9.5.2002

Lisätietoja: Aila Repo (09) 1734 3271, aila.repo@tilastokeskus.fi
Vastaava tilastojohtaja: Riitta Harala

Tilastokeskuksen koulutusluokitus on päivitetty

Tilastokeskuksen koulutusluokitukseen on päivitetty vuoden 2002 tutkinnot. Päivitetyt tiedot vuoden 2002 tilanteen mukaisina ovat katsottavissa Internetissä 19.5. alkavalla viikolla osoitteessa http://tilastokeskus.fi/tk/tt/luokitukset/index_henkilo_keh.html. Luokitusta käytetään tilastoinnissa koulutusjärjestelmän koulutustoiminnan sekä yksittäisten ihmisten, väestön, työvoiman, henkilökunnan yms. henkilöryhmien saaman koulutuksen luokittelemiseen.

Koulutusluokitukseen päivitetään vuosittain uudet tutkintonimikkeet sekä tutkintonimikkeisiin tehdyt muutokset. Muutoksista tehdään vuosittain erillinen julkaisu ja keskeisiä luokitustietoja julkaistaan myös internetissä.

Koulutusluokitus pohjautuu suurelta osalta kansainväliseen koulutusluokitukseen ISCED 1997:ään, jossa koulutukset luokitetaan alan ja asteen mukaan. Se on tarkoitettu mittaamaan peruskouluissa, lukioissa, ammatillisissa oppilaitoksissa, ammattikorkeakouluissa ja yliopistoissa annettavaa pitempikestoista, pääsääntöisesti kokopäivätoimisesti järjestettyä tutkintoon tai koulutusammattiin tähtäävää koulutusta.

Koulutusastejaottelu noudattaa koulujärjestelmän rakennetta, jossa koulutus etenee alemmilta koulutuksen asteilta ylemmille. Mitä pitemmästä koulutuksesta on kysymys, sitä korkeampi on koulutusaste. Koulutusaste määräytyy ensisijaisesti tutkinnon tavoitetason mukaan. Tavoitetaso pohjautuu mm. virallisiin opetussuunnitelmiin, ohjeellisiin koulutuspituuksiin, pohjakoulutusvaatimuksiin ja jatko-opintokelpoisuuksiin.

Koulutusluokitus-käsikirja julkaistaan avainluokituksineen kolmen vuoden välein, seuraavan kerran vuonna 2004. Vuonna 2003 ilmestyy Tilastokeskuksen Käsikirjoja 1 -sarjassa Liite 3. Koulutuskoodimuutokset 2002.

Koulutusluokituksen avainluokituksia ovat kansainvälinen koulutusluokitus ISCED 1997 ja opetushallinnon koulutusala- ja koulutusasteluokitus (1995) sekä uudistettu opetushallinnon koulutusala-, opintoala- ja koulutusasteluokitus 2002.

Koulutusluokitus ja siihen liittyvät koodiavaimet on kuvattu myös Tilastokeskuksen Internet-sivulla Luokitukset -kohdassa, http://tilastokeskus.fi/tk/tt/luokitukset/index_henkilo_keh.html. Ensimmäistä kertaa tullaan julkaisemaan koulutusluokituksen 6-numeroista koodia vastaava opetushallinnon uuden koulutusala-, opintoala- ja koulutusasteluokituksen 2002 välinen avain. Opetusministeriön päätöksen mukainen uudistettu opetushallinnon luokitus 2002 on katsottavissa opetusministeriön Internet-sivulla http://www.minedu.fi/opm/koulutus/asiakirjat/koulutusluokitukset.pdf

Tilastokeskuksen koulutusluokituksen ja opetushallinnon uuden koulutusasteluokituksen koulutusasteiden vastaavuus

>

cellspacing="0" cellpadding="2"
Koulutusluokitus 2002 Opetushallinnon uusi koulutusaste 2002
0 Esiaste 00 Esiaste
1 Alempi perusaste 20 Perusaste
3 Keskiaste 30 Toinen aste
31 Yleissivistävä koulutus
32 Ammatillinen koulutus
5 Alin korkea-aste 50 Opistoaste
6 Alempi korkeakouluaste 60 Alempi korkeakouluaste ja ammatillinen korkea-aste
61 Ammatillinen korkea-aste
62 Ammattikorkeakoulututkinto
63 Alempi korkeakoulututkinto
7 Ylempi korkeakouluaste 70 Ylempi korkeakouluaste
71 Ammattikorkeakoulun jatkotutkinto
72 Ylempi korkeakoulututkinto
73 Lääkärien erikoistumiskoulutus
8 Tutkijakoulutusaste 80 Tutkijakoulutusaste
81 Lisensiaatintutkinto
82 Tohtorintutkinto
9 Koulutusaste tuntematon 90 Koulutusaste tuntematon

Lähde: Koulutusluokitus 2002. Tilastokeskus.
Julkaisut tilattavissa osoitteesta myynti@tilastokeskus.fi