Uutisia 20.9.2017
Suomi ei ole kalliin ruuan maa
Ruoka oli Suomessa reaalisesti lähes yhdeksän prosenttia halvempaa tämän vuoden heinäkuussa kuin vuonna 1994. EU-jäsenyyden tuoma ruuan hintaetu oltiin menettämässä vuonna 2013, mutta nyt reaalihinta – hinta puhdistettuna yleisellä hintakehityksellä – on palautunut lähes vuoden 1994 tasolle.
Hinta-asiantuntija Ilkka Lehtisen laskelmat osoittavat, että neljän viimeisen vuoden aikana ruuan reaalihintakehitys on ollut Suomessa vanhoista EU-maista hitainta. Meillä hinta on laskenut 7,4 prosenttia, kun Ruotsissa, Alankomaissa, Tanskassa, Itävallassa ja Saksassa ruuan reaalihinta on noussut pari prosenttia. Arvonlisäverosta puhdistettu elintarvikkeiden hintataso onkin Suomessa jo vanhoista EU-maista halvimmasta päästä.
Ruuan reaalihinnan kehitys Suomessa ja Ruotsissa 1994–2017, heinäkuu 1994=100
Lue Ilkka Lehtisen artikkeli Tieto&trendit-lehden verkkosivuilta.
Kikyssä sovittu työaikojen lisäys kohdentunut erityisesti julkiselle sektorille
Vain julkisen sektorin palkansaajien ilmoittamat työaikojen lisäykset ovat lähellä kikylle asetettua tavoitetta, kirjoittaa yliaktuaari Henri Lukkarinen artikkelissaan. Kilpailukykysopimuksen tuoma työaikojen lisäys näkyy noin puolella kaikista palkansaajista ja noin 40 prosentilla yksityisen sektorin kokoaikaisista palkansaajista. Osa-aikaisista työntekijöistä 20 prosenttia ilmoitti työaikojen muuttuneen. Tiedot käyvät ilmi työvoimatutkimuksen vuoden 2017 toista neljännestä koskevista tuloksista.
Työaikojen lisäys on toteutettu hyvin vaihtelevasti eri toimialoilla ja sektoreilla. Yleisimmin työaikoja on lisätty 6 minuutilla päivässä (20 %) tai jollain muulla keinoin (22 %). Huomattavasti harvinaisempaa on ollut lisätä kokonaisia työpäiviä työaikaan (5 %), vaikkakin tämä on ollut keskimääräistä yleisempää teollisuudessa (16 %) ja informaatio- ja viestintäalalla (12 %).
Työajan lisäys työnantajasektorit, kokoaikaiset palkansaajat, 2. vuosineljännes 2017
Lue Henri Lukkarisen artikkeli Tieto&trendit-lehden verkkosivuilta.
Mitä työn digitalisaatiolla tarkoitetaan ja miten se vaikuttaa työhön ja työntekoon?
Muuttuva työ vaatii palkansaajilta uusien roolien hallintaa: sosiaalista älykkyyttä, hyviä viestintätaitoja ja erilaisten tilanteiden tunnistamista. Keskeistä kehityksen kannalta tulee olemaan se, miten uusi ajattelutapa ja uudet välineet omaksutaan työpaikoilla, kirjoittaa yliaktuaari Marianne Keyriläinen artikkelissaan.
Miten työntekijät ovat muutoksen kokeneet? Tilastokeskuksen tuleva työolotutkimus 2018 pyrkii vastaamaan kysymykseen siitä, miten digitalisaatio näkyy kaikkien suomalaisten palkansaajien työssä.
Lue Marianne Keyriläisen artikkeli Tieto&trendit-lehden verkkosivuilta.
Lisätietoja:
Päätoimittaja Hannele Orjala p. 029 551 3582
Ilkka Lehtinen p. 050 435 8573
Yliaktuaari Henri Lukkarinen p. 029 551 3704
Yliaktuaari Marianne Keyriläinen p. 029 551 3656
Vuoden 2018 alussa julkaisun koko sisältö siirtyy veloituksettomaksi verkkoon. Vuoden 2017 irtonumeroita voi tilata osoitteesta myynti@stat.fi.