Julkaistu: 15.5.2003

Myös väestökeskittymät ohentuvat

Jos kuntien väestö jaetaan kahtia sen perusteella, onko yhdellä neliökilometrin karttaruudulla asukkaita yli vai enintään 100, havaitaan että 1990-luvun loppupuoliskolla väestö on kiihtyvästi kaikonnut myös tiheämmin asutuilta seuduilta. Oulun yliopiston maantieteen laitoksen tutkijat käyttävät näistä väestökeskittymistä käsitettä taajamoituneet alueet. 1990-luvun alkupuoliskolla kasvavien ja kutistuvien taajamoituneiden alueiden määrä oli suunnilleen tasoissa, vuosikymmenen loppupuoliskolla vain yksi neljästä lisäsi väestöään.

Jarmo Rusanen, Toivo Muilu ja Alfred Colpaert

Aluekehityksen on todettu olevan suomalaisen yhteiskunnan ongelmien tiivistymän. Aluekehityksen mittarina käytetään useimmiten väestön muutosta kunnittain tai seutukunnittain. Väestön keskittymisen viimeaikaiset piirteet ovatkin hyvin tilastoidut, analysoidut ja myös seurausvaikutuksiltaan pohditut.

Nopein väestönkasvu on 1990-luvulla alueellisesti keskittynyt vain muutamalle korkeakoulupaikkakunnalle ja niiden lähialueille (kartta 1). Nämä alueet ovat pääkaupunkiseutu, Turku, Tampere, Jyväskylä ja Oulu.

Vähemmän analysoitu ja myös huonommin tunnettu ilmiö on kuntien sisäinen väestönkehitys eli mitä tapahtuu kuntien haja-asutusalueilla ja taajamoituneilla alueilla. Seuraavassa tarkastellaan tätä ulottuvuutta paikkatiedon perusteella vuosina 1990-2000.

Vuoden 2000 kuntajaon mukaisista kunnista 31 prosentissa väestömäärä kasvoi tai pysyi ennallaan 1990-luvulla, 69 prosenttia kunnista menetti väestöään (taulukko 1). Viime vuosikymmenen alku- ja jälkipuoliskojen vertailu osoittaa, että alkupuoliskolla väestöä menetti 61 prosenttia kunnista ja jälkipuoliskolla 72 prosenttia kunnista. Keskittymistahti oli siten kiihtyvää.

Taulukko 1. Väestömuutos kunnittain, kuntien haja-asutusalueilla sekä taajamoituneilla alueilla 1990-2000 (aineisto: Tilastokeskus)

Koko maa, kuntien määrä
Väestömäärän muutos 1990-1995 1995-2000 1990-2000
Kaikki kunnat
Lisääntynyt 176 126 137
Vähentynyt 272 322 311
Haja-asutusalueet
Lisääntynyt 192 144 161
Vähentynyt 255 303 286
Taajamoituneet alueet
Lisääntynyt 202 118 138
Vähentynyt 229 314 292

Pohjois-Pohjanmaa, kuntien määrä
Kaikki kunnat

Lisääntynyt 25 12 15
Vähentynyt 16 29 26
Haja-asutusalue
Lisääntynyt 27 12 17
Vähentynyt 14 29 24
Taajamoitunut alue
Lisääntynyt 29 10 16
Vähentynyt 12 31 25

Vuoden 2001 väestönmuutosten ennakkotietojen mukaan keskittyvä kehitys jatkui siten, että 70 prosentissa kunnista väestömäärä väheni.

Itä- ja Pohjois-Suomessa nopeinta

Haja-asutusalueiden kehitys noudattaa odotetusti koko kuntien tilannetta. Väestömäärä on vähentynyt 1990-luvun alkupuoliskolla 57 prosentissa kunnista ja jälkipuoliskolla 68 prosentissa kunnista.

Taajamoituneilla alueilla näyttää tapahtuneen yllättävän nopea muutos. Vielä 1990-luvun alkupuoliskolla taajamoituneiden alueiden väestömäärä väheni vain hieman yli puolessa kuntia. 1990-luvun jälkipuoliskolla väestömäärä väheni taajamoituneilla alueilla peräti 73 prosentissa kunnista.

Esimerkkialueeksi poimitun Pohjois-Pohjanmaan kehitys on samansuuntainen, mutta vielä nopeampi. Todettakoon lisäksi, että esimerkiksi Lapissa ja Kainuussa kaikkien kuntien taajamoituneiden alueiden väestömäärä laski ajanjaksolla 1995-2000.

Tarkastelu osoittaa selkeästi taajamien väestönkehityksen rakenteellisen muutoksen, joka ajoittuu 1990-luvun lamakauden jälkeiseen ajankohtaan.

Hajakasvua kaupunkien lähellä

Väestö on suhteellisesti vähentynyt eniten haja-asutusalueilla (kartat 1 ja 2). Kaikki kolme karttaa on tehty samalla luokituksella, jotta ne olisivat keskenään vertailukelpoisia.

Haja-asutusalueen väestömäärä on kasvanut vain suurimpien kaupunkien lähellä. Käytännössä tämä merkitsee lähinnä uusia kaavoitettuja asuntoalueita nykyisten taajamien reunoilla, ei perinteisiin maaseutuelinkeinoihin perustuvan haja-asutusalueen kasvua. Niin sanotun syvän maaseudun osalta ei väestönkasvua ole juurikaan todettavissa.

Kuntien taajamoituneiden alueiden väestökato on hieman lievempi haja-asutusalueisiin verrattuna (kartta 3). Alueellisesti jakauma on samansuuntainen kuin kartoissa 1 ja 2. Kunnista vaikeimmissa asemassa ovat luonnollisesti ne, joissa sekä taajamoitunut alue että haja-asutusalue on menettänyt väestöään.

Kartta 1.

kuva

Kartta 2.

kuva

Kartta 3.

kuva

Maakuntakeskuksistako pelastus?

Taajamoituneiden alueiden väestömäärän väheneminen on uusi Suomen aluerakenteen muutos. Empiirinen analyysi paikallistaa taitekohdan 1990-luvun jälkipuoliskolle. Nähtäväksi jää, jatkuuko ja jopa kiihtyykö taajamoituneiden alueiden väestön väheneminen tämän vuosituhannen alussa.

Taajamoituneiden alueiden väestö on vähentynyt eniten Itä-, Pohjois- ja Väli-Suomessa. Huolestuttavinta ei ole niinkään joidenkin yksittäisten kuntien tilanne, vaan hyvin monien kuntien muodostamat laajat alueelliset kokonaisuudet.

Taajamoituneiden alueiden väestön väheneminen on ongelmallisinta kuntien palveluiden järjestämisen näkökulmasta. Haja-asutusalueiden väestö on tottunut hakemaan palvelut kuntakeskuksista. Taajamienkin mahdollisesti rapautuessa kuntalaisten pelastuksena ovat enää maakuntakeskukset, mutta osassa niissäkin väestömäärän kehitys on epäsuotuisa.

Kirjoittajat toimivat Oulun yliopiston maantieteen laitoksella.

Rajana 100 asukasta neliökilometrillä

Haja-asutusalue - taajamoitunut alue -ulottuvuutta tarkastellaan Tilastokeskuksen tuottamien paikkatietojen perusteella. Haja-asutusalueella tarkoitetaan tässä yhteydessä niitä kaistakoordinaatistoon perustuvia yhden neliökilometrin ruutuja, joissa oli vuonna 1990 enintään 100 asukasta. Taajamoituneiksi luokiteltujen alueiden väestöntiheys oli vastaavasti yli 100 asukasta neliökilometrillä. Kaikissa kunnissa ei ole näin määriteltynä haja-asutusaluetta tai taajamoitunutta aluetta. Luokitus ei vastaa Tilastokeskuksen taajamaluokittelua, mutta on siihen hyvin verrattavissa.
Paikkatiedon etu väestötutkimuksessa on se, että sen avulla pystytään tutkimaan kuntien sisäistä väestönkehitystä ja vaihtelua vaikka vuosittain. Koko kunnan väestömäärän kehitys ei kerro mitään tällaisesta kehityksestä. Paikkatiedon käyttö poistaa siten keskiarvon harhaa, joka syntyy käytettäessä pelkästään koko kuntaa koskevia tietoja.

Päivitetty 15.5.2002

Lisätietoja:
sähköposti: tietoaika@tilastokeskus.fi