Julkaistu: 31.12.2002

Historiallinen juttu

Muuan ystäväni yhytti kirjojen osto- ja myyntiliikkeestä, eli divarista, Sällskapet för Finlands Georafin kustaman ja toimittaman, vuonna 1899 painetun Suomen Tilastoatlaan (Atlas öfver Finland. F. Tilgmanns Bok- och Stentryckeri, Helsingfors, 1899). Teos oli tiettävästi laadittu Pariisin maailmannäyttelyä silmällä pitäen. Sain kirjan ystävällisesti lainaksi vähäksi aikaa tutustumista varten, mutta ajattelin, että tällainen tieto pitää jakaa laajemmalle yleisölle.

Teos on viehättävä ja mielenkiintoinen kokonaisuus. Se sisältää runsaan määrän 1800-luvun lopun Suomea kuvaavia teemakarttoja ja muita tilastokuvioita. Minulla ei ollut aikaisemmin aavistustakaan siitä, että tällaisia teoksia oli Suomessa tehty. Baltian maissa tehtiin 1920- ja 1930-luvulla useita kuvitettuja tilastoatlaita, mutta mistään dokumentista en ole löytänyt viitteitä Suomesta tehtyihin vastaaviin luomuksiin.

Valitettavasti tälle palstalle ei mahdu kuin yksi esimerkki kirjan lukuisista erilaisista tilastokuvioista. Esimerkin kuvion otsikko on "10:tä vuotta vanhempi väestö sivistyskannan mukaan" Pylväät ovat erilaisia alueellisia luokkia (kuten kaupungit vs. maaseutu, jne.) ja 100 prosentin pylväät on jaettu lukutaitoisten mukaan ("Luvun taitamattomia", "Ainoastaan lukutaitoisia", "Luku- ja kirjoitustaitoisia", "Korkeamman sivistyksen omaavia"). Kannattaa panna merkille vielä, että pylväät ovat eri levyisiä kuvaten väestön jakaumaa maan sisällä.

kuva


Päivitetty 31.12.2002

Lisätietoja:
sähköposti: tietoaika@tilastokeskus.fi