Julkaistu: 7.10.2001
Väestönmäärä ja rakenne
Väestöllä tarkoitetaan jonkin maan tai alueen - esimerkiksi kunnan - väestöä. Väestö voidaan jakaa joko vakituisiin asukkaisiin tai tilapäisiin asukkaisiin. Henkilön katsotaan asuvan vakituisesti alueella, jos hän aikoo asua siellä yli vuoden. Monissa tapauksissa henkilö saattaa asua tilapäisesti lyhyehkön ajan jossakin muualla kuin vakituisessa asuinpaikassa. Yleensä väestötilastoissa ja väestötutkimuksessa käsitellään alueella vakituisesti asuvaa väestöä.
YK suosittelee väestötilastoissa käytettäväksi kahta käsitettä: de jure -väestö tarkoittaa alueella vakituisesti asuvaa väestöä ja de facto -väestö, johon lasketaan myös alueella tilapäisesti asuva väestöä - joissakin maissa jopa turistitkin.
Kiinassa ja Intiassa yli miljardi ihmistä
Kiinan väkiluku ylitti miljardin rajan vuonna 1990, ja Intia seurasi kymmenen vuotta perässä. Vuonna 2000 Kiinan väkiluku oli 1 277 558 000 ja Intian 1 013 662 000. Seuraavana olevat USA (278 milj.) ja Indonesia (212 milj.) ovat selvästi jäljessä näistä kahdesta maailman väkirikkaimmasta maasta.
Kotikunta
Suomen väestö koostuu henkilöistä, joilla on laillinen kotikunta jossakin Suomen kunnassa. Tämä vastaa YK:n de jure -väestöä. Lisäksi tilapäisesti (alle vuoden) ulkomailla asuva Suomen kansalainen kuuluu Suomen väestöön. Myös ulkomailla oleskelevat lähetystöjen ja kaupallisten edustustojen suomalainen henkilökunta ja YK:n rauhanturvajoukoissa palvelevat lasketaan Suomen väestöön. Näillä henkilöillä kotikuntana säilyy se kunta, jossa he viimeksi asuivat.
Suomessa kotikunta määritellään tarkemmin kotikuntalaissa (201/94). Myös ulkomaan kansalainen, jolla on oikeus asua Suomessa - eli on kotikunta Suomessa - kuuluu Suomen väestöön. Tällöin ulkomaan kansalaisen on aiottava asua Suomessa vähintään vuosi, ja hänen täytyy saada oleskelulupa asumiseensa Suomessa.
Myös pakolaiset, jotka ovat saaneet turvapaikan Suomessa tai tulleet Suomeen niin sanottuina kiintiöpakolaisina, kuuluvat Suomen ja kotikuntansa väestöön.
Vuonna 2000 Suomen väkiluku oli 5 181115. Väkiluvultaan Suomen kokoisia maita ovat Slovakia, Tanska, Jordania ja Nicaragua.
Väestöntiheys
Väestönmäärää tarkastellaan usein suhteutettuna alueen pinta-alaan. Näin eri kokoisten alueiden väestömääriä voidaan verrata toisiinsa. Näin saatua lukua nimitetään väestöntiheydeksi. Väestöntiheys lasketaan neliökilometriä kohti. Pinta-alana käytetään joko maan rajojen sisältämää kokonaispinta-alaa (vesistöt mukana) tai maapinta-alaa.
Tällä hetkellä kokonaispinta-alaa kohti laskettu väestöntiheys Suomessa on 15 henkilöä/km2, kun se Hollannissa on 378 ja Monacossa 22 000. Yli miljoonan asukaan maista harvaanasutuin on Mongolia, jossa asuu 1,7 henkilöä/km2.
Poikia syntyy enemmän
Väestönrakenteesta puhuttaessa käsitellään väestön sukupuoli-, siviilisääty- ja ikärakennetta.
Poikia syntyy enemmän. Tällä hetkellä Suomessa syntyvistä lapsista on poikia 51,1 %. Osuus on muissa teollistuneissa maissa tuolla samalla tasolla. Kiinassa syntyvien poikalasten osuus on 52,5 % ja Pakistanissa 52,6 %. Usein poikien ja tyttöjen ero ilmaistaan tarkastelemalla syntyneitä poikia 100 tyttöä kohti. Näin Suomessa syntyisi 104, Kiinassa 111 ja Pakistanissa 112 poikaa 100 syntynyttä tyttöä kohti.
Vanhat naiset enemmistönä
Vaikka miesten kuolevuus heti nuoruusiässä on korkeampi kuin naisten, eri ikäluokissa miesenemmyys säilyy pitkälle keski-ikään saakka. Tämä johtuu maastamuutosta, sillä naiset jäävät ulkomaille asumaan huomattavasti helpommin kuin miehet. Suomessa vuonna 2000 miesenemmistö oli aina 53 ikävuoteen saakka. 54-vuotiaita naisia oli jo enemmän kuin miehiä, ja siitä naisenemmistö vain iän karttuessa tuli suuremmaksi.
Sukupuolten määrällisiä eroja kuvataan väestötieteessä laskemalla naisia 1 000 miestä kohti. Suomessa on aina ollut hienoinen naisenemmistö. Tämä tietysti johtuu siitä, että naiset elävät vanhemmiksi kuin miehet. Vuonna 2000 Suomessa oli 1 048 naista 1 000 miestä kohti.
Toista äärilaitaa edustaa Kuwait, jossa oli vain 722 naista 1 000 miestä kohti. Näin on monissa muissakin maissa, jonne on tullut runsaasti ulkomaalaista työvoimaa - etupäässä miehiä.
- Väkiluku- ja väestötiheystietoja monien muiden tilastojen lisäksi löydät maittain Tilastokeskuksen Maailma numeroina -sivulta osoitteesta www.tilastokeskus.fi/tk/tp/maailmanumeroina.
- Maapallon nykyisen väestömäärän voit tarkistaa osoitteesta
www.census.gov/cgi-bin/ipc/popclockw. - Yli sadantuhannen asukkaan kaupungit löydät YK:n tilastotoimiston sivulta www.un.org/Depts/unsd/demog/index.html
Päivitetty 7.10.2001
Lisätietoja:sähköposti: tietoaika@tilastokeskus.fi