Julkaistu: 29.6.2004
Kulttuuritoimialat työllistävät Suomessa ja Virossa
Kulttuurin toimialat työllistävät EU:ssa yhteensä yli 4 miljoonaa ihmistä, 2,5 prosenttia koko työvoimasta. Luvussa ovat mukana kaikki nykyiset jäsenmaat lukuun ottamatta Maltaa ja Puolaa. Kulttuurin työvoima muodostuu kaikesta kulttuuritoimeen ja sen talouteen liittyvästä työvoimasta. Kulttuuriammatteihin kuuluvat esimerkiksi kirjastonhoitajat, kirjailijat, toimittajat, esiintyvät taiteilijat ja arkkitehdit.
Suhteellisesti eniten kulttuuritoimialat työllistävät Virossa, jossa 3,7 prosenttia työvoimasta työskentelee kulttuurialalla. Suomessa kulttuuritoimialoilla työskentelee 3,5 prosenttia työvoimasta, Alankomaissa ja Ruotsissa 3,3 prosenttia. Portugalissa ja Slovakiassa luku on vain 1,4 prosenttia.
Kulttuurialan töissä työvoimasta vuonna 2002, %
Korkea koulutus, vähän vakinaisia työsuhteita
Kulttuurialalla työskentelee paljon korkeasti koulutettua väkeä. Vuonna 2002 alalla työskentelevistä 40 prosenttia oli suorittanut korkeakoulututkinnon. Vastaava luku koko työvoimassa oli 24 prosenttia. Liettuassa peräti 79 prosenttia kulttuurialalla työskentelevistä on suorittanut korkeakoulututkinnon. Myös Kyproksella, Virossa, Ranskassa, Espanjassa ja Belgiassa yli puolet työntekijöistä on suorittanut korkeakoulututkinnon. Vähiten korkeakoulututkinnon suorittaneita oli Portugalissa (25 % työntekijöistä), Italiassa (27 %) ja Luxemburgissa (31 %).
Työsuhteet ovat kulttuuritoimialoilla epävarmoja ja epätyypillisiä. 18 prosenttia kulttuuritoimialojen työvoimasta oli vuonna 2002 määräaikaisessa työsuhteessa. Vastaava osuus koko työvoimassa oli 12 prosenttia. Määräaikaisten työsuhteiden osuus oli korkein Portugalissa, 35 prosenttia. Määräaikaiset työsuhteet olivat varsin yleisiä myös Espanjassa (34 % työntekijöistä) ja Ranskassa (29 %). Harvinaisimpia määräaikaiset työsuhteet olivat Luxemburgissa (1 %), Virossa ja Liettuassa (2 %).
Osa-aikatyö oli 25 prosentilla kulttuurialalla työskentelevistä, kun koko työvoimasta 17 prosenttia työskentelee osa-aikaisesti. Osa-aikatöitä tehtiin eniten Hollannissa (56 % työvoimasta), Tanskassa (36 %) ja Saksassa (30 %). Harvinaisimpia osa-aikatyöt olivat Slovakiassa (2 %), Latviassa (10 %) ja Kyproksella (11 %).
Joka kymmenellä kulttuurialan työntekijällä on enemmän kuin yksi työ, mikä on kolme kertaa enemmän kuin koko työvoiman kohdalla. Noin 20 prosentilla tanskalaisista, latvialaisista ja liettualaisista kulttuurialan työntekijöistä oli lisäksi toinen työ. Harvinaisinta useamman työn tekeminen oli Luxemburgissa, Sloveniassa, Virossa ja Irlannissa.
Kulttuurialan työntekijöistä 29 prosenttia oli työnantajia tai yksityisyrittäjiä, kun koko unionin työvoimasta 14 prosenttia toimii työnantajana tai yksityisyrittäjänä. Yleisintä työnantajana tai yksityisyrittäjänä toimiminen oli Italiassa (47 % työvoimasta), Itävallassa (39 %) ja Hollannissa (32 %), harvinaisinta puolestaan Virossa (5 %), Latviassa (6 %) ja Liettuassa (8 %). Itävallassa työnantajien ja yksityisyrittäjien osuus oli peräti nelinkertainen koko työvoimaan verrattuna.
- Asta Junnila
Lähde: Eurostat News Release 68/2004.
Päivitetty 29.6.2004