11.2.2003

Opiskelijoiden työttömyys ja työllisyys työvoimatutkimuksen mukaan -raportti ilmestynyt

Tilastokeskus on laatinut työvoimatutkimukseen perustuvan raportin opiskelijoiden työttömyydestä ja työllisyydestä. Raportti esittelee työvoimatutkimuksessa käytetyt työttömyyden ja työllisyyden määritelmät ja kertaa vuosina 1997-2000 tehdyt menetelmämuutokset. Lisäksi selostetaan EU-maiden työvoimatutkimusten käytäntöjä ja opiskelijoiden tilastointia niissä. Suomen osalta esitetään työttömyyttä ja työllisyyttä koskevat aikasarjat vuosilta 1997-2002, joilta vertailukelpoista tietoa on saatavilla. Niissä on tietoa myös sellaisten henkilöiden työttömyydestä ja työllisyydestä, jotka ilmoittavat pääasialliseksi toiminnakseen opiskelun. Raportti on laadittu tietopohjaksi keskustelulle, jota käydään opiskelijoiden sisällyttämisestä työttömyystilastoihin.

Viime vuosina on Euroopan unionin piirissä parannettu merkittävästi työvoimatilastojen vertailtavuutta ja saatavuutta. Työvoimatutkimusten käsitteistä ja menetelmistä sovitaan tilastosäädöksin. Suomi siirtyi noudattamaan EU-säännöksiä vuonna 1997 ja koko laajuudessa vuonna 2000. Tuoreimman tiedon mukaan kymmenessä jäsenmaassa laaditaan jo asetusten mukaiset työvoimatutkimukset. Muutamien jäsenmaiden kanssa on sovittu poikkeuksia asetuksen edellyttämistä määritelmistä. Yksikään näistä poikkeusluvista ei koske opiskelijoiden tilastointia. Kaikki EU-maat harmonisoivat työvoimatutkimuksensa viimeistään vuonna 2005.

Kansainvälisten määritelmien mukaan opiskelija tilastoidaan opiskelusta riippumatta työlliseksi tai työttömäksi, jos hän täyttää määritelmissä vaaditut ehdot. Työttömäksi tilastoidaan kaikki 15 - 74 -vuotiaat henkilöt, jotka ovat työtä vailla, ovat etsineet sitä aktiivisesti viimeksi kuluneiden neljän viikon aikana ja ovat valmiit ottamaan työtä vastaan kahden viikon kuluessa. Myös Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksessa noudatetaan tätä määritelmää.

Opiskelijoiden tilastointi työvoimatutkimuksessa muuttui vuonna 1997, kun Tilastokeskus sopeutti tutkimuksensa EU:n säädöksiin. Vanhan tilastointitavan mukaan lukiolaisten (pl. abiturientit), ammattikoululaisten, peruskoulussa opiskelevien sekä työvoimakoulutukseen osallistuvien ei katsottu olevan työmarkkinoiden käytettävissä lukukauden tai opintojakson aikana. Uuden tilastointitavan mukaan nämäkin opiskelijaryhmät katsotaan työttömiksi, mikäli opiskelija muutoin täyttää työttömäksi tilastoitavan ehdot. Vuonna 1996 tehdyn rinnakkaismittauksen avulla arvioitiin aikanaan, että tämä muutos nosti työttömien määrää tilastossa tuona vuonna 14 000 hengellä. Kaikkien silloisten muutosten yhteisvaikutus alensi työttömyyslukuja.

Vuonna 2002 keskimäärin vajaat 5 prosenttia kaikista työllisistä eli 113 000 henkilöä oli sellaisia, jotka ilmoittivat pääasialliseksi toiminnakseen opiskelun. Työttömiksi tilastoituja opiskelijoita oli viime vuonna keskimäärin 47 000 ja työvoiman ulkopuolelle lukeutui 322 000 opiskelijaa.

Tiedustelut: Tilastojohtaja Jussi Simpura p. (09) 1734 3531.
Raportti on kokonaisuudessaan luettavissa pdf-tiedostona osoitteessa
http://tilastokeskus.fi/el/tyomarkkinat_2003_opiskelijat.pdf.