Julkaistu: 12.9.2003

Palvelujen ulkomaankaupan tilastot kehittyvät

Palvelujen ulkomaankaupasta on viime vuosiin saakka ollut saatavilla melko vähän tarkkaa tilastollista tietoa. Tärkein tietolähde on ollut Suomen Pankin julkaisema maksutasetilasto, jossa palvelujen ulkomaankauppa sisältyy vaihtotaseeseen ja jossa palvelut on eritelty kolmeen pääryhmään: kuljetuspalvelut, matkailu ja muut palvelut. Jokainen pääerä jakaantuu tarkempiin alaeriin siten, että alaeriä on yhteensä 26. Tilastokeskus on kerännyt palveluilla käytävää ulkomaankauppaa koskevaa tietoa vuodesta 2000 alkaen. Tiedonkeruu perustuu kyselytutkimukseen, jossa yritysten ostamat ja myymät palvelut jaetaan 21 tarkempaan erään, joista seitsemän koskee erilaisia liike-elämän tai teknisiä palveluja. Lisäksi yrityksiltä tiedustellaan mm. kansainvälisiä rojalti- ja lisenssimaksuja, tietotekniikka- ja informaatiopalveluja sekä posti- ja telekommunikaatiopalveluja.

Maksutasetietojen tuottamista ja palvelujen ulkomaankaupan tilastointia ohjaa Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) vuonna 1993 valmistunut viides maksutasekäsikirja, BPM5 (Balance of Payments Manual 5th edition). Maksutasekäsikirja määrittelee palveluluokituksen yksityiskohtaisuuden. Käsikirjassa palvelut jaotellaan 30 eri tyyppiin.

Kansainväliset järjestöt - Euroopan Komissio, IMF, OECD, YK, UNCTAD ja WTO (World Trade Organization) - ovat yhdessä valmistelleet Palvelujen kansainvälisen kaupan tilastoinnin käsikirjan (Manual on Statistics of International Trade in Services. Draft version 17.11.2000), jossa keskitytään pelkästään palvelujen ulkomaankaupan ja ulkomaalaisomisteisten yritysten (FATS) toiminnan tilastointiin. Palvelujen kansainvälisen kaupan tilastoinnin käsikirjan valmistelu aloitettiin 1990-luvulla palveluja koskevan kasvavan tietotarpeen johdosta, haluttiin harmonisoida eri tahojen tietotarpeita sekä tehdä kattava palveluluokittelu, joka täyttää kaikkien tahojen tarpeet. Ko. käsikirjan tavoitteena on antaa luotettavia tietoja erilaisiin tieteellisiin tarkoituksiin ja luoda vankka tietoperusta kansainvälisille bilateraalisille neuvotteluille ja multilateraalisille GATS-neuvotteluille. Käsikirjassa esitetään uusi palvelujen luokitus EBOPS (Extended Balance of Payments Classification), jossa palvelut on jaoteltu 110 palvelutyyppiin. Lisäksi tavoitteena on, että palvelujen ulkomaankaupan kauppakumppanit eritellään maittain ja alueittain. Käsikirjasta on vedosmalli saatavissa internetistä osoitteessa: http://www.oecd.org/pdf/M00017000/M00017039.pdf .

Euroopan Unionin tilastovirasto - Eurostat - valmistelee asetusta palvelujen ulkomaankaupan, ulkomaisten suorien sijoitusten ja maksutaseen tilastoimisesta. Asetuksen tavoitteena on harmonisoida näiden tilastojen tuottamisessa käytetyt menetelmät ja tarkkuustaso Euroopan alueella. Palvelujen ulkomaankaupan osalta asetus seuraa Palvelujen kansainvälisen kaupan tilastoinnin käsikirjan antamia suosituksia. Kohdemaajaottelun tarkkuustasosta ei olla vielä päästy yksimielisyyteen. Voidaan kuitenkin varmuudella todeta, että palvelujen ulkomaankauppaa koskevia tietoja kerätään ja tilastoidaan tulevaisuudessa entistä yksityiskohtaisemmalla tasolla.


Päivitetty 12.9.2002

Lisätietoja:
sähköposti: tietoaika@tilastokeskus.fi