Tiedote 31.8.2007

Joka viides antennitalous ilman digisovitinta elokuun puolivälissä

Digisovittimen tai digitelevision oli elokuun puoliväliin mennessä hankkinut 76 prosenttia Suomen 2,3 miljoonasta television omistavasta kotitaloudesta. Toukokuussa digisovitin tai digitelevisio oli 69 prosentilla televisiotalouksista. Antennin välityksellä televisiota katsovista talouksista 82 prosenttia omisti digisovittimen. 18 prosentilta eli yli 220 000 antennitaloudelta puuttui siis elokuussa yhä digisovitin, vaikka Suomi siirtyy digiaikaan 1. syyskuuta. Tiedot perustuvat Tilastokeskuksen kuluttajabarometrin yhteydessä neljästi vuodessa tehtävään laitetiedusteluun, johon osallistui 1.-17. elokuuta 1 535 kotitaloutta.

Digisovittimen yleistyminen tv-talouksissa 2/2001-8/2007

Suomessa on kaikkiaan yli 2,4 miljoonaa kotitaloutta. Kaikista näistä kotitalouksista 95 prosentilla oli elokuussa televisio ja 72 prosentilla digisovitin.

Televisiota katselevista kotitalouksista 71 prosenttia omisti elokuussa antenni- tai kaapelivastaanottoon tarkoitetun digisovittimen ja 6 prosenttia satelliittidigisovittimen. Tallentavan eli kiintolevyllisen digisovittimen oli hankkinut 23 prosenttia tv-talouksista.

Elokuussa 53 prosentilla tv-talouksista oli vähintään kaksi televisiota, mutta vasta 25 prosentilla talouksista oli enemmän kuin yksi digisovitin. Digiajan alkaessa jokaiselle televisiolle tarvitaan oma erillinen digisovittimensa.

Kuluttajabarometrin mukaan seuraavan kuuden kuukauden aikana 17 prosenttia tv-talouksista aikoo hankkia ensimmäisen digisovittimensa. Näin uusia digitalouksia syntyisi Suomeen vajaat 400 000. Tv-talouksista 7 prosenttia eli yli 160 000 taloutta olisi siten edelleen ilman digisovitinta ensi vuoden alussa.

Kaapelitaloudet jäljessä mutta valmiina hankkimaan

Television omistavista kaapelitalouksista vasta 68 prosentilla oli elokuussa käytössä digisovitin. Analoginen kaapeli-tv-jakelu sai jatkoajan helmikuun 2008 loppuun saakka. Kaapelitalouksista 24 prosenttia aikoo hankkia digisovittimen ensi vuoden alkuun mennessä. Jos aikeet toteutuvat, vuodenvaihteen jälkeen alle 10 prosenttia sekä antenni- että kaapelitalouksista olisi ilman digisovitinta.

Digisovitin antenni- ja kaapelitalouksissa, elokuu 2007

Väestöryhmittäiset erot edelleen suuria

Digisovitin oli elokuussa harvinaisin yksin asuvien kodeissa: näistä tv-talouksista vasta noin 60 prosentilla oli digisovitin. Kun otetaan huomioon hankinta-aikomukset, ainakin joka kymmenes yksin asuva saattaa yhä olla ilman digisovitinta ensi helmikuussa.

Lapsiperheistä ja kahden tai useamman vähintään keski-ikäisen aikuisen tv-talouksista jo yli 85 prosenttia oli elokuussa siirtynyt digiaikaan. Ostoaikomusten perusteella noin 5 prosentilta usean hengen talouksista näyttäisi puuttuvan digisovitin vielä ensi vuoden alussa.

Digisovitin erityyppisissä kotitalouksissa, elokuu 2007

Maan eri alueiden välillä ei ole enää tänä vuonna ollut merkittäviä eroja. Pääkaupunkiseudulla ja Länsi-Suomessa digisovittimen hankkineiden osuus oli elokuussa hieman alhaisempi kuin muilla alueilla, noin 75 prosenttia tv-talouksista. Lähes 10 prosenttia Länsi-Suomen ja vain noin 5 prosenttia Pohjois-Suomen tv-talouksista näyttäisi olevan ensi vuoden alussa ilman digisovitinta.

Muista television oheislaitteista videonauhuri oli elokuussa 67 prosentissa, DVD-laite 61 prosentissa ja kotiteatteri 23 prosentissa television omistavista kodeista Suomessa. Laajakuvatelevisiota, taulutelevisiota tai vastaavaa 16:9 -kuvasuhteen televisiota katseli 44 prosenttia tv-talouksista.

Lähde: Kuluttajabarometri 2007, elokuu. Tilastokeskus

Lisätietoja: Pertti Kangassalo (09) 1734 3598,
kuluttaja.barometri@tilastokeskus.fi

Vastaava tilastojohtaja: Ari Tyrkkö

Linkit: Kuluttajabarometrin kotisivuilla lisätietoa taulukossa ja kuvioissa