Miten ja miksi työvoimatutkimus uudistuu?
Tilastokeskus järjestää aiheesta webinaarin
torstaina 5.11. 2020 klo 13–15
Työvoimatutkimuksen kokonaisuutta uudistetaan vuoden 2021 alusta lähtien uuden EU-lainsäädännön mukaiseksi, ja samalla toteutetaan merkittäviä kansallisia uudistuksia. Työvoimatutkimus on tärkeä työkalu mm. ministeriöille ja muille poliittisille toimijoille, työmarkkinajärjestöille, tutkimuslaitoksille, ekonomisteille ja tutkijoille.
Työvoimatutkimus uudistuu kolmella tavalla:
- Kyselylomakkeen sisältö yhdenmukaistetaan aikaisempaa tarkemmin eri EU-maiden välillä, ja näin parannetaan eri maiden välisten lukujen vertailtavuutta. Lisäksi kysyttäviin tietoihin tulee muutoksia esimerkiksi työaikatietoihin.
- Tiedonkeruutapaa uudistetaan siten, että vuoden 2021 alusta Tilastokeskus tarjoaa mahdollisuuden vastata tutkimukseen myös verkossa. Verkkovastaamisella parannetaan vastaajien mahdollisuutta osallistua tutkimukseen.
- Työvoimatutkimuksen uudistetussa otoksessa ja tulosten laskentatavassa huomioidaan uusi EU-lainsäädäntö, vastauskadon lisääntyminen ja tiedonkeruutapaan toteutettavat muutokset.
Uudistukset saattavat vaikuttaa työvoimatutkimuksen tunnuslukuihin, kuten työttömyys- ja työllisyysasteisiin. Ensimmäiset alustavat tiedot julkaistaan vuoden 2021 alussa.
Tilastokeskuksen asiantuntijat esittelevät muutosten taustat ja syksyllä 2019 tehdyn esitutkimuksen tuloksia.
Tilaisuuden esitykset Slidesharessa:
- Työvoimatutkimuksen tiedonkeruun uudistus (Anna Pärnänen)
- Tiedonkeruutavan muutoksen vaikutukset - tuloksia työvoimatutkimuksen esitutkimuksesta (Oona Pentala-Nikulainen)
- Työvoimatutkimuksen uusi tietosisältö (Pertti Taskinen)
- Tulosten laskentatavan eli estimointimenetelmän uudistaminen (Riku Salonen)
- Työvoimatutkimuksen tietojen julkaiseminen ja saatavuus 2021 (Pertti Taskinen)