Julkaistu: 15.5.2019
Maatalouden tuottajahinnat nousivat 3,4 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna
Tilastokeskuksen mukaan maatalouden tuottajahinnat nousivat 3,4 prosenttia vuoden 2019 ensimmäisellä neljänneksellä vuotta aiempaan verrattuna. Kasvituotteiden hinnat nousivat lähes 16 prosenttia. Lihojen ja eläintuotteiden hinnat laskivat reilut 3 prosenttia.
Kokonaisindeksin nousuun vaikutti etenkin viljojen ja vihannesten kallistuminen. Suurin vaikutus oli kauralla, jonka hinta kohosi 51 prosenttia vuodessa. Ohra kallistui 29 ja vehnä 38 prosenttia.
Kokonaisindeksin nousua hillitsi maidon ja turkisten halpeneminen. Maidon hinta laski vajaat 6 ja turkisnahkojen 21 prosenttia.
Maatalouden tuottajahintaindeksi 2015=100, 1. vuosineljännes 2019
Indeksi (2015=100) | Pisteluku I/2019 1) | Neljännesvuosimuutos, % 1) | Vuosimuutos, % 1) |
Kokonaisindeksi | 108,9 | 0,3 | 3,4 |
Kokonaisindeksi, pl. turkistuotanto | 113,7 | 0,6 | 5,3 |
Kasvituotos | 128,7 | 1,2 | 15,7 |
Eläintuotos | 98,8 | -0,3 | -3,4 |
Lähde: Maatalouden tuottajahintaindeksi 2015=100. Tilastokeskus
Lisätietoja: Erika Artimo 029 551 3654, Toni Udd 029 551 3380, mthi@stat.fi
Vastaava tilastojohtaja: Ville Vertanen
Julkaisu pdf-muodossa (258,5 kt)
- Taulukot
-
Tietokantataulukot
Poimi tarvitsemiasi tietoja taulukoiksi, tarkastele tietoja kuvioina, tai lataa dataa käyttöösi.
Liitetaulukot
- Kuviot
- Laatuselosteet
- Tietojen tarkentuminen
-
- Tietojen tarkentuminen (15.5.2019)
Päivitetty 15.5.2019
Suomen virallinen tilasto (SVT):
Maatalouden tuottajahintaindeksi [verkkojulkaisu].
ISSN=1797-6529. 1. vuosineljännes 2019. Helsinki: Tilastokeskus [viitattu: 24.11.2024].
Saantitapa: https://www.stat.fi/til/mthi/2019/01/mthi_2019_01_2019-05-15_tie_001_fi.html