Julkaistu: 24.8.2004

Matkapuhelinviestintä monipuolistuu

Kamerapuhelimen ja ryhmätekstiviestien suosio kasvussa

Timo Sirkiä - Juha Nurmela - Laura Mustonen

TOUKOKUUSSA jo yli 3,5 miljoonalla eli peräti 91 prosentilla 15-74- vuotiaista suomalaisista oli käytössään matkapuhelin. Miehistä 93 prosentilla ja naisista 89 prosentilla on matkapuhelin omassa käytössään. Alle 40-vuotiaista naisista ja miehistä matkapuhelin on melkein jokaisella. Yli 40-vuotiaista miehistä matkapuhelin on yhdeksällä kymmenestä ja vastaavan ikäisistä naisista 82 prosentilla. Eläkeikäisten ryhmässä ero on suurempi. Asuinalueen taajama-asteella ei ole paljoakaan vaikutusta matkapuhelimen omistukseen, joskin kaupungissa matkapuhelin on hieman yleisempi kuin maaseudulla.

Tiedot pohjautuvat huhtikuussa 2004 kerättyyn puhelinhaastatteluaineistoon. Yhteensä haastateltiin yli 3 100 Suomessa asuvaa 15-74-vuotiasta.

WAP-palvelut ja kamerapuhelin saaneet uusia käyttäjiä

Internetiä tai WAP-palveluja matkapuhelimella käyttävien osuus on kääntynyt kasvuun. Lähes 670 000 henkeä ilmoitti selailevansa Internetin www- tai WAP-sivustoja matkapuhelimensa kautta. Miehistä Internetiä tai WAP-palveluja käytti 24 prosenttia ja naisista 14 prosenttia. Alle 40-vuotiailla oli Internet- tai WAP-palvelut puhelimessa käytössään kolme kertaa useammin kuin yli 40-vuotiailla. Pääkaupunkiseudulla Internet- tai WAP -palveluja käytti lähes joka neljäs matkapuhelimen käyttäjä, harvaan asutulla maaseudulla vain noin joka seitsemäs.

Kamerapuhelin oli melkein kuudella prosentilla matkapuhelimen käyttäjistä eli noin 200 000 suomalaisella. Kamerapuhelin oli suosituin nuorten miesten keskuudessa. Miehillä oli kamerapuhelin kaksi kertaa useammin kuin naisilla ja alle 40-vuotiailla kolme kertaa useammin kuin yli 40-vuotiailla. Kamerapuhelinkauppa on käynyt viime aikoina hyvin. Enemmistö (61 %) oli hankkinut kamerapuhelimensa puolen vuoden sisällä ja peräti 84 prosenttia vuoden kuluessa. Kamerapuhelin on saanut nopeasti lisää käyttäjiä, mutta vielä ei tiedetä yleistyykö se varhaisten omaksujien ryhmän ulkopuolelle.

Kuvien ottaminen kamerapuhelimella ei ole vielä kovin yleistä. Kymmenesosa ei ollut ottanut lainkaan kuvia kamerapuhelimellaan tammikuun alun jälkeen. Kuvia ottaneista joka neljäs oli ottanut kymmenen kuvaa tai vähemmän. Kuvia oli myös lähetetty melko vähän. Kamerapuhelimen omistajista 58 prosenttia oli lähettänyt MMS-viestejä eli kuvia matkapuhelimesta toiseen matkapuhelimeen, sähköpostiin tai Internet-sivuille.

Lisäarvopalveluiden käyttö ei vielä yleistä

Matkapuhelimen käyttö maksuvälineenä ei ole yleistynyt. Matkapuhelimen käyttäjistä viisi prosenttia oli käyttänyt matkapuhelinta maksamiseen rahan asemasta. Useimmin oli maksettu joukkoliikennelippuja ja joskus virvoitusjuomia automaatista. Harvemmin oli ostettu internet-palveluja, kuten lukuaikaa johonkin verkkolehteen. Puhelinlaskussa maksettavat palvelut eivät näytä yleistyneen palvelujen tuottajien toivomalla nopeudella, mutta sisällöllistä vaihtuvuutta lienee tapahtunut uudenlaisten palvelujen, kuten joukkoliikenne- ja pysäköintimaksujen mahdollistumisen myötä.

Myöskään soittoäänet ja logot eivät ole saavuttaneet suurta suosiota. Useimmin niitä näyttävät vaihtavan nuoret naiset. Myös pelaaminen oli varsin vähäistä. Matkapuhelin on arkipäiväistynyt vuorovaikutuksen välineeksi. Enemmistö käyttäjistä ei ole ryhtynyt nykyisin tarjolla olevien lisäarvopalvelujen vakiokäyttäjiksi. Potentiaalisten asiakkaiden määrä on kuitenkin suuri, joten syytä käyttäjämäärien vähäisyyteen voi etsiä myös tarjotuista maksullista palveluista, jotka eivät tunnu kiinnostavan käyttäjien suurta enemmistöä.

Naiset lähettävät ryhmätekstiviestejä

Matkapuhelimen käyttäjistä 15 prosenttia oli lähettänyt tammikuun alun jälkeen ryhmätekstiviestejä. Ryhmätekstiviestejä oli vastaanottanut 29 prosenttia. Ehkä hieman yllättäen naiset ovat miehiä aktiivisempia ryhmätekstiviestien lähettämisessä. Naisista 19 ja miehistä 12 prosenttia oli lähettänyt ryhmätekstiviestejä. Viestejä vastaanottaneissa sukupuolet olivat tasaisesti edustettuina. Alle 40-vuotiaat lähettivät ja saivat ryhmätekstiviestejä useammin kuin yli 40-vuotiaat.

Työasioista tiedottaminen ryhmätekstiviestillä oli harvinaista. Ryhmätekstiviestejä lähettäneistä tai saaneista 18 prosenttia oli viestinyt työasioista. Harrastuksiin liittyvistä asioista oli viestinyt lähes puolet, 46 prosenttia.

Sähköpostiaan matkapuhelimella oli lukenut 145 000 sähköpostiosoitteen haltijaa. Tämän palvelun arvioi tarpeelliseksi lähes puolet (45 %) palvelua käyttäneistä.

Operaattoria vaihdettu useammin kuin syksyllä 2003

Matkapuhelinoperaattoria oli vaihtanut puhelinnumeronsa säilyttäen tammikuun alun jälkeen yli 500 000 henkilöä eli 15 prosenttia matkapuhelimen käyttäjistä. Puoli vuotta sitten operaattoria oli vaihtanut noin kahdeksan prosenttia samanmittaisella ajanjaksolla. Miehet ja naiset vaihtoivat operaattoria yhtä tiheästi. Alle 40-vuotiaat ovat vaihtaneet operaattoria useammin kuin yli 40-vuotiaat.

Kirjoittajat toimivat tutkijoina Tilastokeskuksessa.


Päivitetty 24.8.2004