Tämä sivu on arkistoitu.

5.4.2022 jälkeen julkaistut tiedot löydät uudistetulta sivustolta.

Siirry uudelle tilastosivulle

Julkaistu: 31.3.2008

Kätilöt ja hammashoitajat naisvaltaisimmat ammattiryhmät vuonna 2005

Tilastokeskuksen työssäkäyntitilaston mukaan ammattiryhmät ovat yhä edelleen eriytyneet voimakkaasti sukupuolen mukaan. Ammattiryhmistä naisvaltaisimpia olivat kätilöt ja hammashoitajat. Muita ammattiryhmiä, joissa naisten osuus työllisistä oli yli 95 prosenttia, olivat kosmetologit, hammashuoltajat ja lastenhoitotyöntekijät sekä välinehuoltajat. Myös lastentarhanopettajista, apteekkien lääketyöntekijöistä sekä perus- ja lähihoitajista useampi kuin yhdeksän kymmenestä oli naisia.

Kymmenen miesvaltaisimman ammatin joukosta löytyi perinteisiä miesten ammatteja: palomiehet, sotilaat ja lentokapteenit ja -perämiehet. Lisäksi alusten konepäällikön ja konemestarin, veturi- ja moottorivaununkuljettajien, rakennusten viimeistelijätyöntekijöiden ammatit olivat hyvin miehisiä. Myös koneasentajien- ja korjaajien ammattiryhmässä nainen oli harvinainen. Näissä ammattiryhmissä yli 95 prosenttia oli miehiä.

Lääkärien ammattiryhmä jakaantui melko tasaisesti miesten ja naisten kesken. Lääkäreinä vuoden 2005 lopussa toimineista 56 prosenttia oli naisia. Sitä vastoin poliisien ja pappien ammattiryhmät olivat selvemmin sukupuolen mukaan eriytyneitä. Poliiseista kahdeksan kymmenestä oli miehiä ja papeista ja muista uskonnollisen elämän erityisasiantuntijoistakin lähes seitsemän kymmenestä.

Työssäkäyntitilaston ammattitieto on tuotettu pääosin rekisteripohjaisesti hyödyntämällä yhteiskunnan hallinnollisten aineistojen ammattinimiketietoja. Ammattitieto muodostetaan vuoden viimeisellä viikolla työllisenä oleville henkilöille ja tietoja päivitetään jatkossa vuosittain. Ammattitietojen päivityksessä tehdyt tarkistukset saattavat joissain ammattiryhmissä vaikeuttaa vertailua edelliseen vuoteen.

Naisvaltaisimmat ammattiryhmät vuonna 2005, naisten osuus %

Miesvaltaisimmat ammattiryhmät vuonna 2005, miesten osuus %

Lähde: Työssäkäyntitilasto 2005. Tilastokeskus

Lisätietoja: Airi Pajunen (09) 1734 3293 ja Marketta Oinonen (09) 1734 3602, tyossakaynti.tilasto@tilastokeskus.fi

Vastaava tilastojohtaja: Jari Tarkoma

Taulukot

Tietokantataulukot

Poimi tarvitsemiasi tietoja taulukoiksi, tarkastele tietoja kuvioina, tai lataa dataa käyttöösi.

Liitetaulukot


Päivitetty 31.3.2008

Viittausohje:

Suomen virallinen tilasto (SVT): Työssäkäynti [verkkojulkaisu].
ISSN=1798-5528. 2005. Helsinki: Tilastokeskus [viitattu: 25.2.2024].
Saantitapa: https://www.stat.fi/til/tyokay/2005/tyokay_2005_2008-03-31_tie_003.html