Uutisia 12.8.2022

Talonrakentamisen liikevaihto vahvassa kasvussa kesäkuussa - myös koko rakennusalalla yhä nousua 

Rakentamisen toimialojen liikevaihdot jatkoivat tasaista kasvuaan vuodentakaiseen verrattuna kesäkuussa 2022. Kesäkuussa talonrakentamisen työpäiväkorjattu liikevaihto kasvoi jopa 19,5 % ja myynnin määrä 13,4 %. 

"Erityisesti talonrakentamisen toimialalla kasvu on vahvaa. Siellä sekä liikevaihdon että myynnin määrän kasvu saavuttivat tämän vuoden huippunsa suhteessa vuodentakaiseen", kertoo Tilastokeskuksen yliaktuaari Toni Kellinsalmi. 

Poikkeuksena rakennusalalla olivat kuitenkin maa- ja vesirakentamisen liikevaihto ja myynnin määrä: ne laskivat vuoden takaiseen verrattuna. Kesäkuussa 2022 maa- ja vesirakentamisen työpäiväkorjattu liikevaihto laski 3,4 % ja myynnin määrä 18,4 %. Vuotta aiemmin - kesäkuussa 2021- maa- ja vesirakentamisen liikevaihto ja myynnin määrä olivat kuitenkin tavanomaista korkeammalla tasolla. Myynnin määrän liikevaihtoa heikomman kehityksen selittää maarakennusalan kustannusten tavanomaista suurempi kasvu kesäkuun aikana. 

Erikoistuneen rakennustoiminnan liikevaihto kasvoi kesäkuussa 11,0 % ja myynnin määrä 5,3 % vuodentakaisesta.

Rakentamisen liikevaihto kasvoi 12,2 %

Kaikkiaan rakennusyritysten työpäiväkorjattu liikevaihto kasvoi kesäkuussa 12,2 % vuodentakaiseen verrattuna.  

 "Rakentamisen suhteellisen vahva vuosi jatkuu, kun rakentaminen liikevaihdon kasvu suhteessa vuodentakaiseen on kesäkuussa palannut jälleen yli 10 %:n lukemiin", toteaa Kellinsalmi. 

Myynnin määrä, josta hintojen vaikutus on poistettu, kasvoi 4,6 %. Kesäkuusta 2022 toukokuuhun 2022 verrattuna rakentamisen kausitasoitettu liikevaihto ja myynnin määrä kasvoivat hieman.

Lisätiedot: 
Rakentamisen liikevaihtokuvaaja 
Yliaktuaari Toni Kellinsalmi, p. 029 551 3801