Uutisia 14.11.2022

Korkojen nousu kiihdyttää Suomen inflaatiota entisestään

Suomen inflaatio eli kuluttajahintojen vuosimuutos oli lokakuussa 8,3 %. Energian hintojen muutos on yhä nopeaa, mutta nyt myös asuntolainojen keskikorko sekä kulutusluottojen korot nousivat aiempaa enemmän.  

Asuntolainojen korot nousivat 67 % ja kulutusluottojen korot 24 % viime vuoteen nähden.  

“Nousu toki oli jo odotettavissa, koska Euroopan keskuspankki nosti syyskuussa ohjauskorkojaan toistamiseen tänä vuonna. Kuitenkin on hyvä myös muistaa, että korkotasot ovat yhä kohtuullisen matalia: asuntolainojen keskikorko 1,3 % ja kulutus- ja muiden luottojen keskimäärin 3,5 %. Nämä ovat melko pieniä korkoasteita, kun muistelee 1980-luvun huippukorkoja”, sanoo Tilastokeskuksen yliaktuaari Kristiina Nieminen.

Kuukaudessa eniten nousivat kotimaan ja ulkomaan lentomatkojen hinnat, 14,7 % ja 23,9 %. Lentolippujen hinnat ovatkin nousseet melko tasaisesti viime toukokuusta lähtien, mutta nyt erityisesti koululaisten syyslomakausi nosti lentojen hintoja. Tähän mennessä nousua noin 46 % toukokuuhun verrattuna.

Vain 20 hyödykkeen hinta laski viime vuoden lokakuuhun verrattuna. Ei-korvattavissa reseptilääkkeissä laskua oli 3,2 %. Sosiaali- ja terveysministeriön yhteydessä toimiva Lääkkeiden hintalautakunta (Hila) päättää lääkeyrityksen hakeman lääkkeen korvattavuudesta.

Pohjainflaatio oli lokakuussa 5,1 %. Koronapandemian alussa (2020/03) pohjainflaatio oli 0,7 %. Pohjainflaatio mittaa tilapäisistä tekijöistä puhdistettua inflaatiota, joten siinä ei ole mukana elintarvikkeita, alkoholittomia juomia eikä energiaa. Näiden tuotteiden hintoihin kohdistuu paljon lyhytaikaista vaihtelua, joka johtuu maailmanmarkkinahintojen heilunnasta kysynnän ja tarjonnan mukaan.

“Energian hintojen nousut siirtyvät kestokulutustavaroiden ja palveluiden hintoihin viiveellä, joten oletettavaa on, että pohjainflaatio tulee vielä nousemaan”, arvioi Nieminen.

Viime vuoden lokakuusta elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat ovat nousseet 15,7 %.

Peruselintarvikkeissa hinnannousu on tätäkin korkeampaa. Yli 20 % hinnanmuutoksia on hyödykeryhmissä jauhot ja muut viljat, pizzat ja suolaiset piirakat, liha, leikkeleet ja kala, maitotuotteet, kananmunat, voi sekä kahvi.

Energian hinnoissa vuosimuutokset ovat olleet kevyen polttoöljyn kohdalla 69 %, dieselin 33 %, bensiinin 15 % ja sähkön 41 %.  

Lisätietoa:
Tiedote: Kuluttajahintaindeksi 2022, lokakuu
Yliaktuaari Kristiina Nieminen, p. 029 551 2957