Tämä tilasto on lakkautettu.
Tilastotietoa tästä aiheesta julkaistaan toisen tilaston yhteydessä.
Laatuseloste: Yritysrekisterin vuositilasto
- Tilastotietojen relevanssi
- Tilastotutkimuksen menetelmäkuvaus
- Tietojen oikeellisuus ja tarkkuus
- Julkaistujen tietojen ajantasaisuus ja oikea-aikaisuus
- Tietojen saatavuus ja läpinäkyvyys/selkeys
- Tilastojen vertailukelpoisuus
- Selkeys ja eheys/yhtenäisyys
Tilastotietojen relevanssi
TietosisältöTilasto sisältää tietoja liiketoimintaa harjoittavien konsernien, yritysten ja toimipaikkojen määrästä, niiden henkilöstön ja liikevaihdon määrästä sekä näiden muutoksista toimialoittain, alueittain ja oikeudellisen muodon mukaan. Tilaston ajanjakso on vuosi. Tilasto perustuu Tilastokeskuksen yritys- ja toimipaikkarekisteriin. Tiedot saadaan pääasiassa hallinnollisista lähteistä ja yritysrekisterin omista tiedusteluista.
Keskeiset käsitteet ja luokitukset KäsitteetTilastossa esiintyvät käsitteet ja määritelmät löytyvät Käsitteet ja määritelmät -linkistä.
Yritystilasto, toimipaikkatilasto, toimiala
Yritystilastoissa yrityksen koko toiminta tilastoidaan yrityksen päätoimialalle. Monitoimipaikkaisen yrityksen päätoimiala määräytyy yrityksen eri toimialoilla toimivissa toimipaikoissa syntyvän arvonlisäyksen perusteella. Arvonlisäys vastaa läheisesti jalostusarvoa. Yrityksen kunkin toimialan arvonlisäys saadaan kertomalla kunkin toimipaikan työllisten määrä toimipaikan toimialan keskimääräisellä arvonlisäyksellä ja suhteuttamalla saatu luku toimipaikan toiminta-aikaan tilastovuoden tilikaudella. Päätoimiala määritellään vaiheittain toimialaluokituksen kirjaintasolta tarkimmalle tasolle. Yrityksen päätoimialaksi määräytyy yleensä sen toimipaikan toimiala, jossa tilikauden arvonlisäys on suurin. Yksitoimipaikkaisella yrityksellä yrityksen ja toimipaikan toimiala on sama.
Toimipaikkatilastot kootaan toimipaikkojen toimialojen mukaan. Aputoimipaikan toimiala on sama kuin yrityksen päätoimiala. Toimipaikoittain yhteenlaskettu henkilöstö eroaa yrityksittäin lasketusta. Ero johtuu siitä, että voittoa tavoittelemattomat yhteisöt eivät sisälly yrityksiin, mutta niiden liiketoimipaikat ovat mukana toimipaikkatilastoissa.
LuokituksetToimialaluokitus
Käytetty toimialaluokitus on Toimialaluokitus TOL 2008 (Tilastokeskus, Käsikirjoja 4, Helsinki 2008). Toimialaluokitus TOL 2008 perustuu EU:n toimialastandardiin NACE Rev. 2:een siten, että NACEn nelinumerotasoa on tarkennettu kansallisia tarpeita varten viidennellä numerolla.
Sektoriluokitus
Käytetty sektoriluokitus on Sektoriluokitus 2000 (Tilastokeskus, Käsikirjoja 5, Helsinki 2000). Luokituksessa yksiköt jaetaan omistajuuden, toiminnan tarkoituksen ja rahoitustavan perusteella eri sektoreihin.
Alueluokitus
Käytetty alueluokitus perustuu julkaisuun Kunnat ja kuntapohjaiset aluejaot. (Tilastokeskus, Käsikirjoja 28). Alueluokituksessa käytetään tilastovuoden aluejakoa.
Tilastotutkimuksen menetelmäkuvaus
Tilaston perusaineistona ovat Tilastokeskuksen yritys- ja toimipaikkarekisteriin kuuluvat liiketoimintaa harjoittavat yritykset ja toimipaikat. Maatalousyrityksistä mukana ovat ne, joiden maataloustulo on tilastovuonna ylittänyt liikevaihdon tilastorajan. Julkisyhteisöt ja voittoa tavoittelemattomat yhteisöt eivät ole mukana.
Tiedot kerätään pääasiassa kahdesta lähteestä: verohallinnon rekistereistä ja yritysrekisterin tiedusteluista. Konsernien tiedot kerätään Patentti- ja rekisterihallitukselle tai Suomen Asiakastieto Oy:lle toimitetuista konsernitilinpäätöksistä. Konsernitilinpäätöksistä saadaan konsernien aloitus- ja lopetustiedot, liikevaihto, tase, henkilöstö ja rakennetiedot.
Verohallituksen eri rekistereistä saadaan yrityksen aloitus- ja lopetustiedot, kotikunta, alustava toimialatieto uusille yrityksille, liikevaihto ja palkat.
Yritysrekisterin tiedusteluilla kerätään vuosittain kaikkien monitoimipaikkaisten ja vähintään 20 henkilöä työllistävien yksitoimipaikkaisten yritysten tiedot. Alle 20 henkilöä työllistävistä yrityksistä tiedustellaan yksiköt, joilla tiedot hallinnollisten rekistereiden, kaupallisten aineistojen tai Tilastokeskuksen muiden tiedustelujen perusteella ovat muuttuneet. Perustetut yritykset sisällytetään yleensä kerran uusien yritysten tiedusteluun melko pian toiminnan aloittamisen jälkeen. Omista tiedusteluista saadaan muun muassa henkilöstön määrä, liikevaihto, toimiala ja sijaintikunta. Tiedusteluihin sisältymättömien yritysten henkilöstön määrä estimoidaan palkkatietojen perusteella.
Tietojen oikeellisuus ja tarkkuus
Tilasto kattaa kaikki toimialat, maantieteelliset alueet, oikeudelliset muodot ja omistajatyypit. Maatiloista mukana ovat tilat, joiden maataloustulo on tilastovuonna ylittänyt liikevaihdon tilastorajan.
Tilastoon tulevat yritykset ja toimipaikat, jotka ovat toimineet yli puoli vuotta tilastovuonna ja jotka ovat työllistäneet enemmän kuin puoli henkilöä tai joiden liikevaihto on ylittänyt vuosittain määritellyn tilastorajan (9 979 euroa vuonna 2010).
Julkaistujen tietojen ajantasaisuus ja oikea-aikaisuus
Tilasto ilmestyy vuosittain tilastovuotta seuraavan vuoden marraskuun lopussa ja mittausjaksona on tilikausi, joka päättyi tilastovuoden aikana.
Tietojen saatavuus ja läpinäkyvyys/selkeys
Tilasto julkistetaan Tilastokeskuksen verkkosivuilla StatFin-tilastopalvelussa ja on tilattavissa painojulkaisuna ja pdf-julkaisuna Tilastotorilta tai osoitteesta myynti@tilastokeskus.fi.
Taulukoita elinkeinoverovelvollisista yrityksistä ja niiden toimipaikoista (pl. maatilat ja kuntien liikelaitokset) on saatavana vuodesta 1993 lähtien Tilastokeskuksen verkkosivuilta Internetistä StatFin-tilastopalvelusta osoitteesta http://statfin.stat.fi/statweb.
Toimialoittain tuotettavat taulukot ovat saatavilla vuodesta 1993 vuoteen 2001 toimialaluokitus TOL 1995 mukaisina ja vuodesta 2001 vuoteen 2007 toimialaluokitus TOL 2002 mukaisina ja vuodesta 2007 eteenpäin toimialaluokitus TOL 2008 mukaisina.
Tilauksesta toimitettavia taulukoita elinkeinoverovelvollisista yrityksistä (pl. maatilat ja kuntien liikelaitokset) on saatavana vuodesta 1989 lähtien. Taulukoita rekisteröidyistä työnantajista ja liikevaihtoverovelvollisista yrityksistä on saatavana tilastovuosilta 1984-1993.
Tilastojen vertailukelpoisuus
Tilastoissa vuosien 1984-1986 tiedot on luokiteltu vuoden 1979 toimialaluokituksen perusteella (TOL 1979), vuosien 1986-1993 tiedot on luokiteltu vuoden 1988 toimialaluokituksen perusteella (TOL 1988), vuosien 1993-2001 tiedot on luokiteltu vuoden 1995 toimialaluokituksen perusteella (TOL 1995) ja vuosien 2001-2007 tiedot on luokiteltu vuoden 2002 toimialaluokituksen perusteella (TOL 2002). Vuodesta 2007 alkaen tiedot on luokiteltu toimialaluokituksella TOL 2008.
Vuosina 1984-1988 tilasto kattaa rekisteröidyt työnantajat ja liikevaihtoverovelvolliset yritykset ja vuodesta 1989 tilasto kattaa myös elinkeinoverovelvolliset yksiköt. Vuonna 1994 on siirrytty lvv-järjestelmästä alv-järjestelmään ja tästä vuodesta alkaen tilasto kattaa arvonlisäverovelvolliset yritykset. Vuonna 1996 tilastoon ovat tulleet mukaan ennakonperintärekisteriin kuuluvat yksiköt, vuonna 1999 asuntoyhteisöt ja vuonna 2006 kiinteistön käyttöoikeuden luovutuksesta arvonlisäverovelvolliset yksiköt. Vuoden 2007 tilastossa ovat mukana myös maatalousyritykset, joiden maataloustulo on tilastovuonna ylittänyt liikevaihdon tilastorajan. Maatalouden liikevaihtoa ei kuitenkaan tilastoida. Vuonna 2009 puu- ja paperiteollisuuden yritysten puunhankintatoimipaikat on luokiteltu raakapuutukkukauppaan, kun niiden toimialana oli aiemmin puunkorjuu.
Selkeys ja eheys/yhtenäisyys
Yritysrekisterin vuositilaston tiedot eivät ole vertailukelpoisia Tilastokeskuksen yritys- ja toimipaikkarekisterin tuottaman Aloittaneet ja lopettaneet yritykset tilaston kanssa, jossa yritysten määrä perustuu poikkileikkaustietoon yrityksistä, jotka ovat liiketoiminnasta tai kiinteistön käyttöoikeuden luovutuksesta arvonlisäverovelvollisia tai työnantajina toimivia.
Tilastokeskus julkaisee myös Ulkomaiset tytäryhtiöt Suomessa -tilastoa (FATS). Suomen yritykset - tilastojulkaisussa esitetyt ulkomaisomisteisten yritysten tiedot poikkeavat FATS -tilaston tiedoista, koska FATS-tilasto kuvaa kaikkia ulkomaisomisteisia yrityksiä, jotka olivat yritysrekisterissä aktiivisina tilastovuoden viimeisenä päivänä. Suomen yritykset -julkaisussa puolestaan sovelletaan edellä mainittuja kokorajoja liikevaihdossa ja henkilöstössä sekä vaatimusta, että yrityksen toiminta-aika ylitti puoli vuotta tilastovuonna.
Maatalousyritysten määrä tässä tilastossa poikkeaa Tilastokeskuksen julkaisemassa, Maa- ja metsätalousyritysten taloustilastossa olevista luvuista. Syynä on se, että osa viimeksi mainitun tilaston yrityksistä on yritysrekisterin tilastossa tilastoitu muille toimialoille ja osa yrityksistä jää pois yritysrekisterin tilastosta, koska niiden maataloustulo ei ylitä kohdassa tilastorajaa.
Lähde: Yritysrekisteri, Tilastokeskus
Lisätietoja: Tarja Jämsen (09) 1734 3344, yritys.rekisteri@tilastokeskus.fi
Vastaava tilastojohtaja: Hannele Orjala
Päivitetty 25.11.2011
Suomen virallinen tilasto (SVT):
Yritysrekisterin vuositilasto [verkkojulkaisu].
ISSN=1798-6214. 2010,
Laatuseloste: Yritysrekisterin vuositilasto
. Helsinki: Tilastokeskus [viitattu: 24.11.2024].
Saantitapa: https://www.stat.fi/til/syr/2010/syr_2010_2011-11-25_laa_001_fi.html