Tämä tilasto on lakkautettu.
Tilastotietoa tästä aiheesta julkaistaan toisen tilaston yhteydessä.
Liikenteen liikevaihto oli 18,5 miljardia euroa vuonna 2004
Liikenteen toimialoista julkaisussa ovat mukana linja-autoliikenne, taksiliikenne, kuorma-autoliikenne, vesiliikenne, huolinta ja rahtaus, lastinkäsittely, matkatoimistot ja muu matkailua palveleva toiminta sekä teleliikenne. Näillä toimialoilla kertyi liikevaihtoa yhteensä 18,5 miljardia euroa vuonna 2004.
Liikenteen toimialojen liikevaihto 2004, miljoonaa euroa
Tieliikenne
Tieliikenne käsittää ns. kumipyöräliikenteen. Alla olevassa kuviossa esitetään tieliikenteen liikevaihdon toimialoittaiset jakaumat.
Tieliikenteen toimialojen liikevaihto 2004, miljoonaa euroa
Linja-autoliikenne
Linja-autoliikenne sisältää yhdistettynä toimialat 60212 (säännöllinen linja-autoliikenne) ja 60231 (linja-autojen tilausliikenne ). Lisäksi tilastossa on mukana kunnallisten liikennelaitosten tilinpäätöstiedot. Helsingin Liikennelaitoksesta on mukana linja-autoliikenteen osuus.
Toimialan 505 yrityksen palveluksessa oli henkilöstöä yhteensä 12 040. Linja-autoliikennettä harjoittavien yritysten liikevaihto oli 732 miljoonaa euroa vuonna 2003. Liikevaihto kasvoi noin 2 prosentilla edellisvuodesta. Koko toimialan käyttökate oli 12 prosenttia liiketoiminnan tuotoista. Käyttökate laski noin prosenttiyksikön verran edellisvuodesta. Nettotulos laski lievästi miinukselle.
Pääkaupunkiseudulla ja Turussa sopimusliikennettä harjoittavien yritysten busseilla matkustaa lähes puolet koko linja-autoliikenteen matkustajista. Ankaran kilpailun ja liikennöinnin erityispiirteiden vuoksi sopimusliikenteen kannattavuus oli heikko verrattuna koko toimialaan keskimäärin. Sopimusliikennettä harjoittavien yritysten käyttökate oli vajaa 7 prosenttia liiketoiminnan tuotoista. Nettotulos oli sen sijaan 4 prosenttia miinuksella. Kaikki sopimusliikennettä harjoittavat bussiyritykset eivät kuitenkaan aja tappiolla. Suuret tappiot johtuvat lähinnä parin suuren yrityksen huonoista tuloksista. Vuonna 2004 sopimusliikenneyritysten liikevoittoprosentin yläkvartiili oli 4,4 ja alakvartiili -4,1 prosenttia liiketoiminnan tuotoista.
Sopimusliikenteen kannattavuus
Taksiliikenne
Taksiliikenteessä toimi vuonna 2004 noin 8300 yritystä ja ammatinharjoittajaa. Yhdenkertaista kirjanpitoa pitäviä ns. ammatinharjoittajia oli noin 1700. Niiden osuus koko toimialan liikevaihdosta oli 15 prosenttia. Lähes kaikki taksiyritykset ovat alle 10 henkeä työllistäviä mikroyrityksiä.
Taksiliikenteen liikevaihto oli 656 miljoonaa euroa vuonna 2004. Kasvua oli noin 3 prosenttia edellisvuodesta. Rahoitustulos heikkeni noin prosenttiyksikön verran edellisvuodesta ja oli vajaa 8 prosenttia tuotoista.
Taksiliikenteen erityispiirteenä on muihin liikenteen toimialoihin verrattuna se, että toimintaa pyörittävät pääasiassa yrittäjät omalla työllään nostamatta itselleen palkkaa yrityksestään. Tämän vuoksi laskennallisella palkkakorjauksella oikaistut kannattavuusluvut antavat taksiliikenteen kannattavuudesta aivan toisenlaisen kuvan kuin mitä julkisuudessa usein kuulee puhuttavan. Taksiliikenteen oikaisematon käyttökateprosentti oli 44 ja omistajan työpanosta vastaavalla palkkakorjauksella oikaistuna 17 prosenttia liiketoiminnan tuotoista vuonna 2004.
Kuorma-autoliikenne
Kuorma-autoliikenteessä toimi 11 046 yritystä ja ammatinharjoittajaa vuonna 2004. Yhdenkertaista kirjanpitoa pitäviä ammatinharjoittajia oli vajaa 900.
Kuorma-autoliikenteen yhteenlaskettu liikevaihto oli hieman 4,4 miljardia euroa vuonna 2004 ja kasvoi vajaat 2 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Kuorma-autoyritykset työllistivät 38 500 henkilöä vuonna 2004. Vuotta aiemmin toimialan henkilöstömäärä oli noin 41 000 ammatinharjoittajat mukaan lukien. Kuorma-autoliikenteen henkilöstömäärä laski toimialajärjestelyjen johdosta, kun Posti fuusioi jakelutoimintaa harjoittaneen yhtiönsä, jonka henkilöstö on nyt tilastoitu postin toimialalle.
Laskennallisen palkkakorjauksen vaikutus kuorma-autoliikenteen kannattavuuslukuihin on merkittävä. Kuorma-autoliikenteessä tyypillinen yritys on luonnollinen henkilö, joka harjoittaa elinkeinoaan toiminimellä tai ammatinharjoittajana ja työllistää alle 10 henkeä. Näissä omistaja ei ota itselleen täyttä palkkaa ja taseessa oma pääoma on yksityisottojen takia negatiivinen. Tämän vuoksi koko toimialan kannattavuusluvut näyttävät ilman palkkakorjausta paremmilta kuin useimmilla muilla toimialoilla. Tilinpäätöstilaston laskennallinen palkkakorjaus on tehty vain alle 10 henkeä työllistäville ns. mikroyrityksille. Kuorma-autoliikennettä on kuitenkin syytä tarkastella hieman tarkemmalla tasolla. Alla oleva kuvio havainnollistaa palkkakorjauksen vaikutusta ja palkattoman yrittäjätyöpanoksen merkitystä kuorma-autoliikenteen mikroyritysten kannattavuuteen.
Kuorma-autoliikenteen mikroyritysten kannattavuus 2004
Vesiliikenne
Päätoimintanaan vesiliikennettä harjoittavien yritysten liikevaihto oli 2,2 miljardia euroa vuonna 2004. Liikevaihto laski lähes 6 prosenttia edellisvuodesta. Toimialajärjestelyt ja tuottojen lasku erityisesti henkilöliikenteessä oli syynä laskuun. Vesiliikenteen tärkeimmät toimialat ovat ulkomaan henkilökuljetus ja tavarankuljetus. Yli 98 prosenttia liikevaihtopotista jakaantuu tasan näiden toimialojen kesken. Niiden lisäksi vesiliikennettä harjoitetaan myös Suomen rannikoilla sekä sisävesillä.
Vesiliikenteen kannattavuus pysytteli edellisvuoden tasolla. Käyttökate oli 10 prosenttia liiketoiminnan tuotoista. Päätoimialojen välillä kehitys oli kuitenkin päinvastainen. Ulkomaan henkilöliikenteen käyttökateprosentti laski 10 prosentista vajaaseen 8 prosenttiin. Samanaikaisesti ulkomaan tavaraliikenteessä käyttökateprosentti nousi 11 prosentista 13 prosenttiin liiketoiminnan tuotoista. Tämän lisäksi tavaraliikennettä harjoittavien varustamoiden yhteenlaskettu nettotulos kasvoi rahoitustuottojen ja veronpalautusten johdosta 14 prosenttiyksiköllä. Kokonaistasolla vesiliikenteen nettotulos nousi vajaasta kahdesta 5 prosenttiin liiketoiminnan tuotoista.
Varustamojen alushankinnat ja kalustoinvestoinnit olivat 282 miljoonaa euroa vuonna 2004. Edellisvuonna kalustoa myytiin 103 miljoonalla. Suuri osa investointien kasvusta syntyi, kun ulkomaisten tytäryhtiöiden aluskantaa siirrettiin kotimaiseen omistukseen. Alan investointitahti on kuitenkin vaisua verrattuna 1990-luvun huippuvuosiin, jolloin investoinnit saattoivat olla jopa puolet liikevaihdosta.
Huolinta ja lastinkäsittely
Huolintayritysten liikevaihto oli 2,1 miljardia euroa, josta rahtien ja muiden ostettujen palvelujen osuus oli 1,3 miljardia euroa. Liikevaihto kasvoi 9 prosenttia edellisvuodesta. Huolintayritysten kannattavuutta on pitkään rasittanut kansainvälisten ketjujen kiristynyt kilpailu kalliine yritysjärjestelyineen. Vuonna 2004 huolintayritysten kannattavuusluvut hieman vahvistuivat edellisvuoden notkahtamisen jälkeen.
Lastinkäsittelyalan yritysten liikevaihto oli 558 miljoonaa euroa vuonna 2004. Kasvuvauhti oli eli 4 prosenttia edellisvuodesta. Käyttökate oli 13 ja nettotulos 5 prosenttia liiketoiminnan tuotoista. Käyttökate ja nettotulos paranivat vajaalla prosenttiyksiköllä edellisvuodesta.
Matkailu
Toimialan lukuihin sisältyy 228 varsinaista matkatoimistoa ja 700 muuta matkailua palvelevaa toimintaa harjoittavaa yritystä, joiden yhteenlaskettu liikevaihto oli 1,2 miljardia euroa. Se oli lähes sama kuin edellisvuonna. Varsinaisten matkatoimistojen osuus liikevaihdosta oli 85 prosenttia. Matkatoimistojen kannattavuuskehitys näyttää selvästi paremmalta kuin edellisvuonna. Käyttökate ja rahoitustulosprosentti paranivat kumpikin noin 3 prosenttiyksikön verran ja nettotulos nousi lähes 4 prosenttiin liiketoiminnan tuotoista. On kuitenkin huomattava, että matkatoimistojen kannattavuuslukujen parantumiseen vaikuttaa olennaisesti sittemmin konkurssin tehneen yrityksen tilinpäätöstietojen puuttuminen tilastosta. Muun matkailua palvelevan toiminnan kannattavuus parani puolentoista prosenttiyksikön verran.
Matkailun toimialat vuonna 2004. Liikevaihto miljoonaa euroa.
Teleliikenne
Telealan tilastointi kattaa puhelinliikenteen ohella myös kaikki muut teleliikenteen toimialat. Teleliikenteessä on mukana yhteensä 322 yritystä joiden yhteenlasketut liiketoiminnan tuotot olivat 6,8 miljardia euroa vuonna 2004. Toimialatasolla summatut luvut laskivat hieman edellisvuodesta. Tämä johtuu alalla tapahtuneista suurista fuusioista, joiden vuoksi tilinpäätöstilastoissa toimialan laajuutta kuvaavat luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia edellisvuoteen. Toisaalta alalla vallitseva varsin voimakkaana näkyvä hintakilpailu ei luo perustaa liikevaihdon merkittävälle kasvulle.
Telealalla on vuosikymmenen alussa tehty suuria investointeja, jotka eivät ole toteutuneet suunnitellulla tavalla. Näiden aiheuttamien ylimääräisten poistokirjausten vuoksi koko toimialan kannattavuuslukuihin tulisi suhtautua suurella varauksella. Parhaiten telealan kannattavuutta kuvaakin käyttökate ja liikevoitto. Käyttökateprosentti kasvoi reilun prosenttiyksikön verran ja oli hieman alle 19 prosenttia liiketoiminnan tuotoista. Liikevoittoprosentti kasvoi saman verran ollen 8 prosenttia tuotoista.
Päivitetty 2.3.2006
Suomen virallinen tilasto (SVT):
Liikenteen tilinpäätöstilasto [verkkojulkaisu].
ISSN=1797-5352. 2004,
Liikenteen liikevaihto oli 18,5 miljardia euroa vuonna 2004
. Helsinki: Tilastokeskus [viitattu: 22.1.2025].
Saantitapa: https://www.stat.fi/til/litipa/2004/litipa_2004_2006-03-02_kat_002.html