Tietoaika: Marraskuu 1997

Sisältö

  • Relander: Uusi vai vanha talousjärjestys
  • Tietoa tiedosta
    Tietoa kerätään yhä enemmän
    Ennakkotiedot osuvammiksi
    Tilastotietoa USA:sta Internetissä
  • Kuuselan kuviot
    Viisarilla vai numeroilla
  • Muuttoaalto tuo kasvua yhä harvemmille alueille
  • Asutus tiivistyy kaupunkien sisälläkin
    Paikkatieto muuttoliikkeen tarkastelussa
  • Energia-alan työpaikat vähentyneet rajusti 90-luvulla
  • Afrikassa pian enemmän kristittyjä kuin Euroopassa
  • Kotimaan katsaus
    Tuotannon kasvu hidastui hieman elokuussa
    Puolet kouluttautuu työnantajan tuella
    Kattava selvitys yksityisen sektorin palkoista
    Hakkuissa ennätysvilkas elokuu
    Teollisuustuotannon kasvu vauhdittui kesällä
    Kiinteistön ylläpito kallistunut vuodessa 2,5 prosenttia
    Yritysluotot vähenivät vuodessa kymmeneksen
    Optimistit ostavat kodinkoneita
    Työuupumus yleistynyt saneeratuilla työpaikoilla
    Matkailu Suomessa kasvoi elokuussa edelleen
    Vientihinnat nousseet vuodessa lähes prosentin
  • Ulkomaan sivut
    Venäjän alueiden kehitys eriytyy
    Kehitysmaiden osuus maailman kokonaistuotannosta kasvaa
  • Euroopan unioni
    Ammatillinen koulutus tuplaa nuorten työmahdollisuudet
    Unionissa erotaan entistä enemmän
  • Kansainvälinen katsaus

Timo Relander, Tilastokeskuksen pääjohtaja

Uusi vai vanha talousjärjestys

Yhdysvaltain talouden hämmästyttävä menestys on muodostunut haasteeksi taloustieteilijöille. Talouden vanhat toimintamekanismit ja lainalaisuudet eivät kaikilta osin näytä enää toimivan. Vahvaan talouden kasvuun on yhdistynyt täystyöllisyys, vakaa hintataso, yritysten ennätykselliset voitot ja viime viikkoihin asti pörssikurssien huima nousu.

Poikkeuksellista on nyt se, että tällainen suotuisa tavoiteyhdistelmä on onnistuttu pitämään yllä tavallista pitempään. Yhdysvalloissa vakaata nousukautta on jatkunut yhtämittaisesti jo 15 vuoden ajan lyhyttä, vajaan vuoden mittaista, taantumavaihetta lukuunottamatta. Suhdannevaihtelut näyttävät, jos eivät aivan hävinneen, niin ainakin selvästi kesyyntyneen.

Kun perinteisiin käsitteisiin nojaava taloustieteen selitysvoima on heikentynyt, on alettu puhua uudesta talousopista, uuden talouden paradigmasta. Se nojaa selityksensä ratkaisevasti kahteen tekijään; markkinoiden globalisoitumiseen ja teknologian kehitykseen. Nämä ovat luoneet suotuisan itseään ruokkivan kehityskierteen. Tieto- ja tietoliikenneteknologian edistys vauhdittaa globalisoitumista ja päinvastoin. Yritysten viimeisimmät 'management'-suuntaukset ovat vielä vahvistaneet näiden tekijöiden suotuisia vaikutuksia.

Uuden opin mukaan talouksien kasvupotentiaali on suurempi kuin tähän mennessä on ymmärretty. Tällainen lähes loputonta menestystä lupaava talousoppi kiehtoo tietenkin bisnes-maailmaa, sijoittajia ja poliitikkoja. Toiveet ja odotukset ovat nousseet pilviin, mikä näkyy erityisesti pörssissä. Akateeminen maailma suhtautuu uuteen talousoppiin selvästi varauksellisemmin.

Myös keskuspankit tuntuvat olevan epäuskoisia, vaikka ovatkin selvästi kallistaneet korvansa uuden talousopin puolestapuhujille. Korkopolitiikassa on monissa maissa jääty odottavalle kannalle. Esimerkiksi Yhdysvaltain keskuspankin pääjohtaja Alan Greenspan on avoimesti todennut, että talous ei nyt käyttäydy historiallisen kokemuksen mukaisesti ja että heillä on vaikeuksia taloustilastojen tulkitsemisessa.

Akateeminen maailma tavoilleen uskollisena pitäytyy vanhaan oppiinsa ja puhuu mieluummin useiden suotuisten tekijöiden tilapäisistä yhteensattumista.

Teorioiden kehittely ei suinkaan ole vaarallista paitsi silloin, kun se vaikuttaa markkinoiden käyttäytymiseen. Uuden talouden paradigma on selvästi jo heijastunut talousyksiköiden odotuksiin ja sitä kautta käyttäytymiseen. Esimerkiksi sijoittajien käyttäytymisen muutos näkyy siinä, että pörssi ei enää viime aikoina ole reagoinut nopeaan talouskasvuun viittaaviin tilastoihin samaan tapaan, kuin se teki vielä muutama vuosi sitten.

On täysin mahdollista, että usko uuteen talousoppiin romahtaa esimerkiksi sen takia, että suotuisan kehityksen taustatekijät todellakin osoittautuvat tilapäisiksi. Silloin uusi talousoppi voi osaltaan syventää seuraavan talous- ja pörssiromahduksen syvyyttä.