Julkaistu: 13.12.2001
Pohjana 3 aineistoa
Vaienneet äänet -tutkimus kohdistui äänestäneisiin ja äänestämättä jättäneisiin eduskuntavaaleissa 1999. Tutkimus on jatkoa ensimmäiselle koko maan kattavalle vastaavalle tutkimukselle vaaleista 1987. Se on toteutettu pieniä yksityiskohtia lukuun ottamatta samoin perustein. Luvut ovat siten vertailukelpoisia.
Tutkimus perustui toisaalta Tilastokeskuksen vuoden 1998 työssäkäyntitilaston aineistoon, joka sisältää taustatiedot kaikista Suomessa vakinaisesti asuneista sekä äänioikeusrekisteriin, jossa on tiedot 1999 eduskuntavaaleissa äänioikeutetuista. Toisaalta tutkimukseen liittyi laaja tiedonkeruu kuntien keskusvaalilautakunnilta, joita pyydettiin toimittamaan vaaliluettelot Tilastokeskukselle. Vaaliluetteloista tallennettiin Tilastokeskuksessa tiedot henkilöistä, joilta puuttui merkintä äänestämisestä. Tutkimuksen perusaineisto saatiin yhdistämällä henkilötunnuksen avulla edellä mainitut 3 aineistoa.
Lopullisessa tämän tutkimuksen perusaineistossa on 3 946 133 äänioikeutettua Suomessa asuvaa Suomen kansalaista. Heistä tieto äänestämisestä oli 2 684 257 henkilöllä ja äänestämättä jättämisestä 1 241 411 henkilöllä. Virallisen tilaston mukaan vastaava äänioikeutettujen luku oli 3 948 265 eli tässä tutkimuksessa taustatiedot jäivät puuttumaan 2 132 äänioikeutetulta. Tietoa äänestämisestä ei saatu 20 465 äänioikeutetusta. Tämä johtui siitä, että aivan kaikkia vaaliluetteloita ei saatu. Puuttuvien havaintojen määrä on kuitenkin niin pieni, että sillä ei ole mitään merkitystä koko maan tulosten luotettavuuteen. Samoin virheellisten tietojen määrä jäi merkityksettömäksi.
Tutkimuksen sisältämät tiedot ovat: ikä, sukupuoli, siviilisääty, kieli, vaalipiiri, kunta, syntymäkotikunta, kotipaikka, taajama, äänestysalue, muuttopäivät, perhetyyppi, perheasema, asuntokunnan koko, asumismuoto, asunnon hallintaperuste, asunnon varustetaso, asumisväljyys, pääasiallinen toiminta, toimiala, työttömyyden kesto kuukausina, koulutus, asuntokunnan ja henkilön tulokymmenekset ja valtionveron alaiset tulot sekä tieto äänestämisestä.
Päivitetty 13.12.2001
Lisätietoja:sähköposti: tietoaika@tilastokeskus.fi