Uutisia 9.1.2018

Osallistu tilastojulistekilpailuun

Opiskelijoille tarkoitettu kansainvälinen tilastojulistekilpailu 2018–2019 on käynnistynyt jo kuudetta kertaa. Kilpailun tavoitteena on edistää koululaisten ja yliopisto-opiskelijoiden yhteiskunnallisen ja numeerisen tiedon käyttöä sekä kriittistä tilastojen lukutaitoa.

Tehtävänä on kertoa kiinnostava tarina tilastollisia välineitä käyttäen, ja esittää tutkimuksen kulku ja tulokset tilastojulisteessa. Tehtävä sopii hyvin moneen oppiaineeseen ja esimerkiksi Ilmiöviikoille.

Tilastojulistekilpailun aihe on tällä kertaa vapaavalintainen. Kilpailussa on kolme sarjaa: yläkoulu, lukio/ammatilliset oppilaitokset sekä ammattikorkeakoulut/kandivaiheen yliopisto-opiskelijat.

Kilpailun vaiheet

Opiskelijat laativat sarjoissaan 2–5 hengen ryhmissä tilastojulisteen vapaavalintaisesta aiheesta. Opettaja lähettää julisteen Tilastokeskukseen Suomen kansallisen raadin arvioitavaksi. Osallistuminen on maksutonta. Kilpailutöiden viimeinen palautuspäivä on 1.3.2019.

Suomen kilpailun voittajat julkistetaan 30.3.2019 mennessä ja työt lähetetään kansainvälisen raadin arvioitavaksi.

Kansainvälinen raati valitsee kesällä 2019 eri sarjojen voittajat. Parhaat tilastojulisteet ovat esillä ISI:n (International Statistical Institute) järjestämässä Maailman 62. tilastollisessa kongressissa Malesiassa elokuussa 2019.

Kansallisessa kilpailussa on raha- ja tavarapalkintoja. Kansainvälisen kilpailun palkinnot yläkoulu- ja lukiosarjoissa osallistuneille ovat: 1. palkinto 450 euroa, 2. palkinto 350 euroa, 3. palkinto 200 euroa /ryhmä. Yliopistosarjan voittaja saa 2 000 euroa.

Suomen kansallisen kilpailun järjestävät yhteistyössä Tilastokeskus, Matemaattisten aineiden opettajien liitto MAOL ry ja Suomen Tilastoseura ry. Kansainvälisen kilpailun järjestää tilastojen lukutaitoa kansainvälisesti edistävä ISLP-projekti (International Statistical Literacy Project), joka toimii IASE:n (International Association of Statistical Education) alaisuudessa.

Lisätietoja kilpailusta

Kilpailuun rekisteröityminen:
Rekisteröitymislomake yläkouluille ja lukioille/ammatillisille oppilaitoksille
Rekisteröitymislomake yliopistoille/ammattikorkeakouluille

Katso kilpailun video, esite, juliste, ohjeet tilastojulisteen tekemiseen, kilpailun säännöt ja opettajan ohjeet

Tutustu ISLP-projektin sivuihin  

Yhteydenotot: Suomen ISLP maakoordinaattori Jaana Kesti 029 551 2267, kehittämispäällikkö Reija Helenius 029 551 3677, etunimi.sukunimi@stat.fi