Tämä tilasto on lakkautettu.
Tilastotietoa tästä aiheesta julkaistaan toisen tilaston yhteydessä.
Laatuseloste: Valtion takaukset
1. Tilastotietojen relevanssi
Valtion takaus -tilasto kuvaa valtion laitosten ja Finnveran myöntämiä takauksia. Finnvera:n omalla riskillä myöntämät takaukset eivät ole mukana valtion takauksissa.
Tietoja valtion takauksista alettiin kerätä vuoden 1998 viimeisestä neljänneksestä lähtien. Kansainvälinen valuuttarahasto (IMF) edellytti takaustietojen raportointia neljännesvuosittain, koska Suomi oli sitoutunut toimittamaan IMF:lle nk. SDDS -standardin mukaiset tiedot ja koska Suomen valtion takausvelka oli yli 5 % valtion kokonaisvelasta. Nykyisin myös EU-komissio edellyttää takaustietojen säännöllistä raportointia komissiolle. Muista kansainvälisistä tietotarpeista voidaan vielä mainita erilaiset luottokelpoisuutta arvioivat laitokset.
1.1. Tietosisältö
Keruulomakkeella kysytään seuraavat tiedot takauksen saajasektoreittain:
Periodin aikana myönnetyt uudet takaukset
Periodin aikana poistuneet takaukset
Takauskanta periodin lopussa
Maksetut korvaukset takausvastuista periodin aikana
Takaisinperintätuotot periodin aikana
Takausmaksutulot periodin aikana
1.2. Käytetyt luokitukset
Takaustilastossa takauksen saajat on ryhmitelty sektoreihin. Takausten saajasektoreita ovat yksityiset ja julkiset yritykset, asuntoyhteisöt, rahoitus- ja vakuutuslaitokset, julkisyhteisöt, kotitaloudet, kotitalouksia palvelevat voittoa tavoittelemattomat yhteisöt ja ulkomaat. Luokitus on Tilastokeskuksen virallisen sektoriluokituksen mukainen..
2. Tilastotutkimuksen menetelmäkuvaus
Takaustilasto on kokonaistutkimus, jonka perusjoukkona ovat valtion takauksia myöntävät laitokset (Finnvera Oyj, Valtion takuukeskus, Ilmailulaitos, KELA -opintotukikeskus, Maatilatalouden kehittämisrahasto, Opetusministeriö, Valtiokonttori ja Valtion vakuusrahasto). Tiedot kerätään EXCEL -lomakkeella neljännesvuosittain ja saaduista vastauksista laaditaan yhteenveto.
3. Tietojen oikeellisuus ja tarkkuus
Valtaosaa tilaston tiedoista voidaan pitää varsin luotettavina ja tietoja verrataan valtion tilinpäätöksessä julkaistaviin tietoihin. Opintolainojen takauksista ei kuitenkaan saada bruttotietoja eli uusia takauksia ja poistuneita takauksia periodin aikana, vaan ainoastaan takauskanta periodin lopussa, jolloin kannan lisäys kuvaa uusia takauksia ja kannan vähennys poistuneita takauksia.
4. Julkaistujen tietojen ajantasaisuus ja oikea-aikaisuus
Takausselvitys laaditaan neljännesvuosittain
- I neljännes ilmestyy toukokuussa
- II neljännes ilmestyy syyskuussa
- III neljännes ilmestyy joulukuussa
- IV neljännes ilmestyy helmikuussa seuraavana vuonna
Viimeisen neljänneksen tiedot ovat lähes aina ennakkotietoja. Osa tiedonantajista saa tai kerää lainojen kuoletustiedot niin myöhään tai harvoin, etteivät ne ehdi neljänneksen raportointiin. Tästä johtuen poistuneisiin takauksiin ja takauskantaan tehdään korjauksia seuraavan neljänneksen tietojen julkistamisen yhteydessä.
5. Tietojen saatavuus ja läpinäkyvyys/selkeys
Takaustiedot julkaistiin vuosina 1999-2006 Tilastokeskuksen paperijulkaisussa "Rahoitusmarkkinoiden kuukausisarjat" välittömästi tietojen valmistuttua. Vuodesta 2007 lähtien tiedot julkaistaan ainoastaan Tilastokeskuksen verkkosivulla. Takaustiedot julkaistaan myös vuosittain hallituksen kertomuksessa valtiovarain hoidosta ja tilasta.
6. Tilastojen vertailukelpoisuus
Takaustiedot ovat keskenään vertailukelpoisia vuoteen 2004 asti. Vuodesta 2005 alkaen yksi valtion takauksia myöntävistä laitoksista on muuttanut valtion takausten laskentatapaa asuntoyhteisöillä. Vuodesta 2004 vuoteen 2005 tapahtuneesta 4 milj. takauskannan kasvusta 2,3 milj. aiheutuu tästä muutoksesta.
7. Selkeys ja eheys/yhtenäisyys
Katso kohta 6.
Päivitetty 31.10.2005
Suomen virallinen tilasto (SVT):
Valtion takaukset [verkkojulkaisu].
ISSN=1797-6669. 2005,
Laatuseloste: Valtion takaukset
. Helsinki: Tilastokeskus [viitattu: 22.11.2024].
Saantitapa: https://www.stat.fi/til/vtak/2005/vtak_2005_2005-10-31_laa_001.html