdstjänsterna beror i huvudsak på att källuppgifterna preciserats och de fel som upptäckts i uppgifterna korrigerats. Inom utbildningen beror förändringen på klassiciferingsförändringar i nationalräkenskaperna.

Förändringen i volymerna av kommunernas och samkommunernas produktion och totalinsats samt i totalproduktiviteten efter näringsgren år 2005, procent från året innan

  Produktion Totalinsats Totalproduktivitet
Utbildning 2,2 1,2 1,0
Hälsovårdstjänster 6,0 4,4 1,6
Socialtjänster 1,5 1,4 0,1
Totalt 3,7 2,6 1,0

Från år 2000 till år 2005 har den sammanlagda totalproduktiviteten av samkommunernas utbildning, hälsovårdstjänster och socialtjänster sjunkit med över sex procent. Nedgången beror på ökningen av produktionsvolymen med närmare sju procent jämfört med ökningen av volymen av totalinsatsen på närmare 14 procent. Kommunernas och samkommunernas totlproduktivitet har sjunkit under 2000-talet inom alla granskade näringsgrenar. Inom socialtjänsterna har totalproduktiviteten minskat med över åtta procent, inom hälsovårdstjänsterna med omkring sju och en halv procent och inom utbildningen med över tre procent.

Utvecklingen av volymerna av kommunernas och samkommunernas produktion, totalinsats och totalproduktivitet inom utbildning, hälsovårdstjänster och socialtjänster totalt åren 2000-2005 (2000=100)

Statistiken baserar sig på uppgifterna i nationalräkenskaperna. Ovan nämnda förändring av produktionsvolymen av hälsovårdstjänster år 2005 avviker från uppgifterna i nationalräkenskaperna, som publiceras samtidigt, eftersom de källuppgifter som preciserats i sista ögonblicket ännu inte har kunnat beaktas i kalkylerna för nationalräkenskaperna.

Källa: Statistik över kommunernas och samkommunernas produktivitet. Statistikcentralen

Förfrågningar: Sami Hautakangas (09) 1734 3540, julkinen.tuottavuustilasto@stat.fi

Ansvarig statistikdirektör: Ari Tyrkkö

Tabeller

Tabellbilagor

Figurer

Senast uppdaterad 31.1.2007

Instruktion för hänvisning:

Statistik: Statistik över kommunernas och samkommunernas produktivitet [e-publikation].
ISSN=1797-3252. 2005. Helsingfors: Statistikcentralen [hänvisat: 18.7.2024].
Åtkomstsätt: http://www.stat.fi/til/kktu/2005/kktu_2005_2007-01-31_tie_001_sv.html