Julkaistu: 27.2.2004

Työssäkäyntialueet 2004

Työssäkäyntialueen muodostavat keskuskunta ja ympäryskunnat, joiden työvoimasta vähintään 10 prosenttia käy töissä eli pendelöi keskuskunnassa.

Tilastollinen työssäkäyntialueluokitus luotiin ensimmäisen kerran vuoden 1996 työssäkäyntitilaston pohjalta, ja se otettiin virallisesti tilastointikäyttöön 1.1.2000. Kyseessä on yleinen tilastollinen luokitus, joten se ei sulje pois mahdollisuutta muodostaa erilaisia hallintomenettelyjä varten vastaavan ilmiöalueen hallinnonalakohtaisia luokitteluja ja määrittelyjä.

Vuonna 2003 luokitusta tarkistettiin vuoden 2000 työssäkäyntitilaston pendelitiedoilla. Tarkistettu luokitus otettiin käyttöön vuoden 2004 alusta. Uudessa luokituksessa on 55 työssäkäyntialuetta, joihin kuuluu yhteensä 300 kuntaa. Siten työssäkäyntialueiden ulkopuolelle jää 144 kuntaa, jotka ovat vahvasti työpaikkaomavaraisia.

Työssäkäyntialueluokituksen päivityksen yhteydessä tarkistettiin myös työssäkäyntialueen keskuskunnan muodostamisperusteet. Kuten aikaisemminkin, työssäkäyntialueen muodostavat keskuskunta ja siihen vähintään 10 prosentin osuudella työvoimasta pendelöivä ympäryskunta (tai -kunnat). Päivitetyssä luokituksessa myös yhden kunnan kautta keskuskuntaan vähintään 10 prosentin osuudella pendelöivät kunnat luetaan työssäkäyntialueeseen kuuluviksi.

Keskuskunta on pääsääntöisesti kunta, jonka työvoimasta enintään 25 prosenttia (aikaisemmin 20 prosenttia) käy töissä muissa kunnissa, eikä siitä käy töissä missään muussa yksittäisessä kunnassa yli 10 prosenttia työvoimasta.

Tietoa työssäkäyntialueista: http://tilastokeskus.fi/tk/tt/luokitukset/index_alue_keh.html


Päivitetty 27.2.2004

Lisätietoja:
sähköposti: tietoaika@tilastokeskus.fi