Julkaistu: 7.1.2002

Suomen Pankilta Tilastokeskukselle

Tavaraviennin ohella myös korkeaa osaamisastetta edellyttävien palvelujen vienti kasvattaa jatkuvasti merkitystään. Uuden teknologian kehittyminen ja "uuden talouden" piirteet ovat jo vaikuttaneet palvelujen kysynnän ja tarjonnan kasvuun kansainvälisellä tasolla. Lisäksi yritysten erikoistuminen ydinosaamisalueilleen kasvattaa yrityksille suunnattujen palvelujen kysyntää.

Yritystilastoinnin näkökulmasta yritystoiminnan globalisaation kuvaaminen on tärkeä kehittämisalue ja palveluilla käytävä ulkomaankauppa on merkittävä osa suomalaisten yritysten kansainvälistymiskehitystä. Palvelujen ulkomaankaupan tilastointi oli Suomen Pankin vastuulla vuoteen 1999 saakka, jolloin tiedonkeruuvastuu siirtyi Tilastokeskukselle. Vuonna 2001 Tilastokeskus tuotti ensimmäisen palvelujen ulkomaankauppaa koskevan tilaston.

Tilaston tiedot perustuvat yrityksille kohdistettuun kyselytutkimukseen, jolla selvitettiin yritystenvälisillä palveluilla käytävää ulkomaankauppaa sekä palvelutyypeittäin että kohdemaittain. Tutkimuksessa kerättiin kattava aineisto eri alojen suomalaisyritysten harjoittamasta palveluviennistä ja -tuonnista. Tutkimuksen perusteella tehtiin julkaisu, jossa vuoden 2000 tietoja vertaillaan sekä aikaisempien vuosien tietoihin että kansainväliseen vertailuaineistoon.

Kysely 2 500 yritykselle

Palvelujen ulkomaankaupan tilastoyksikkönä on yritys ja tilastoinnin perusjoukko muodostuu kaikista Tilastokeskuksen yritys- ja toimipaikkarekisterin yrityksistä. Tietoja täydennettiin käyttämällä informaatiota niistä yrityksistä, jotka ovat vastanneet palvelujen ulkomaankaupan vuoden 1999 tiedusteluun ja/tai kuuluvat ulkomaalaisomisteisten yritysten (Foreign Affiliates Trade Statistics) vuoden 1999 tilastoon.

Tiedustelussa kysytyt vienti- ja tuontipalvelut jakautuivat 19 tyyppiin.

Tiedustelussa käytettiin seuraavaa maajaottelua: Alankomaat, Belgia, Espanja, Irlanti, Britannia, Italia, Itävalta, Kreikka, Luxemburg, Portugali, Saksa; Ranska, Ruotsi, Tanska, Japani, Kanada, Norja, Sveitsi, Yhdysvallat, Venäjä, Viro ja muu maailma.

Tilastollisin menetelmin poimittuun otokseen tuli 2 557 yritystä. Tiedusteluun vastasi 87 prosenttia yrityksistä. Hyvään vastausprosenttiin vaikutti osaltaan tiedustelun lakisääteisyys. Yrityksistä 44 prosenttia ilmoitti, ettei niillä ole palvelujen ulkomaankauppaa.

Kyselyssä saatuja tietoja verrattiin yritysten tilinpäätösinformaatioon kuten liikevaihtotietoihin, kulujen erittelyyn ja vienti- ja tuontitietoon.


Päivitetty 7.1.2002

Lisätietoja:
sähköposti: tietoaika@tilastokeskus.fi