Tämä tilasto on lakkautettu.
Tilastotietoa tästä aiheesta julkaistaan toisen tilaston yhteydessä.
Laatuseloste: Metsätyöntekijöiden palkat
- 1. Tilastotietojen relevanssi
- 2. Tilastotutkimuksen menetelmäkuvaus
- 3. Tietojen oikeellisuus ja tarkkuus
- 4. Julkaistujen tietojen ajantasaisuus ja oikea-aikaisuus
- 5. Tietojen saatavuus
- 6. Tilastojen vertailukelpoisuus
- 7. Selkeys ja eheys/yhtenäisyys
1. Tilastotietojen relevanssi
1.1 Tietosisältö ja käyttötarkoitus
Metsätyöntekijöiden palkkatiedustelun tietoja käytetään palkkatilastojen sekä muiden työmarkkinoiden toimintaa kuvaavien tilastojen laadintaan. Tietoja käytetään myös ILO:lle toimitettavien palkkatietojen perusaineistona. Tilaston laadinta perustuu ILO:n sopimukseen 160. Tilasto kuvaa metsätyöntekijöiden ansioita, työaikoja ja muita työsuhteeseen liittyviä tietoja.
Työnantajaan liittyviä tietoja ovat yritys ja työnantajaryhmä. Palkansaajaan ja työsuhteeseen liittyviä tietoja ovat tilastointijakso, verotuskunta, työsuhteen laatu, työlaji, vaativuusryhmä.
1.2 Keskeiset käsitteet, tietojen kerääjä ja tiedonantajat
Ansiokäsitteenä on tehdyn työajan tuntiansio ilman ylityötä.
Metsätyöntekijöiden palkkatilasto kattaa valtion sekä alan järjestäytyneiden työnantajien palveluksessa olevat metsätyöntekijät. Tilastokeskus saa Metsähallitukselta, Metsäteollisuus ry:ltä ja Yksityismetsätalouden Työnantajat ry:ltä niiden jäsenyrityksiä koskevat palkkatiedot toiselta ja neljänneltä neljännekseltä konekielisessä muodossa sekä kerää itse metsäkeskuksilta ja metsätalouden kehittämiskeskus Tapiolta palkkatiedot levykkeellä.
1.3 Lait ja asetukset
Tiedonantamisvelvollisuus perustuu tilastolakiin (280/2004). Tilastotarkoituksiin kerättävät tiedot ovat lain mukaan salassa pidettäviä. Tilastokeskus käyttää tietoja tilastojen laatimiseen ja tutkimukseen. Tilastokeskus voi luovuttaa tietoja ainoastaan tieteellisiä tutkimuksia ja tilastollisia selvityksiä varten siten, että aineistoista on poistettu tiedot, joiden avulla yksittäinen henkilö tai yritys olisi mahdollista tunnistaa. Tietojen käsittelyyn tilastoja tuotettaessa sovelletaan tilastolain lisäksi henkilötietolakia sekä lakia viranomaisen toiminnan julkisuudesta. Tietosuojavaatimukset rajaavat sen, mitä tietoja voidaan kerätä, miten tietoja voidaan käsitellä ja missä muodossa julkaista.
2. Tilastotutkimuksen menetelmäkuvaus
Metsätalouden tiedusteluun kuuluvat kaikki 18-65-vuotiaat metsä- ja taimitarha-alan työehtosopimuksen piiriin kuuluvat palkansaajat.
3. Tietojen oikeellisuus ja tarkkuus
Saadut tilastotiedot eivät ole virheettömiä. Virheitä saattaa syntyä tiedonantajien ja tiedontoimittajien taholta sekä tietojen käsittelyssä Tilastokeskuksessa.
Metsäkonetyöntekijöiden alhaisesta lukumäärästä johtuen Tilastokeskus ei ole vuoden 2003 alun jälkeen tilastoinut metsäkonetyöntekijöitä. Tilaston ulkopuolelle jäävät Koneyrittäjien liittoon kuuluvien metsäkonealan yrittäjien palveluksessa olevat työsuhteiset metsäkoneenkuljettajat (noin 2000 työntekijää), joista Tilastokeskus ei saa tietoja.
Päivien muuntamisessa tunneiksi on käytetty metsäalan työehtosopimuksen mukaisia kertoimia. Päivät on kerrottu luvulla 8.
4. Julkaistujen tietojen ajantasaisuus ja oikea-aikaisuus
Metsätyöntekijöiden palkkatiedot julkaistaan kaksi kertaa vuodessa: 4. neljännes huhtikuussa ja 2. neljännes syyskuussa. Julkaistavat tiedot ovat lopullisia.
5. Tietojen saatavuus
Tiedot metsätyöntekijöiden palkoista julkaistaan Tilastokeskuksen kotisivuilla osoitteessa http://www.tilastokeskus.fi/til/pal.html ja Hinta- ja palkkatiedotteessa.
Metsätyöntekijöiden palkkatilaston tuotannossa käytettävät metatiedot ovat saatavissa Tilastokeskuksen palkkatilastoista.
6. Tilastojen vertailukelpoisuus
Metsätyöntekijöiden palkkatilastotietoja on kerätty vuodesta 1920 lähtien. Vuonna 1984 Tilastokeskus aloitti tietojen keräämisen, joten tiedot eivät ole vertailukelpoisia sitä aiempiin vuosiin nähden. Tilasto on keskeinen metsätyöntekijöiden palkkoja kuvaava tilasto, eikä muita vastaavia tietoja tuoteta.
Vuoden 2006 neljännen neljänneksen tilastoon tehtiin menetelmäuudistus, joten tiedot eivät ole vertailukelpoisia aikaisempiin neljänneksiin nähden.
Vuosien 2008 ja 2009 toisten neljännesten välistä vuosimuutosta kasvattaa metsäalan työehtosopimuksen mukaiset muutokset, eritoten kustannuskorvausten osittainen siirtyminen taulukkopalkkoihin.
7. Selkeys ja eheys/yhtenäisyys
Metsätyöntekijöiden palkansaajien lukumääriä koskevia tilastoja julkaistaan lisäksi Tilastokeskuksen työssäkäyntitilastossa (vuositilasto) ja työvoimatutkimuksessa (kuukausitilasto). Rajauksista ja keruumenetelmien eroista johtuen tiedot eivät ole keskenään vertailukelpoisia.
Lähde: Hinta- ja palkkatiedote 4/2009, Tilastokeskus
Lisätietoja: Pirjo Holmberg (09) 1734 3455, Aino Mustonen (09) 1734 2608, palkat.metsa@tilastokeskus.fi
Vastaava tilastojohtaja: Kari Molnar
Päivitetty 02.10.2009
Suomen virallinen tilasto (SVT):
Metsätyöntekijöiden palkat [verkkojulkaisu].
ISSN=1798-5021. 2. vuosineljännes 2009,
Laatuseloste: Metsätyöntekijöiden palkat
. Helsinki: Tilastokeskus [viitattu: 16.11.2024].
Saantitapa: https://www.stat.fi/til/mtp/2009/02/mtp_2009_02_2009-10-02_laa_001_fi.html