Uutisia 25.8.2023

Suomi on etätyön yleisyydessä Euroopan toinen – tai toisella mittarilla viides

Suomessa tehtiin vuonna 2022 Euroopan maista viidenneksi eniten etätyötä, kun mitataan, kuinka moni työllisistä työskentelee kotona ainakin silloin tällöin. Toisaalta Suomi oli Irlannin jälkeen toisena, jos katsotaan yli puolet ajasta etätyötä tekevien osuutta, kirjoittaa Tilastokeskuksen yliaktuaari Pertti Taskinen Tieto&trendit-artikkelissaan. Tiedot perustuvat kansainvälisen työvoimatutkimuksen tietoihin.

Alankomaat oli selvä ykkönen ainakin joskus etätöitä tekevien osuudessa: siellä luku oli 53 % työllisistä vuonna 2022. Ruotsi oli kakkosena 45 %:n osuudella, kun Suomen osuus oli 40 %. Jos taas katsotaan niitä työllisiä, jotka tekivät yli puolet työajastaan etätyötä, Irlanti oli Euroopan kärkimaa 25 %:n osuudella ja Suomi seuraavana 24 %:n lukemalla. 

”Tuloksista huomataan, että Alankomaissa ja varsinkin Norjassa etätöitä on tehty selvästi vähemmän säännöllisesti kuin esimerkiksi Suomessa. Suomen osuus ylittää EU:n keskiarvon yli 2,5-kertaisesti”, Taskinen kirjoittaa yli puolet työajastaan etänä tekevien joukosta. 

Etätyö yleistyi ympäri Eurooppaa selvästi koronakriisin alussa. Suomi eroaa etenkin niistä maista, joissa etätyö on selvästi keskiarvoa yleisempää, vuoden 2022 kehityksessä: etätyötä ainakin joskus tekevien osuus väheni Suomessa vain 1,6 prosenttiyksikköä vuodesta 2021, kun EU:n keskiarvo oli 3,3 prosenttiyksikköä. 

”Esimerkiksi Norjassa ja Ruotsissa säännöllisesti kotona työskentelevistä lähes 10 prosenttiyksikköä palasi niin sanotusti toimistolle, jos sellaiseksi säännöllisen kotona työn vähenemistä voidaan kutsua”, Taskinen toteaa.

 

Lisätietoa:

Tieto&trendit-artikkeli: Alankomaat on etätyön ykkönen – Suomi lähellä EU-maiden kärkeä 

Yliaktuaari Pertti Taskinen, p. 0295 512 690