Tämä sivu on arkistoitu.

5.4.2022 jälkeen julkaistut tiedot löydät uudistetulta sivustolta.

Siirry uudelle tilastosivulle

Rakennuskustannusindeksi uudistui

Rakennuskustannusindeksi on uudistunut ja uusi perusvuosi on 2021. Indeksin painorakenne on päivitetty vastaamaan ajantasaista uudisrakentamista. Tiedonkeruuta on uudistettu ottamalla käyttöön uusia tiedonkeruumenetelmiä, rautakauppojen verkkoharavointia ja kassapääteaineistoa. Uusista tiedonkeruumenetelmistä kerrotaan tarkemmin blogissa. Tiedonkeruun yritysotosta on päivitetty ja keruussa olevia tuotteita ajanmukaistettu.

Laskennan taustalla oleva tarkimman tason panosnimikkeistö uudistui, ja tämä näkyy julkaistavissa indekseissä kahden panosnimikkeen osalta: nimikkeistöstä poistui Puutavara ja Sisätilojen rakenteet, uusina nimikkeinä on Puurakenteet ja Runkorakenteet.

Rakennuskustannusindeksin talohanketyypit säilyvät sisällöllisesti ennallaan pohjautuen uuteen Rakennusluokitukseen 2018. Aiemmin toimitila -nimistä talotyyppiä tullaan nimittämään palvelurakennukseksi. Vanhojen perusvuosien talotyyppi-indeksien julkaisua jatketaan ketjuttamalla myös toimitilan osalta.

Asuinrakentamisen korjausindeksien julkaisua jatketaan siten, että nimikkeet Asuinkerrostalo ja Asuinpientalo ovat voimassa olevan Rakennusluokituksen 2018 mukaisesti jatkossa Kerrostalo ja Pientalo. Myös asuinrakentamisen painorakenne on päivitetty 2021=100.


Päivitetty 15.2.2022

Viittausohje:

Suomen virallinen tilasto (SVT): Rakennuskustannusindeksi [verkkojulkaisu].
ISSN=1795-4282. Helsinki: Tilastokeskus [viitattu: 13.6.2024].
Saantitapa: https://www.stat.fi/til/rki/rki_2022-02-15_uut_001.html