Julkaistu: 5.9.2005

Suomalainen juo vuodessa 83 litraa olutta ja 140 litraa maitoa

Lihan kokonaiskulutus on pysynyt samana kuin aiemmin mutta viljan ja vihannesten käyttö kasvanut, kertoo Tilastokeskuksen kesäkuussa ilmestynyt ravintotase. Ravitsemusterapeutti patistelee suomalaisia syömään edelleen lisää vihreätä, sillä puolen kilon päiväannokseen on vielä matkaa.

Suomalainen syö vuodessa 73 kiloa lihaa, 67 kiloa vihanneksia ja 87 kiloa hedelmiä. Vuonna 2004 syötiin ennakkotietojen mukaan hieman vähemmän hedelmiä ja jäätelöä kuin vuonna 2003, mutta esimerkiksi lihan, vihannesten, maitotuotteiden, viljan ja perunan kulutus lisääntyi.

Suomalaisen päivittäin saama kokonaisenergiamäärä pysyi viime vuonna samalla tasolla kuin vuonna 2003. Päivittäinen energiansaanti on keskivertosuomalaisella 2 708 kcal. Kun alkoholi lasketaan mukaan, energiansaanti nousee 2 892 kilokaloriin.

Vihannesten kulutus lisääntyi

Suomalainen söi tuoreita vihanneksia viime vuonna 53 kiloa, mikä on 1,3 kiloa enemmän kuin vuonna 2003. Säilyke ja pakastevihannesten kulutus lisääntyi kilolla, ja kaikkiaan vihanneksia käytettiin 66,5 kiloa henkeä kohti. Marjojen ja hedelmien kulutus ei merkittävästi muuttunut.

"Vaikka vihannesten kulutus on tasaisessa nousussa, nousuun on vielä varaa", sanoo Merja Rastas, Kansanterveyslaitoksen erikoistutkija ja ravitsemusterapeutti. Suomalainen käyttää vihanneksia, hedelmiä ja marjoja yhteensä 400 grammaa päivässä, kun suositus on puoli kiloa.

Viljan kokonaiskulutus lisääntyi vajaan kilon henkeä kohti ja oli 77,3 kiloa vuonna 2004. Myös perunan kulutus kasvoi. Rastas toivoisi suomalaisten syövän enemmän etenkin täysjyväviljaa, ja perunan kulutuskin saisi vielä kasvaa, sillä molemmat ovat vihannesten, hedelmien ja marjojen ohella tärkeitä kuidun lähteitä.

Sianlihan kulutus kasvoi kilolla ja naudanlihan puolella kilolla. Siipikarjanlihan kulutus on viime vuosina noussut reippaasti, mutta vuonna 2004 sitä kulutettiin enää 0,1 kiloa enemmän kuin edellisvuonna. Lihan kokonaiskulutus oli viime vuonna 73,4 kiloa eli reilun kilon suurempi kuin vuonna 2003.

Suomalaisten alkoholinkäyttöä Rastas luonnehtii sanoilla "huolestuttavaa, järkyttävää, ikävää". Oluen kulutus lisääntyi yli neljällä prosentilla eli 3,4 litralla henkeä kohti. Keskivertosuomalainen joi viime vuonna 83,6 litraa olutta. Viinin (sisältää siiderit ja long drink -juomat) kulutus väheni 0,5 litraa henkeä kohti, mutta silti viiniä kulutettiin 15 litraa enemmän kuin vuonna 1994. Muiden alkoholijuomien kulutus nousi litran ja oli lähes 6,5 litraa henkeä kohti.

Mehujen ja virvoitusjuomien kulutus väheni - molempia juotiin reilusti yli neljä litraa vähemmän kuin edellisenä vuonna.

Maitoa suomalainen joi 140 litraa. Tästä määrästä lähes 60 prosenttia oli kevytmaitoa ja noin 30 prosenttia rasvatonta maitoa. Rasvattoman maidon kulutus lisääntyi peräti 2,1 kiloa henkeä kohti.

"Juuston kulutus on kuitenkin lisääntynyt, joten haitallisen kovan rasvan osuus keskivertosuomalaisen ruokavaliossa ei ole juuri muuttunut", Rastas huomauttaa.

- Laura Nenonen


Päivitetty 5.9.2005