Uutisia 16.5.2022
Tilastokeskus mukana StarTissa tukemassa nuoria
Tilastokeskus jakoi stipendejä lapsille ja nuorille, jotka hyödynsivät tilastomenetelmiä projekteissaan Luma-keskus Suomen StarT-kilpailussa. Stipendin saivat nuorten sarjassa Veikkolan yhtenäiskoulun kasvien kasvatukseen liittyvä projekti ja lasten sarjassa lappeenrantalaisen Kimpisen koulun Matka maailman ympäri -projekti.
Veikkolan yhtenäiskoulun Kasvupallero-projektissa 4–6-luokkalaisten ja yläkoululaisten ryhmä rakensi monitasoisen kasvatusalueen erilaisille kasveille. Kasveja on tarkoitus hyödyntää koulun kotitalousopetuksessa. Pitkäkestoisessa projektissa oppilaat keräävät itse säätämillään antureilla dataa siitä, miten esimerkiksi veden kulutus, valon voimakkuus ja ravinteiden määrä vaikuttaa kasvien kasvuun.
Katso Kasvupallero-projektia esittelevä video YouTube-palvelussa
Lappeenrantalaisen Kimpisen koulun 5–6-luokkalaisten Matka maailman ympäri -projekti kytkeytyy ympäristöopin opetustavoitteisiin ja matematiikan oppimiseen. Matematiikan tunneilla tehdyt tilastotehtävät liittyvät muun muassa ilmastoon ja eläimiin. Oppilaat oppivat projektissa tilastojen lukemista, tilastollisia tunnuslukuja ja diagrammien tekemistä.
Katso Matka maailman ympäri -projektia esittelevä video YouTube-palvelussa
Tilastokeskus toimii StarTin yhteistyökumppanina ja lahjoittaa stipendejä kansallisessa StarT-kilpailussa menestyneille kilpailutiimeille ja oppimisyhteisöille.
Kansallinen StarT-kilpailu järjestetään vuosittain osana StarT-projektioppimisohjelmaa. LUMA-keskus Suomi –verkoston järjestämä StarT-projektioppimisohjelma on kansainvälinen ja yhteisöllinen toimintamalli, jossa opitaan yhdessä toteuttamalla monialaisia ja ilmiöpohjaisia projekteja sekä jakamalla oppimisen iloa ja opetuskäytänteitä erilaisissa tapahtumissa. StarT on suunnattu varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle.
”Haluamme tukea ja edistää lasten ja nuorten monitieteellistä ja ilmiölähtöistä oppimista erityisesti tilastojen ymmärtämisen näkökulmasta”, sanoo Tilastokeskuksen tutkimuspäällikkö Jukka Hoffren.
Lisätietoja: tutkimuspäällikkö Jukka Hoffrén p. 029 551 3351