Tämä tilasto on lakkautettu.
Tilastosta ei enää tuoteta uusia tietoja.
Laatuseloste: Korkean teknologian ulkomaankauppa 2008
- 1. Tilastotietojen relevanssi
- 2. Tilastotutkimuksen menetelmäkuvaus
- 3. Tietojen oikeellisuus ja tarkkuus
- 4. Julkaistujen tietojen ajantasaisuus ja oikea-aikaisuus
- 5. Tietojen saatavuus ja läpinäkyvyys/selkeys
- 6. Tilastojen vertailukelpoisuus
- 7. Selkeys ja eheys/yhtenäisyys
1. Tilastotietojen relevanssi
1.1. Yhteenveto tuotteen tietosisällöstä ja käyttötarkoituksesta
Korkean teknologian ulkomaankauppatilasto kuvaa Suomen ja muiden maiden korkean teknologian tavarakauppaa ja kaupan muutosta vuositasolla. Tilasto sisältää toimialan, tuoteryhmän ja alueen mukaan luokiteltuja tuonti-, vienti- ja kauppatasetietoja tarkasteluvuodelta. Tilastossa on myös tietoja korkean teknologian ulkomaankaupan pidemmän aikavälin kehityksestä. Muuttujana on korkean teknologian ulkomaankaupan rahallinen arvo.
Korkean teknologian ulkomaankauppatilastoja käyttävät erityisesti julkinen tiede- ja teknologiahallinto, viranomaistahot ja tutkijat sekä kansainvälisiä vertailutietoja kokoavat organisaatiot kuten OECD. Tiedot on myös suunnattu kaikille alan kehityksestä kiinnostuneille tahoille.
1.2 Keskeiset käsitteet ja luokitukset
Korkean teknologian toimialat ja tuoteryhmät määritellään niiden teknologiaintensiteetin, eli tutkimus- ja kehittämismenojen ja liikevaihdon välisen suhteen mukaan. Tutkimusintensiteetin on oltava vähintään neljä prosenttia.
Korkean teknologian tuotteiden määritelmänä on käytetty Eurostatin vuonna 2008 laatimaa luonnosta, jota ei vielä toistaiseksi ole hyväksytty. Määritelmä pohjautuu OECD:n tuotemääritelmiin vuodelta 1997. Tavaroiden luokittelu perustuu Standardoituun ulkomaankaupan tavaraluokitukseen (SITC; Standard International Trade Classification, Rev. 4). Aiemmin luokittelu tapahtui SITC-luokituksen edellisen version mukaan (Rev. 3). Korkean teknologian tuotteiksi luetaan tavarat, joiden tutkimukseen ja kehittämiseen käytetään vähintään 4 % toimialan liikevaihdosta. Vahvistamattomista tuotemääritelmistä johtuen vuosien 2007 ja 2008 tiedot ovat luonteeltaan ennakollisia.
1.3 Lait ja asetukset
Tiede- ja teknologiatilastojen tuotannossa sovelletaan tilastolakia (280/2004). Lisäksi tilastojen laadintaa ohjaa EU:n tiede- ja teknologiatilastoja koskeva Komission asetus (EY) N:o 753/2004.
2. Tilastotutkimuksen menetelmäkuvaus
Korkean teknologian tuotteiden ulkomaankauppatiedot jalostetaan muiden tilastontuottajien keräämistä valmiista aineistoista. Suomen osalta tiedot saadaan Tullihallituksen ULJAS-tietokannasta. Ulkomaisten tietojen lähteenä on OECD:n kansainvälisen kaupan tilasto. Tilasto on luonteeltaan kokonaistutkimus.
3. Tietojen oikeellisuus ja tarkkuus
Tilaston laadinnassa noudatetaan OECD:n suosituksia.
4. Julkaistujen tietojen ajantasaisuus ja oikea-aikaisuus
Korkean teknologian tuotteiden ulkomaankauppatietoja julkaistaan vuosittain. Suomen ja muiden maiden välisen kaupan tilastotietojen julkistamisajankohta on yleensä tilastovuotta seuraava toukokuu (t+5). Kansainvälisiä tietoja muiden maiden välisestä kaupasta julkaistaan samaan aikaan, mutta vuoden viiveellä (t+17).
5. Tietojen saatavuus ja läpinäkyvyys/selkeys
Tilaston tiedot julkaistaan kokonaisuudessaan Tilastokeskuksen internet-sivuilla, jossa on saatavilla myös PDF-muotoinen sähköinen julkaisu. Tiedot julkistetaan suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi, ja internet-sivuilla julkaistavat muu materiaali toteutetaan suomeksi ja englanniksi.
Aihepiirin tietoja on painetussa muodossa saatavilla tiede- ja teknologiatilastojen vuosijulkaisuissa. Lisäksi valtion viranomaisten yhteisessä Research.fi-tiedeportaalissa on korkean teknologian tietoja suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.
6. Tilastojen vertailukelpoisuus
Korkean teknologian ulkomaankauppatietoja on tilastoitu vuodesta 1987 lähtien. Tuoteryhmätason aikasarjoja voidaan pitää vertailukelpoisina takautuvasti tilastovuoteen 1995 saakka, mistä alkaen SITC Rev. 3 –tavaraluokitukseen perustuvat korkean teknologian tuoteryhmät ovat olleet käytössä. Toimialoittaisia aikasarjoja on niinikään saatavilla vuodesta 1995 lähtien.
Alan tilastot ovat eri maiden välillä vertailukelpoisia, sillä luokitukset perustuvat kulloinkin voimassaoleviin kansainvälisiin standardeihin.
7. Selkeys ja eheys/yhtenäisyys
Korkean teknologian ulkomaankauppatietojen varsinaiset tuottajat päivittävät tietojaan vielä muutamankin vuoden ajan, mutta Tilastokeskuksen julkaisemia lukuja ei myöhemmin muuteta. Näin ollen päivityksistä johtuen tiedoissa voi olla eroja.
Käytetyt määritelmät ja määritelmät noudattavat yleisesti korkean teknologian tilastoinnissa käytettyä käsitteistöä. Mahdollisista rajauksista tai muista tilastotietojen tulkintaan vaikuttavista seikoista mainitaan ao. tilastotietojen yhteydessä.
Lähde: Korkean teknologian ulkomaankauppa 2008, Tilastokeskus
Lisätietoja: Tero Luhtala (09) 1734 3327, Ari Leppälahti (09) 1734 3237, tiede.teknologia@tilastokeskus.fi
Vastaava tilastojohtaja: Leena Storgårds
Päivitetty 11.6.2009
Suomen virallinen tilasto (SVT):
Korkean teknologian ulkomaankauppa [verkkojulkaisu].
2008,
Laatuseloste: Korkean teknologian ulkomaankauppa 2008
. Helsinki: Tilastokeskus [viitattu: 20.1.2025].
Saantitapa: https://www.stat.fi/til/ktek/2008/ktek_2008_2009-06-11_laa_001_fi.html