26.5.2000
Lisätietoja:
Tilastokeskus, aktuaari Markku Nieminen (09) 1734 2616
Eurooppa-tiedotus, julkaisutoimittaja Päivi Toivanen (09) 1341
5846
Mielipiteet tutkittu: EU-jäsenyys hyödyttää yrityksiä, haittaa viljelijöitä
Suomalaiset katsovat Euroopan unionin jäsenyydestä olevan hyötyä yrityksille ja palkansaajille, mutta haittaa maanviljelijöille. Jäsenyys on kansalaisten mielestä lisännyt tietoa muista EU-maista ja helpottanut matkustamista sekä työn etsimistä muista EU-maista. Toisaalta byrokratian nähdään lisääntyneen ja alueellisten erojen uskotaan kasvavan lähivuosina.
Tilastokeskus selvitti Ulkoasiainministeriön Eurooppa-tiedotuksen tilauksesta suomalaisten näkemyksiä EU-jäsenyyden vaikutuksista kansalaisten arkielämään. Tutkimuksessa haastateltiin maalis-huhtikuussa lähes kolmea tuhatta 15 - 74-vuotiasta suomalaista kaikissa Suomen maakunnissa.
Markkaa tulee ikävä
Lähes kaksi viidestä oli sitä mieltä, että Suomen luopuminen markasta on huono asia. Noin joka neljännelle valuutan muuttumisella ei ole merkitystä, ja 28 % vastaajista oli sitä mieltä, että omasta valuutasta luopuminen on hyvä asia. Etelä-Pohjanmaalla lähes 60 % piti markasta luopumista huonona asiana, kun taas yli puolet ahvenanmaalaisista kannatti sitä.
Kaksi kolmesta toivoi, että tärkeimmistä EU-päätöksistä järjestettäisiin kansanäänestyksiä. Erityisen suuri kannatus kansanäänestyksillä oli Kainuussa. Siellä lähes 80 % vastaajista oli sitä mieltä, että kansanäänestyksiä pitäisi järjestää. Ainoastaan Ahvenanmaalla enemmistö vastaajista vastusti kansanäänestysten järjestämistä.
Puheenjohtajuus vaikutti
Yli puolet suomalaisista uskoi Suomen pystyneen vaikuttamaan EU:n päätöksentekoon puheenjohtajuuskaudellaan. Eri mieltä oli noin joka kolmas. Epäileväisimpiä olivat ahvenanmaalaiset, kainuulaiset ja kymenlaaksolaiset. Kaksi viidestä kertoi Suomen puheenjohtajuuden lisänneen kiinnostusta EU-asioihin.
Vastaajista 47 % oli sitä mieltä, että EU-asioista ei tiedoteta kansalaisille riittävästi. Lähes yhtä moni, 42 % vastaajista, piti kansalaistiedotusta riittävänä. Joka kolmas oli joskus kuullut ulkoministeriön Eurooppa-tiedotuksesta tai sen alueyksiköistä. Uudellamaalla tieto oli mennyt perille parhaiten, Ahvenanmaalla ja Pohjois-Savossa huonoimmin.
Lähde: Suomalaisten mielipiteet EU-jäsenyyden
vaikutuksista.
Eurooppa-tiedotus ja Tilastokeskus.
www.eurooppa-tiedotus.fi