Julkaistu: 14.11.2003
Tuvassa eletään vain 55-vuotiaiksi
Venäläisen elinajanodote oli 64,8 vuotta vuonna 2002. Miesten elinajanodote oli 58,5 vuotta ja naisten 72 vuotta. Näin suuri ero miesten ja naisten elinajan välillä on koko maailman mittakaavassa epätavallista. YK:n tilastojen mukaan keskimääräinen ero miesten ja naisten välillä eri maissa on viisi vuotta. Miesten keskimääräisen elinajanodotteen mukaan venäläiset miehet eivät elä eläkeikään asti. Miesten virallinen eläkeikä on 60 vuotta. Naiset taas pääsevät eläkkeelle 55-vuotiaina, joten naiset ehtivät olla eläkkeellä 17 vuotta.
Venäjällä erot elinajanodotteessa ovat suuria myös alueiden välillä. Tuvan tasavallassa eteläisessä Siperiassa keskimääräinen elinajanodote on 55 vuotta, miehillä 49,4 ja naisilla 61,9 vuotta. Pohjois-Kaukasuksella Ingushian tasavallassa elinajanodote on 74,8 vuotta, miehillä 70,6 ja naisilla 79,2 vuotta.
Viinaa vai jugurttia
Venäjällä alueiden suuria elinajanodotteen eroja selitetään myös historiallisilla syillä. Talouden kehitys ei ainakaan Pohjois-Kaukasuksen alueiden elinajanodotteen korkeutta näytä selittävän. Pohjois-Kaukasuksella bruttokansantuote henkeä kohden on Venäjän alhaisimpia.
Yhtenä selittävänä syynä pohjoisten alueiden, Siperian alueiden ja Venäjän itäisimpien osien matalaan elinajanodotteeseen pidetään ihmiselle sopimattomia ilmastollisia olosuhteita. Venäläiset asuttivat Siperian alueen myöhään, ja ihmiset muuttivat asumaan uusiin teollisiin kaupunkeihin hyvinkin vaikeisiin ilmastollisiin olosuhteisiin. Kaukasuksella sen sijaan katsotaan olevan ihmiselle suotuisat ilmastolliset olosuhteet, historiallisesti vakiintuneet sosiaaliset rakenteet; islaminuskoisilla alueilla ei perinteisesti myöskään ole käytetty alkoholia, ja sukulaisuussuhteet ovat kiinteämpiä ja tukevat ihmistä paremmin vaikeina aikoina.
Toisaalta kuitenkin myös Siperiassa on ainakin yksi alue, jossa eletään pidempään kuin keskimäärin Venäjällä. Ural-vuoriston toisella puolen Jäämeren rannalla sijaitsevalla Jamalin-Nenetsian alueella elinajanodote on 70,3 vuotta, miehillä 66,8 ja naisilla 74,8 vuotta. Jamalin-Nenetsiassa ilmastolliset olosuhteet eivät ole niin ankarat kuin idempänä Siperiassa, mutta heinäkuussa keskilämpötila ei ylitä +14 Cº astetta.
Myös Suomen lähialueilla Luoteis-Venäjällä elinajanodote on pudonnut alhaiseksi. Pihkovan alueella elinajanodote on 61 vuotta, miehillä 55 ja naisilla 68,6 vuotta. Novgorodissa ja Leningradin alueella luvut ovat samaa tasoa, samoin Kaliningradissa. Karjalan tasavallassa keskimääräinen elinajanodote on 62,2 vuotta, miehillä 55,9 ja naisilla 69,7 vuotta. Pietarissa eletään hieman pidempään, keskimäärin 66,4 vuotta, miehet 60,6 ja naiset 72,3 vuotta.
Lähteet: Venäjän tilastovirasto, Goskomstat Rossii, tilastollinen kuukausiraportti 8/2003. O. V. Tshudajeva: Elinajanodote Siperiassa, Venäjällä ja maailmassa. www.econom.nsc.ru
Irene Skog
Päivitetty 14.11.2003
Lisätietoja:sähköposti: tietoaika@tilastokeskus.fi