Julkaistu: 5.9.2005

Venäjän osakemarkkinat kehittyvät

Venäjän epävakaiden osakemarkkinoiden integraatio muun maailman pääomamarkkinoiden kanssa lisääntyy, ja markkinoilla on havaittavissa merkkejä tehostumisesta.

Venäjän osakemarkkinoilla on ollut useita hyvinkin epävakaita ajanjaksoja. Vaikka useimmat tilastolliset tunnusluvut vaihtelevat ja eri muuttujien väliset suhteet ovat epävakaita, vuosina 1995-2005 Venäjän osakemarkkinoilla on ollut havaittavissa selviä kehityssuuntia Suomen Pankin Siirtymätalouksien tutkimuskeskuksen raportin mukaan. Osakkeiden tuottoja pystytään nykyään selittämään paremmin, kansainväliset pääomamarkkinat vaikuttavat aiempaa enemmän ja Venäjän osakemarkkinat toimivat tehokkaammin kuin ennen.

Venäjän osakemarkkinat perustettiin 1993, ja maan kaksi suurinta osakepörssiä saivat alkunsa vuosina 1995 ja 1997. Osakemarkkinat ovat kuitenkin olleet heikot ja vaihdoltaan vähäiset. Tärkeimmissä yhtiöissä vapaasti vaihdettavien osakkeiden osuus on ollut sijoittajien kannalta liian pieni. Lisäksi pörssilista on koostunut liian yksipuolisesti perusteollisuuden suuryhtiöistä.

Ulkomaiset investoijat liikkeellä

Osake- ja pääomamarkkinoihin vaikuttaa suuresti yleinen talouden tila ja poliittiset tekijät. Öljy-yhtiö Jukosin kriisi painoi Venäjän osakekursseja alas vuoden 2003 toisella puoliskolla. Kielteisen vaikutuksensa kursseihin ovat tuoneet myös vuoden 1998 finanssikriisi, sekä vuosiin 1996 ja 2000 osuneet presidentinvaalit. Myös Putinin presidenttikauden alun epävarmuus vaikutti alentavasti osakekursseihin.

Nousussa osakekurssit ovat sitä vastoin olleet pörssin juuri käynnistettyä toimintansa 1995, Aasian finanssikriisin aikana 1997 sekä maan selvittyä vuoden 1998 kriisistä. Kurssit vahvistuivat myös vuonna 2004, kun Jukos vähitellen lopetti markkinoiden keinuttamisen.

Viimeisen parin vuoden aikana öljyn hintakehityksen vaikutus osakkeisiin on muuttunut myönteisestä kielteiseksi.. Ilmiötä on selitetty sillä, että suuri riippuvuus öljyn viennistä ja öljyn korkea hinta vähentävät muun talouden tulevaisuuden kasvumahdollisuuksia ja aiheuttavat näin osakekurssien laskua. Toisaalta öljyn hinnan vaikutus osakemarkkinoihin ylipäätään on vähentynyt viime aikoina.

Myös ruplan vaihtokurssin vaikutus Venäjän osakemarkkinoihin on vähentynyt samalla, kun USA:n osakemarkkinoiden ja koron vaikutus Venäjän osakemarkkinoihin on kasvanut. Myös kotimaisen koron vaikutus osakemarkkinoihin on kasvanut. USA:n osakemarkkinoiden merkityksen kasvu osoittaa, että ulkomaiset investoijat ovat entistä halukkaampia sijoittamaan Venäjän osakemarkkinoille.

Kultavarannon ja velkamarkkinoiden merkitys on laskenut lähes olemattomiin. Yleisesti ottaen kotimaisten tekijöiden vaikutus osakemarkkinoihin on vähentynyt ja kansainvälisten tekijöiden vaikutus on kasvanut.

Tehottomuus vähenee

Energiasektorin, materiaali- ja tavarakaupan sekä IT- ja telekommunikaatiosektorin kansainvälisten markkinoiden vaikutus Venäjän markkinoihin vaihtelee. Niiden vaikutus on yleisesti ottaen suuri, mutta toisin kuin voisi kuvitella, energiasektorin vaikutus ei ole muita korkeampi.

Viime aikoina myös tehottomuus on vähentynyt joillain markkinoilla. Entisten kommunististen maiden ja etenkin Venäjän osakemarkkinoita on kuvailtu tehottomiksi 1990-luvun loppupuolella, mutta muutosta parempaan päin on ollut havaittavissa vuodesta 1999 lähtien.

- Maija Rinne

Lähde: A ten-year retrospection of the behavior of Russian stock returns. Siirtymätalouksien tutkimuslaitoksen keskustelunaloitteita 9/2005. Suomen Pankki.


Päivitetty 5.9.2005