Uutisia 20.4.2022

Datamenestyjät-kilpailu palkitsee jälleen avoimen tiedon käyttäjiä

Tilastokeskus haluaa tukea avoimen datan hyödyntämistä yhteiskunnassa. Siksi tänäkin vuonna järjestetään Datamenestyjät-kilpailu, jonka avulla tuodaan esiin tiedon käyttöön liittyviä käytännön toteutuksia.

Kilpailun tarkoituksena on parantaa tiedon hyödyntämistä ja datalukutaitoa sekä edistää faktapohjaisen päätöksenteon edellytyksiä yhteiskunnassa. Luotettavan tiedon kattava käyttäminen yhteiskunnassa vaatii laajoja avoimia tietoaineistoja, mutta myös ymmärrystä tietoaineistojen mahdollisuuksista sekä ketteriä sovelluksia niiden hyödyntämiseen.

”Avoin data lisää hallinnon läpinäkyvyyttä, lisää luottamusta viranomaisten toimintaan ja toivottavasti myös tehostaa yhteiskunnan ja talouden toimintaa luomalla uusia mahdollisuuksia”, sanoo Datamenestyjät-kilpailun raadin puheenjohtaja, ylijohtaja Mikko Lindholm Tilastokeskuksesta.

Kilpailutyö voi olla palvelu tai tietotuote, jossa Tilastokeskuksen tarjoamat avoimet tietoaineistot ovat keskeisessä roolissa. Työ voi olla niin kaupallinen tuote, julkishyödyke kuin yksittäisen tutkijan innovaatio tiedon hyödyntämisestä, opinnäytekin. Toteutuksessa voidaan käyttää avoimien aineistojen lisäksi myös suljettuja tai maksullisia tietoaineistoja.

Kilpailu on avoin, ja siihen voivat osallistua esimerkiksi informaation tuottajat ja julkaisijat sekä sellaiset palveluntarjoajat, joille tieto on olennainen osa palvelukokemusta. Osallistua voivat myös tietoaineistoja sisäisissä prosesseissaan hyödyntävät organisaatiot, start-up-yritykset tai yksittäiset henkilöt, jotka hyödyntävät Tilastokeskuksen tietoaineistoja innovatiivisella tavalla – vaikkapa tutkijat tai opiskelijat.

Kilpailutöiden arvioinnissa painotetaan laadukasta ja käyttäjäystävällistä toteutusta sekä innovatiivisuutta. Lisäksi arvioidaan sitä, millä tavoin toteutus ratkaisee loppukäyttäjän todellisen ongelman, miten datan visualisointi on otettu huomioon, kuinka aktiivisessa käytössä kyseinen toteutus on sekä miten se edistää tilastojen luku- ja käyttötaitoja ja tukee luotettavan tiedon käyttöä yhteiskunnassa.

Kilpailuun voi osallistua joko jo aiemmin julkaistulla ratkaisulla tai erityisesti Datamenestyjät -kilpailua varten laaditulla kilpailutyöllä. Aiemmin julkaistut ja kilpailua varten laaditut työt arvostellaan omissa kategorioissaan. Jälkimmäisiä arvosteltaessa raati painottaa etenkin työn kantavaa ideaa.

Kilpailu järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2021. Sen järjestävät yhteistyössä Tilastokeskus ja BearingPoint. Voittajan valitsee kilpailun raati, johon kuuluvat:

  • raadin puheenjohtaja, ylijohtaja Mikko Lindholm (Tilastokeskus) 
  • vanhempi yliopistonlehtori Kimmo Vehkalahti (Helsingin yliopisto) 
  • kouluttaja Heidi Enho (Corelia Helsinki Oy) 
  • toimituspäällikkö, datajournalisti Esa Mäkinen (Helsingin Sanomat) 
  • perustaja Iiris Lahti (AI Roots) 
  • johtaja Laura Sutinen (BearingPoint).

Kilpailuun voi ilmoittautua Tilastokeskuksen verkkosivuilla www.tilastokeskus.fi/datamenestyjat 1.-26.8.2022. Kilpailun järjestäjistä koostuva esiraati valitsee kilpailuun ilmoitetuista töistä finalistit, jotka paljastetaan 20.9.

Raati voi palkita kilpailussa useampiakin töitä eri kategorioissa sen mukaan, millaisia töitä osallistujat ilmoittavat mukaan kilpailuun. Kilpailun tulokset julkistetaan 28.9. Tilastokeskuksen järjestämässä Tilastoareena-tapahtumassa ja voittaja palkitaan Vuoden Datamenestyjä 2022 -tittelillä.

Lisätietoja: 

Tilastokeskus, viestintäjohtaja Hanna Ikäheimo, puh. 029 551 3025.

Lisätietoa kilpailusta ja sen säännöistä Tilastokeskuksen verkkosivuilla
Vuoden 2021 voittajan, Väestömetsä-väestöennustepalvelun, esittely Youtubessa

Tilastokeskus tuottaa luotettavia ja puolueettomia tilastoja suomalaisesta yhteiskunnasta jalostamalla eri tietolähteistä kertyvää tietoa tilastoiksi ja tuomalla sen kaikkien suomalaisten hyödyksi.

BearingPoint on itsenäinen liikkeenjohdon konsulttitoimisto, jossa yhdistyvät eurooppalaiset juuret ja maailmanlaajuinen verkosto. Yritys tarjoaa asiakkailleen konsultointipalveluja, liiketoimintaratkaisuja sekä työkaluja onnistuneeseen digitaaliseen transformaatioon, sääntelyn vaatimiin teknologiaratkaisuihin ja analytiikkaan.