Julkaistu: 3.7.2003
Suhdanteita
Yritysten heikko investointikehitys leimaa edelleen talouden tilannetta niin Suomessa kuin useissa muissa teollisuusmaissa. Suomessa Teollisuuden ja Työnantajien tuoreimman investointikyselyn mukaan teollisuuden kiinteät investoinnit supistuvat tänä vuonna arvoltaan 7 - 8 prosenttia viime vuoden reippaan alenemisen jälkeen. Investointien supistuminen näyttäisi investointikyselyn mukaan jatkuvan niin metsäteollisuudessa kuin metalli- ja elektroniikkateollisuudessa.
Kiinteiden investointien ohella teollisuus on taantuman myötä leikannut tuntuvasti myös suoria sijoituksia ulkomaille. Samoin pitkään jatkunut tutkimus- ja kehitysinvestointien kasvu on yritysten investointisuunnitelmien mukaan pysähtymässä. Niinpä julkisen sektorin lisäpanostus t&k-investointeihin näyttäisi siten ajoittuvan kohtuullisen onnistuneesti.
Suomen investointikyselyn luvut ovat linjassa EU:n keskimääräkehityksen kanssa. Yritysten investointisuunnitelmien mukaan tehdasteollisuuden kiinteiden investointien arvo supistuu tänä vuonna euroalueella. Erityisesti investoinnit supistuvat Saksassa ja Ranskassa.
Perinteisestikin yritysten investoinnit ovat olleet suhdanneherkkä erä kansantalouden kokonaiskysynnässä. Tällä kertaa yritysten investointitaantuma on kuitenkin ollut syvempi ja pitempi kuin useimmissa aikaisemmissa taantumavaiheissa. Tämän taustalla on tietenkin taantumaa edeltänyt voimakas yli-investointivaihe; 1990-luvun lopulla yritykset investoivat reippaasti yli sen, mitä investointien perinteiset taustatekijät - yritysten kysyntä- ja kannattavuusnäkymät, rahamarkkinakehitys jne. - olisivat sinällään edellyttäneet.
Aikaisempien yli-investointien tuomat yritysten kannattavuus- ja tase-ongelmat puolestaan selittävät pitkälti sen, miksi korkoelvytys ei ainakaan toistaiseksi ole vauhdittanut investointikysyntää. Ainakin Euroopassa liikakapasiteetin sulattaminen ja yritysten tase-sopeutus on vielä pahasti kesken.
Teollisuudessa kapasiteetin käyttöasteet ovat viime kuukausina olleet edelleen poikkeuksellisen alhaisia niin Suomessa kuin muissa EU-maissa. Myös koko kansantaloudessa ero potentiaalisen ja todellisen kokonaistuotannon välillä on edelleen kasvussa useimmissa teollisuusmaissa.
Taantuman pitkittyessä myös yritysten pitemmän ajan kannattavuusodotukset ovat viime aikoina palautuneet alhaisemmalle ja realistisemmalle tasolle, kuin millä ne olivat 1990-luvun lopulla. Tämä merkitsee todennäköisesti myös investointien kasvunäkymien alentumista. Suomessa sekä teollisuuden että koko kansantalouden investointiaste jää tänä vuonna varsin alhaiseksi sekä historialliseen että kansainväliseen keskimäärään verrattuna.
Kevään investointikyselyiden tiedot viittaavat siis talouden taantuman pitkittymiseen ainakin Euroopassa.
Päivitetty 3.7.2003
Lisätietoja:sähköposti: tietoaika@tilastokeskus.fi