Julkaistu: 5.10.2001

Kansainvälinen rikosuhritutkimus

Kansainvälinen rikosuhritutkimus on eurooppalaisen tutkijaryhmän YK:n piirissä käynnistämä hanke. Siinä kerätään eri maista haastattelemalla vertailukelpoisia tietoja erilaisten rikosten kohteeksi joutumisista ja muista turvallisuuteen liittyvistä asioista. Väestöotosten koko on 1 000-2 000 henkilöä.

Tällä hetkellä käytettävissä ovat vuosina 1989, 1992, 1996 ja 2000 tehtyjen tutkimusten tiedot (vuodelta 2000 on valmiina vasta teollistuneita maita koskeva aineisto). Monet maat, kuten Suomi, ovat olleet mukana kaikkina vuosina, jotkut vain joinakin vuosina. Viimeisimmissä tutkimuksissa on panostettu transitiomaista ja kehitysmaista saataviin tuloksiin. Suomen osuudesta tutkimuksessa ovat vastanneet Oikeuspoliittinen tutkimuslaitos ja Tilastokeskus.

Sisällöltään kansainvälinen rikosuhritutkimus painottuu omaisuusrikoksiin. Siinä selvitettävästä yhdestätoista erilaisesta rikoksesta vain kaksi koskee erilaisia väkivallan muotoja. Ne ovat väkivallan ja pelottavan uhkailun sekä seksuaalisen väkivallan kohteeksi joutumista selvittävät kysymykset.

Oheisessa artikkelissa esitetyt tulokset perustuvat yhteensä 37 149 haastatteluun. Aineistoon on poimittu vain naiset. Naisten väkivaltakokemusten erillinen tarkastelu on perusteltua siksi, ettei miehiltä kysytty seksuaalisen väkivallan kohteeksi joutumisesta kuin muutamassa maassa ja siksi, että naisten ja miesten väkivaltakokemukset ovat erilaisia.

Kysymykset olivat vuonna 2000 seuraavat:

22. "Nyt kysyn väkivallanteoista, joiden kohteeksi Te itse olette saattanut joutua. Aluksi varsin henkilökohtainen kysymys. Ihmiset saattavat käydä käsiksi toisiin tai kosketella heitä seksuaalisesti sellaisella tavalla, joka tuntuu hyvin loukkaavalta. Tällaista voi tapahtua kotona tai muualla, kuten ravintolassa, kadulla, koulussa, julkisessa liikennevälineessä, elokuvissa, uimarannalla tai työpaikalla. Onko joku viiden viime vuoden aikana käyttäytynyt näin Teitä kohtaan?

23. "äsken kysyttyjen lisäksi, onko joku viiden viime vuoden aikana joko kotona tai muualla, kuten ravintolassa, kadulla, koulussa, julkisessa liikennevälineessä, uimarannalla tai työpaikallanne hyökännyt kimppuunne tai uhannut Teitä niin että todella pelästyitte?"

24. "Miettikää seuraavaa kysymystä aivan rauhassa. Väkivallassa ja uhkailussa, josta äsken oli puhe, tekijä voi olla myös puoliso, perheenjäsen tai läheinen ystävä. Siis, äsken kysyttyjen tapausten lisäksi, onko joku, jonka tunnette viiden viime vuoden aikana käynyt kimppuunne tai uhannut Teitä niin, että todella pelästyitte?" Tämä kysymys tehtiin vain vuonna 2000.

Kansainvälisen rikosuhritutkimuksen väkivaltakysymykset ovat tyypillisiä yleisen uhritutkimuksen kysymyksiä. Niiden kuvauskyky on heikompi kuin uudemman sukupolven naisuhritutkimusten. Siten esitetyt yleisyysarviot ovat pienempiä kuin mitä saataisiin tarkemmilla kysymyksillä. Naisten väkivaltakokemukset erityisesti läheissuhteissa ovat uudemmalla tavalla tehtyjen naisuhritutkimusten mukaan paljon yleisempiä. Parhaillaan suunnitellaan kansainvälistä naisuhritutkimusta, joka perustuu kattavampaan väkivallan määrittelyyn kuin kansainvälinen rikosuhritutkimus.


Päivitetty 5.10.2001

Lisätietoja:
sähköposti: tietoaika@tilastokeskus.fi