Julkaistu: 8.1.2002

Maailman ensimmäiset väestöpyramidit?

Sattumalta eräältä hollantilaiselta (!) internet-sivulta osui silmiini luullakseni maailman ensimmäiset väestöpyramidit. Niitä käytettiin (tiettävästi) ensimmäiseksi kuvaamaan Yhdysvaltojen osavaltioiden väestörakennetta vuoden 1874 tilastoatlaassa, joka perustui Yhdysvaltojen yhdeksänteen väestönlaskentaan (Statistical Atlas of the United States Based on the Ninth Census). Valitettavasti en pystynyt selvittämään, kuka ne oli todellisuudessa tehnyt ja siis 'keksinyt'.

kuva

Oheisen kuvion laatu ei ole kovin hyvä. Tämä johtuu ensinnäkin siitä, että kuvio on skannattu alkuperäisesityksestä, joka sekään ei mahdollisesti ole ollut kaksinen laadultaan. Toinen syy kuvion heikkoon tasoon on, että kuvio oli pantu internetiin pienenä gif-kuviona, jolloin sen tarkkuus väistämättä on jäänyt huonoksi. Toivoakseni se kuitenkin on riittävän selkeä esityksen ymmärtämiseksi.

Kuviossa esitetään eräiden osavaltioiden ikä- ja sukupuolirakenne siten kuin väestöpyramideissa on tapana eli ikäluokat ovat pystyakselilla ja miesten määrä siitä vasemmalle ja naisten oikealla. Paitsi historiallisesti, esitys on myös sinällään on mielenkiintoinen esitys USA:n silloisesta väestönkehityksestä. Se saattaa olla jopa syynä kuviotyypin keksimiselle. 1800-luvun puolivälin tienoilla valkoihoiset eurooppalaisperäiset amerikkalaiset valloittivat kovaa vauhtia mantereen läntisiä osia. Läntisten osavaltioiden (esimerkiksi Nevada, Arizona, Wyoming) väestössä on huomattava piikki työikäisten miesten kohdalla. Naisia ja lapsia taas on suhteellisen vähän. Utah tosin on poikkeus. Luultavasti selityksenä on se, että uudisraivaajien ja muiden valloittajien tukena oli paljon sotilaita ja muita 'rauhanturvaajia'.

Itäisissä osavaltioissa (esimerkiksi New Hampshire, Pennsylvania, South Carolina), joissa elämä oli jo rauhoittunut ja vakiintunut, väestöpyramidit ovat lähempänä normaalia, eli naisia ja miehiä on suurin piirtein yhtä paljon kussakin ikäluokassa ja lapsia on huomattavasti enemmän kuin aikuisia. Muodoltaan ne ovat lähellä sitä, millaisia väestöpyramideja syntyy nykyisistä kehitysmaista.

Vaikka esitys ei kaikkia nykypäivän esitysstandardeja täytäkään, se on hyvä esimerkki väestöpyramidin käytöstä ja tehosta väestörakenteen ja sen vaihtelun kuvaamisesta.


Päivitetty 8.1.2002

Lisätietoja:
sähköposti: tietoaika@tilastokeskus.fi