Julkaistu: 24.8.2004

Maatilojen verotusaineistot tulotarkastelun perustana

Maatilojen tulojen tarkastelu perustuu luonnollisten henkilöiden tilojen verotuksen tulotietoihin sekä näiden tilojen rakennetietoihin. Luonnollisten henkilöiden tiloja on noin 90 prosenttia kaikista aktiivitiloista. Maa- ja metsätalouden tulotiedot ovat Tilastokeskuksen Maatilatalouden yritys- ja tulotilastosta (MYTT) ja samojen otostilojen palkka- yms. tulot Maatilatalouden tulo- ja verotilastosta. Tilojen rakennetiedot perustuvat maa- ja metsätalousministeriön tietopalvelukeskuksen (Tike) rekistereihin. MTT Taloustutkimus (MTTL), Tilastokeskus ja Tike ovat yhdessä tuottaneet näiden laajojen aineistojen yhdistelyn 1980-luvun puolivälistä lähtien.

MYTT:n otos on laaja ja kattava. Se sisältää kaikkien yli kahden peltohehtaarin tilojen maatilatalouden verotustiedot. Tässä tarkastellut luonnollisten henkilöiden tilojen tiedot perustuivat vuonna 2001 noin 7 900 otostilan verotustietoihin, joiden tulokset on painotettu vastaamaan 65 600 tilan tuloksia.

Viimeisimmät MYTT:n tulokset ovat vuodelta 2001. Vuosilta 2002-2003 laaditussa tuloennusteessa tilojen rakenne on sama kuin vuonna 2001, mutta tulojen ennustamisessa on käytetty Tilastokeskuksen hinta- ja palkkakehitystä kuvaavia indeksejä sekä maatalouden tukien osalta myös MTT:n kirjanpitotilojen tuloksia. Tarkastelussa eri vuosien tulot on muutettu kuluttajahintaindeksillä vuoden 2001 hintatasoon.

Viljelijän ja puolison verotustietoihin perustuvassa tarkastelussa on sovellettu Tulonjakotilastosuosituksen mukaisia tuloskäsitteitä seuraavasti:

Maataloustulo + metsätaloustulo + muut yrittäjätulot + palkkatulot = Ansiotulot

Ansiotulot + omaisuustulot + eläkkeet ja muut saadut tulonsiirrot = Kokonaistulot

Maatalouden tuloksesta on käytetty nimikettä maataloustulo, joka kuvaa viljelijäperheen maataloustyölle ja maatalouteen sijoitetulle omalle pääomalle saatua korvausta. Yrittäjätulot sisältävät maa- ja metsätaloudesta sekä muusta yritystoiminnasta viljelijäperheen työlle ja omalle pääomalle saatua korvausta. Toisin kuin verotuksen käsitteissä, ansiotulot sisältävät viljelijäpuolisoiden kaikki yrittäjä- ja palkkatulot. Kokonaistulot sisältävät yrittäjä-, palkka- ja omaisuustulot (vuokratulot, osingot, osuudet yms.) sekä saadut tulonsiirrot (eläkkeet ja muut veronalaiset tulonsiirrot). Välittömiä veroja ei ole vähennetty kokonaistuloista.


Päivitetty 24.8.2004