Uutisia 15.8.2022

Viljan hinnan jyrkkä noususuunta nopeutti entisestään maatalouden tuottajahintojen nousua

Viljan tuottajahinnat nousivat kaikkiaan 114 % vuodentakaisesta. Myös esimerkiksi lihan tuottajahinta on 2000-luvun korkeimmalla tasolla, vaikka nousu ei ole yhtä jyrkkää. 

“Pitkään tasaisena pysynyt maidon tuottajahinta on sekin noussut selvästi ja lähentelee jo 2000-luvun korkeimpia hintoja”, toteaa Tilastokeskuksen yliaktuaari Marianne Rautelin. 

Rautelinin mukaan syitä viljan tuottajahinnan nousuun on useita: esimerkiksi viime vuoden pieni sato kotimaassa sekä useita maita tänä kesänä koetellut kuivuus, joka heikentää satonäkymiä. Lisänä on myös energian hinnan ja muiden tuotantokustannusten nousu, mihin on vaikuttanut Venäjän hyökkäys Ukrainaan. 

Otsikko: Maatalouden tuottajahintaindeksi. Viivakuvio esittää viljojen, lihan ja maidon hintakehityksen kuukausittain vuoden 2000 alusta vuoden 2022 kesäkuuhun. Erityisesti viljan hinta on noussut viime kuukausina jyrkästi. Lähde: Tilastokeskus, maatalouden tuottajahintaindeksi.

Maatalousyrittäjien kulut ovat tuntuvassa nousussa, sillä maatalouden tuotantovälineiden ostohintaindeksi kohosi vuoden 2022 toisella neljänneksellä ennätyksellistä 32 %:n vauhtia. 

"Polttoaineen hinnat ovat kivunneet uuteen ennätykseen. Puintikauden sääolosuhteet vaikuttavat merkittävästi viljan kuivaustarpeeseen ja siten polttoaineen tarpeeseen. Erityisesti eläintiloilla sähkön hinnan nousu ja epävarmuus tulevasta hintatasosta aiheuttaa varmasti huolta”, Rautelin sanoo. 

Lannoitteiden hinta oli vielä polttoaineitakin rajummassa 119 %:n nousussa. 

"Lannoitteiden hinnan nousuun vaikutti erityisesti maakaasun hinta ja raaka-aineiden saatavuusongelmat. Epävarmuustekijät eivät ole poistuneet. Lannoitekauppa käynnistyy toden teolla syksyn aikana, jolloin nähdään viitteitä hintatasosta, jolla lannoitteita on hankittava ensi satokautta varten”, toteaa Rautelin. 
 

Otsikko: Maatalouden tuotantonvälineiden ostohintaindeksi.Viivakuvio esittää energian, lannotteiden ja eläinten rehujen hintakehityksen vuoden 2000 alusta vuoden 2022 kesäkuuhun. Kun muutokset ovat aiemmin olleet pääosin maltillisia, tänä vuonna etenkin lannotteiden hinta on noussut jyrkästi. Lähde: Tilastokeskus, maatalouden tuotantovälineiden ostohintaindeksi.

Lisätietoa: 

Yliaktuaari Marianne Rautelin, p. 0295 513 421 

Maatalouden tuotantovälineiden ostohintaindeksi 2022, 2. vuosineljännes, tiedote 

Maatalouden tuottajahintaindeksi 2022, 2. vuosineljännes, ennakko, tiedote