25.5.2000
Lisätietoja: Petri Malinen (09) 1734 3421, Leo Kolttola (09)
1734 3234, Raija Tulokas (09) 1734 3419
Vastaava tilastojohtaja: Kaija Hovi
Ympäristöverojen osuus Suomessa alle EU:n keskitason
Ympäristöperusteisten verojen ja maksujen osuus kaikista verotuloista on Suomessa vielä EU-maiden keskitasoa pienempi. Tuoreimmat vertailutiedot ovat vuodelta 1997. Niiden mukaan ympäristöverotus on kahdeksassa EU-maassa kireämpää kuin Suomessa, kuudessa kevyempää. Ympäristöverojen osuus on suurin Portugalissa, 9,7 prosenttia. Tanskassa ympäristöverojen osuus on 9,5 prosenttia ja Alankomaissa 9,4 prosenttia. Suomessa ympäristöperusteisten verojen osuus on 7 prosenttia verotuloista ja sosiaaliturvamaksuista. Tiedot ilmenevät Tilastokeskuksen uudesta Ympäristötilasto 2000 -kokoomajulkaisusta.
Ympäristöverojen suurta osuutta Portugalissa selittää öljyn suuri osuus maan kokonaisenergian kulutuksesta ja maan alhainen kokonaisveroaste. Tanskassa ja Alankomaissa ympäristöverotuksella on sen sijaan selkeät ympäristötavoitteet. Tanskan ja Suomen kokonaisveroasteet ovat EU-maiden korkeimpia.
Ympäristöveroja ovat verot, jotka kohdistuvat asiaan, jolla on haitallinen vaikutus ympäristöön. Kaikki energiaverot ja ajoneuvoverot ovat ympäristöveroja. Lisäksi ympäristöperusteisia veroja ja maksuja ovat jätevero, pakkauksiin kohdistuvat verot, lannoitteista ja torjunta-aineista maksettavat verot ja maksut, öljynsuoja- ja öljyjätemaksut, vesiensuojelumaksut sekä kunnalliset jäte-, vesi- ja jätevesimaksut.
Lähes 80 prosenttia Euroopan unionissa myydystä bensiinistä on lyijytöntä
Suomen ympäristöverotus kohdistuu eniten liikenteeseen. Suurin verotuotto saadaan liikennepolttoaineista, erityisesti lyijyttömästä moottoribensiinistä. Suomessa lyijyllistä bensiiniä verotetaan ympäristösyistä ankarammin kuin lyijytöntä. Lyijyllisen moottoribensiinin käyttö onkin loppunut käytännöllisesti katsoen kokonaan.
EU-maista lyijyllistä moottoribensiiniä käytettiin vuonna 1998 eniten Italiassa, Ranskassa ja Iso-Britanniassa. Sen käyttö oli loppunut Suomen lisäksi Saksassa, Alankomaissa, Ruotsissa, Itävallassa ja Tanskassa.
Ympäristötilasto 2000
Edellä olevat tiedot on poimittu Tilastokeskuksen uudesta Ympäristötilasto 2000 -julkaisusta, johon on koottu tilastotietoja ihmisen toiminnan aiheuttamista ympäristövaikutuksista. Julkaisun pääluvut ovat: päästöt ilmaan, jätteet, vedet, maatalous, metsät, kalastus, biologinen monimuotoisuus, kulutus, energia, liikenne, ympäristöverotus, ympäristönsuojelumenot, kuormitustilinpito ja kansalaisten ympäristöasenteet. Kuormitustilinpidon avulla selvitetään, miten maa- ja metsätalous, kotitaloudet ja eri teollisuudenalat kuormittavat ympäristöä Suomessa.
Lähde: Ympäristötilasto 2000. Tilastokeskus