Tämä tilasto on lakkautettu.
Tilastotietoa tästä aiheesta julkaistaan toisen tilaston yhteydessä.
Majoitus- ja ravitsemistoiminta 2009
Majoitus ja ravitsemistoiminnan liikevaihto oli vuonna 2009 yhteensä noin 5,2 miljardia euroa. Liikevaihto väheni 2 prosenttia edellisvuodesta. Samalla käyttökateprosentti pieneni 1,4 prosenttiyksikköä 4,5 prosenttiin. Käyttökatetta kertyi 25,3 prosenttia edellisvuotta vähemmän, yhteensä 239 miljoonaa euroa. Toimialan yritykset työllistivät yhteensä 54 200 henkilöä, eli 2,8 prosenttia edellisvuotta paremmin.
Kuvio 1. Majoitus- ja ravitsemistoiminnan kannattavuuden tunnuslukuja 2006–2009
Pk-yritykset majoitus- ja ravitsemistoiminnassa
Kun koko toimialan liikevaihto pieneni 2 prosenttia, pieneni pk-yritysten liikevaihto 0,2 prosenttiyksikköä. Pk-yritysten liikevaihto päätyi 3,3 miljardiin euroon. Pk-yritysten liikevaihdon osuus koko toimialan liikevaihdosta nousi 1,1 prosenttiyksiköllä 63,6 prosenttiin. Majoitus- ja ravitsemistoiminnan kannattavuus heikkeni sekä isojen yrityksien että pk-yrityksien osalta. Pk-yritysten kannattavuus säilyi kuitenkin vuonna 2009 isoja yrityksiä paremmin. Pk-yritykset tuottivat käyttökatetta 144 miljoonaa euroa, joka on 2,7 prosenttia edellisvuotta vähemmän. Käyttökateprosentti pysyi kutakuinkin ennallaan. Sen sijaan toimiala työllisti pk-yritysten kautta 2,8 prosenttia enemmän, yhteensä 37 000 henkilöä.
Majoitustoiminnan kannattavuus
Majoitustoiminnan tuotoista kertyi käyttökatetta yhteensä 58 miljoonaa euroa. Käyttökateprosentti oli 4,5, mikä laski edellisvuodesta 5,1 prosenttiyksikköä. Majoitusliikkeiden kannattavuus heikkeni edellisvuodesta myös muilla mittareilla vertailtaessa. Kannattavuus on heikentynyt myös pienten ja keskisuurten yritysten joukossa, mutta kannattavuuden lasku näiden joukossa on pienempää. Pk-sektorin käyttökateprosentti oli 5,0 prosenttia. Pk-sektorin osuus majoitustoiminnan liikevaihdosta oli 43 prosenttia ja henkilöstömäärästä 56 prosenttia.
Kuvio 2. Majoitustoiminnan kannattavuuden tunnuslukuja 2006–2009
Ravitsemistoiminnan kannattavuus
Ravitsemistoiminnan osalta käyttökate laski 3,7 prosenttiyksikköä 181 miljoonaan euroon. Käyttökateprosentti putosi 0,2 prosenttiyksikköä 4,5 prosenttiin. Rahoitus- ja nettotulosasteet pysyivät likimain edellisvuoden tasolla, mutta kokonaistulosprosentti laski 0,6 prosenttiyksikköä. Ravitsemistoiminnan omavaraisuusaste kasvoi noin 3,8 prosenttia. Pk-sektorilla ravitsemistoiminnan kannattavuus on sen sijaan jopa kasvanut. Käyttökateprosentti on kasvanut 0,5 prosenttiyksikköä ja rahoitustulos 0,8 prosenttiyksikköä. Kokonaistulos ei ole Pk-sektorillakaan kasvanut.
Kuvio 3. Ravitsemistoiminnan kannattavuuden tunnuslukuja 2006–2009
Majoitus- ja ravitsemistoiminnan tase
Majoitus- ja ravitsemistoiminnan omavaraisuusaste vuonna 2009 oli 29,4 prosenttia. Omavaraisuusaste nousi edellisvuodesta 1,1 prosenttiyksikköä. Omavaraisuusasteen kasvu kohdistui suuriin yrityksiin, sillä pienten ja keskisuurten yritysten omavaraisuusaste laski 1,1 prosenttiyksikköä 26,7 prosenttiin. Kokonaisvelan suhde liikevaihtoon oli majoitus- ja ravitsemisalalla 47,9 prosenttia.
Kuvio 4. Majoitus- ja ravitsemistoiminnan taseen rakenne 2009
Lähde: Majoitus- ja ravitsemistoiminnan tilinpäätöstilasto 2009, Tilastokeskus
Lisätietoja: Sami Kanninen (09) 1734 3750, rakenne.tilastot@tilastokeskus.fi
Vastaava tilastojohtaja: Leena Storgårds
Päivitetty 22.2.2011
Suomen virallinen tilasto (SVT):
Majoitus- ja ravitsemistoiminnan tilinpäätöstilasto [verkkojulkaisu].
ISSN=1797-5344. 2009,
Majoitus- ja ravitsemistoiminta 2009
. Helsinki: Tilastokeskus [viitattu: 22.12.2024].
Saantitapa: https://www.stat.fi/til/matipa/2009/matipa_2009_2011-02-22_kat_001_fi.html