9.6.2000

Lisätietoja: Martti Kankaanpää (09) 1734 3335.

Vastaava tilastojohtaja: Markku Suur-Kujala

Maatalouden tulot alenivat 2,3 prosenttia vuonna 1998

Vuosina 1997 - 1998 maataloustuotantoa harjoittaneiden maatilojen keskimääräiset maatalouden tulot alenivat 2,3 prosenttia. Vuonna 1998 maataloutta harjoittaneiden maatilojen tulot olivat keskimäärin 69 300 markkaa. Vuotta aikaisemmin ne olivat keskimäärin 70 900 markkaa. Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen laatimasta maatilatalouden tulo- ja verotilastosta.

Maatalouden tulot ovat korvausta viljelijän ja hänen puolisonsa omalle työlleen ja tuottoa omalle pääomalleen. Kun tarkastellaan maatilojen kaikkia valtionveron alaisia tuloja, kasvoivat tulot keskimäärin 4,6 prosenttia vuosina 1997-98. Myös ne, kuten maatalouden tulot, muodostuvat viljelijän ja puolison yhteenlasketuista tuloista. Valtionveron alaisiin tuloihin sisältyvät maatalouden tulojen lisäksi myös metsätalouden tulot, työtulot, sosiaaliturvaetuudet ja muut yritystulot.

Maatalouden tulokehitys erilaista maan eri puolilla

Keski-Pohjanmaalla ja Lapissa maatalouden tulot maatilaa kohti olivat vuonna 1998 keskimäärin yli 3 000 markkaa suuremmat kuin vuotta aiemmin. Myös Kainuussa, Pohjois-Savossa, Pohjois-Karjalassa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Etelä-Savossa maatalouden tulot kasvoivat vuonna 1998.

Itä-Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa, maatalouden keskimääräiset tulot alenivat 5 000 markkaa. Myös Kanta-Hämeessä, Pirkanmaalla, Päijät-Hämeessä, Kymenlaaksossa, Etelä-Pohjanmaalla, Pohjanmaalla ja Ahvenanmaalla tulojen aleneminen oli huomattavaa.

Alueittaiset erot johtuvat lähinnä eroista tuotantosuuntarakenteessa. Sika- ja siipikarjatilojen sekä viljanviljelyä harjoittavien maatilojen tulot alenivat, kun taas lypsykarja- ja muuta nautakarjataloutta harjoittavien maatilojen tulot kasvoivat.

Vuoden 1998 maatilatalouden tulo- ja verotilasto on laadittu runsaan 73 000 maatilan viljelijän ja puolison verotustietojen perusteella. Tilastoon kuuluvilla maatiloilla on vähintään kaksi hehtaaria viljeltyä peltoa. Tulomuutokset on laskettu molempina vuosina tilastoon sisältyvien maatilojen tietojen perusteella, joten maatilojen lukumäärissä tapahtuneet muutokset eivät ole vaikuttaneet keskiarvotietoihin. Tarkastelussa oli mukana 70 000 maatilaa.

Lähde: Maatilatalouden tulo- ja verotilasto 1998. Tilastokeskus